Koti

Kahden neliön viinikellari on harrastajan unelma – Tanja Antila keräsi sisustuksen matkoilta ja kirpputoreilta

Paras vaihtoehto on rakentaa viinikellari maan pinnan alapuolelle, jolloin lämpötila ja ilmakosteus voisi jopa luonnostaan olla ihanteellinen

Eriika Ahopelto
Kahden neliön viinikellari on harrastajan unelma – Tanja Antila keräsi sisustuksen matkoilta ja kirpputoreilta

Tanja Antila hankki tiilet ja vanhat laudat sieltä ja täältä ilmaiseksi. Sen sijaan marokkolainen laatoitus on ihan erikseen tänne hankittu.

Outi Suoranta, teksti kuvat

Puuovi on sen verran tuore, ettei se aukene saranat narahtaen. Kellarin kahden neliön piipunpohja oli pitkään piilo romuille ja rakennustarvikkeiden ylijäämille. Vastaavia tiloja riitti tamperelaisen Tanja Antilan​ kodissa ihan tarpeeksi.

– Ei tarvinnut kauaa miettiä että viinit vai romut, Antila naurahtaa.

Maapohjainen kellaritila muuttui kahdessa päivässä monen viiniharrastajan kateuden kohteeksi. Antila myöntää, että lattia sai jo vuosi sitten betonipinnan, ja seinät rappauksen. Kaiken pintatyön teki kanarialainen työmies. Tiilet ja vanhat laudat ovat sieltä ja täältä ilmaiseksi saatuja ja muistojen kyllästämiä. Laattavalinta saa paitsi silmän ihailemaan mutta myös kassakoneen kilisemään.

– Viinikan Tähden marokkolaiset laatat on upeat, mutta niin on 300 euron hintakin.

Kahden neliön viinikellarissa on katto niin korkealla kuin piipunpohja vain sallii. Vanhat tiilet ja laudat tuovat rustiikkisen mielikuvan, ja tuntuu kuin viinikellari olisi ollut paikoillaan aina, eikä vasta pari kuukautta.

Kahden neliön viinikellarissa on katto niin korkealla kuin piipunpohja vain sallii. Vanhat tiilet ja laudat tuovat rustiikkisen mielikuvan, ja tuntuu kuin viinikellari olisi ollut paikoillaan aina, eikä vasta pari kuukautta.

Viinikellari on pieni tila, mutta Antila lohduttaa, ettei viiniä siellä juodakaan. Tosin Antila itse nauttii vain kuohuviineistä, mutta uskoo, että muut perheenjäsenet ja ystävät saavat nauttia viinikellarin antimista ja toistensa hyvästä seurasta.

– Itse voin vaikka istua siellä fiilistelemässä kauniita esineitä, muistoja ja etikettejä.

Mielessä on nimittäin seuraava mielenkiintoinen projekti viinikellariin. Eräs lautaseinä olisi tarkoitus peittää viini- ja kuohuviinipullojen etiketeillä.

– Olkoon ne kuin postikortteja iloisilta matkoilta ja toivoisin, että ne etiketit tulevat ystäviltä muistojen ja tarinoiden kera.

Viinikellarin tavarat eivät hinnalla paisuttele, vaan Antila on kerännyt materiaalia maailman matkoilta ja lähialueen kirpputoreilta. Esteettisyys on sisältöä tärkeämpi, ja Antila myöntää, että vakavamielinen viiniharrastaja ei välttämättä pidä piipunpohjaa oikeaoppisena viinikellarina.

– Elämä ei ole vakavaa, ja tällaisia projekteja on mukava tehdä. Itse nautin suunnattomasti lopputuloksesta, vaikka tekemisen matka oli minulle paljon tärkeämpi.

Pienet kauniit esineet ja herkkäkynttilänvalo eivät tee viineille suurta vahinkoa.

Pienet kauniit esineet ja herkkäkynttilänvalo eivät tee viineille suurta vahinkoa.

Muutama vai sata?

Ravintola-viinibaari Sasorin ravintoloitsija Sari Sorri tietää työnsä puolesta viineistä ja niiden säilytykseen liittyvistä ominaisuuksista. Kuullessaan Antilan viinikellariprojektista Sorri myöntää olevansa kateellinen.

– Kuulostaa jokaisen viiniharrastajan unelmalta. Jos vain tilaa on, ja puitteet kunnossa, niin ehdottomasti harkitsemisen arvoinen projekti.

Sorrin mukaan paras vaihtoehto on rakentaa viinikellari maan pinnan alapuolelle, jolloin lämpötila ja ilmakosteus voisi jopa luonnostaan olla ihanteellinen.

– Viinikellarin saa kyllä tekniikan avulla rakennettua vaikka vaatehuoneeseen.

Tärkeintä ei ole viinikellarin suuruus, vaan oikean lämpötilan ja ilmankosteuden saavuttaminen, luonnollisesti tai koneellisesti. Tänä päivänä saa pieniäkin viinikaappeja edullisesti. Sorri toteaa monen päätyvän pitkänmalliseen muutaman pullon kaappiin.

– Viinien määrä riippuu henkilöstä ja harrastuneisuudesta. Peruskuluttajalla satunnainen määrä riittänee, harrastelijalla viinikaapissa voisi olla noin 40 pulloa, kellarissa sellainen alle sata pulloa olisi järkevä, Sorri arvioi.

Sorri uskoo huomion kiinnittyvän myös säilytystapoihin, sillä ihmisten viinitietous ja -kiinnostus on selvästi kasvanut, samoin tastingien kysyntä. Mitä viiniä Sorri haluaisi suositella Antilan uuteen kellariin?

– Itse olen ihastunut viime aikoina hyvin kypsyneisiin, fermentoituneisiin valkoviineihin esimerkiksi Ranskasta.

Eriika Ahopelto

Kello 21.35 korjattu kirjoitusvirhe nimestä otsikosta.

Viinin säilytys

15 astetta ja kyljellään

Ihanteellinen lämpötila viinin varastointia ajatellen on noin 15 astetta.

Liian kylmässä viini ei pääse kypsymään.

Yli 20 asteen lämpötila pitkässä, ja jopa hieman lyhyemmässäkin säilytyksessä pilaa viinin.

Ilmankosteus 75-85 prosenttia.

Viinit tulisi suojata päivän- ja loisteputkivalolta, eli ei ikkunoita, pimeä tila.

Korkkikorkilliset olisi hyvä säilyttää kyljellään,

Kierrekorkkisilla ja synteellisillä ei ole merkitystä.

Kaappiin vai hyllyyn?

Jos haluaa ostaa pitkään säilytettäviä, arvokkaita viinejä, tulisi olla hyvinkin tarkka kaapin valinnassa.

Useimmat kuluttajat kuitenkin käyttävät viinejä, jotka eivät tarvitse pitkää kypsytystä vaan ovat niin sanotusti heti juotavissa.

Näille viineille riittää, että lämpötila säilyy alle 20asteessa eivätkä saa suoraa auringonvaloa.

Avaamatonta viinipulloa ei kuulu säilyttää pitkään jääkaapissa: lämpötila ja ilmankosteus ovat väärät, samoin valon määrä.

Avohyllyssä viinipullotelineessä voi säilyttää viiniä, jos lämpötila pysyy alle 20 asteessa.

Hyvä viinikaappi?

Pullot saa vaakatasoon ja kaapissa on tummennettu lasi.

Ilmankosteutta ja lämpötilaa voi säädellä ja saa tarvittaessa kaksi eri lämpötilatasoa samaan kaappiin.

Sijoituspaikaksi pitää valita sellainen, johon ei suoraan pääse paistamaan aurinko tai ole kokoaikaista loisteputkivaloa.

Neuvoja antoi: Sari Sorri, ravintoloitsija/Sasor


Kommentit (3)

  • Harrastelija

    Melko erikoista mainita erikseen fermentoituminen noiden valkoviinien yhteydessä. Fermentoituminen (suomeksi ”käyminen”) on nyt yksinkertaisesti minimivaatimus, jotta rypälemehua saadaan kutsua viiniksi.

  • Nimetön

    Alkon myymälät ei siis ole ihanteellisia viininsäilytyspaikkoja, loisteputkivalot ja yli 20 astetta

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio