Terveys

Jarmo Hautamäen kova vuosi: ensin eturauhassyöpä, sitten leukemia – Samaan aikaan hän perusti yrityksen: "Piti minut liikkeellä"

Yrittäjä Jarmo Hautamäki aloitti vuositarkastukset, kun 50:n rajapyykki tuli eteen. Onneksi aloitti, sillä orastavaan syöpään päästiin heti kiinni ja toinen mörkö, leukemia, löytyi heti. Hautamäki huomasi sairaalassa ollessaan, että parantuneet eivät siellä juuri vierailleet. Hän päätti toimia toisin.

Minna Jalovaara
Jarmo Hautamäen kova vuosi: ensin eturauhassyöpä, sitten leukemia – Samaan aikaan hän perusti yrityksen: "Piti minut liikkeellä"

Hautamäki toivoo uutta eturauhassyövän tunnettavuutta lisäävää kampanjaa. 53-vuotias yrittäjä on pitänyt Movemberista, mutta pohtii toimisiko suomalainen parraskuu iskevämmin? Tällöin myös kampanjan tuotoilla lisättäisiin suomalaista ensiluokkalaista tutkimusta.

Outi Suoranta

Perusterve mies, autoileva yrittäjä. Jarmo Hautamäki on siinä mielessä tyypillinen mies, ettei lääkärille liiemmin aikoja varaillut. Ei ollut aiemmin tarvettakaan.

Kun ikä alkoi lähestyä viittäkymmentä, ajatteli Hautamäki aloittaa vuosittaiset tutkimukset. Pari vuotta sitten lääkäri otti puheeksi verikokeesta mitattavan eturauhasen PSA-arvon, joka ei tuolloin sanonut Hautamäelle mitään.

–Ajattelin vaan, että jaa, voiko tuollaistakin nähdä verestä. Arvo olikin 28 eli koholla, mutta jäi seurannan tasolle. Pyöräilin tuolloin ahkerasti, joten lääkäri käski pitää siitä taukoa, jos vaikka satula vähän ärsyttää eturauhasta.

PSA-arvo jatkoi hitaasti mutta varmasti nousuaan ja samaa vauhtia hemoglobiini laski. Eturauhasesta otetun koepalan tulokset toivat huonoja uutisia.

–Lääkäri soitti samaan aikaan kun luin tuloksista kertovaa kirjettä. Diagnoosi ei ollut valtava shokki, vaan päälle iski heti sellainen järkevä ohjaus, että mites tämä nyt sitten hoidetaan.

Näin tunnistat eturauhassyövän oireet

Onko sinulla tihentynyt virtsaamistarve, virtsasuihkun heikkoutta ja tunne, ettei rakko tyhjene kokonaan.

Oireet muistuttavat hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun oireita.

Syöpä on varhaisvaiheessa oireeton. Pidemmälle ehdittyään syöpä voi aiheuttaa alavatsa- ja selkäkipuja, laihtumista ja yleiskunnon laskua sekä verivirtsaisuutta.

Eturauhanen eli prostata sijaitsee virtsarakon alapuolella ja virtsaputki kulkee sen läpi.

Rauhasen takana on peräsuoli, jota kautta tutkimuksessa rauhasen tunnustelu tapahtuu.

Eturauhasen tehtävänä on tuottaa siemennestettä, jossa siittiöt matkaavat kohti virtsaputkea.

Jarmo Hautamäki

53-vuotias Pirkkalassa asuva yrittäjä.

Perheeseen kuuluu kolme lasta ja vaimo.

Omistaa Palkintotehdas-nimisen yrityksen, joka toimittaa muun muassa kultalevyihin nimilaattoja ja paljon muuta palkitsemiseen liittyvää.

"Ruoholeikkurikin jäi siihen"

Eturauhanen oli koepalan mukaan pisteytyksessä jokseenkin aggressiivinen, ja aika robottiavusteiselle leikkaukselle varattiin. Hautamäki tunsi rintalastan alla merkillisen, vanteen tapaisen paineen, ja alkoi väsyä pienistäkin ponnisteluista.

–Ajattelin, että stressaanko leikkausta nyt näin paljon. Oli oikeasti poikkeuksellisen voimaton olo kaikkeen aiempaan verrattuna.

Hautamäen aiemmat verinäytteet oli lähetetty tarkempaan analyysiin hematologian osastolle, onneksi. Näissä laajemmissa analyyseissä kun löytyi jotain, joka asetti kaiken muun uuteen järjestykseen.

–Lääkäri kertoi, että nyt olisi vähän huonompia uutisia kuin viimeksi. Minulla oli todettu akuutti verisyöpä. Tipahdin siihen paikkaan, ruohonleikkurikin jäi siihen. Järkytys oli suuri, enkä muista siitä illasta ja yöstä mitään.

Vaimo on kertonut Hautamäelle, että hän on lähettänyt asiakkaille sähköposteja, jossa tiedotti tilanteesta.

- Seuraavana aamuna oltiinkin sitten jo osastolla valmiina hoitoihin.

Verisyöpä kuulosti Hautamäen mielestä sellaiselta joka valtaa ihmisen täysin, ja miehestä tuntui siltä kuin hän olisi nyt täynnä syöpää. Hänen kohdallaan leukemia vaati akuuttia hoitoa, mutta mitä ihmettä tehtäisiin eturauhassyövälle?

–Lääkäreiden kanssa yhdessä sovittiin, että eturauhassyöpä pistetään jäähylle ja sen toiminta lamautettiin hormonipistoksella joka jätti kasvuhaluiset syöpäsolut ilman ravintoa.

Leukemian jyräävästä hoidosta Hautamäki käyttää määritelmään käyttöjärjestelmän uusiminen, sillä siltä se tuntui. Mikki Hiiri-paidassaan Hautamäki eli eristyksissä perheestään ja otti solumyrkkyjä vastaan välillä voimakkaasti oksentaen ja horkkakuumeesta kärsien. Suolistoverenvuoto ja sen tuoma totaalinen kuivuminen vei miehen jopa teho-osastolle.

–Siellä makaillessani oli sellainen olo, että no nyt taidan olla oikeasti aika huonossa kunnossa.

156 ihmistä auttoi

Hautamäki myöntää, että osastoilla vietetyt ajat eivät ole mieltä ylentäviä, ja laitostuminen veti kotivierailuilta kaiken ilon pois.

–En ollut se sama isä ja puoliso kuin ennen. Olin vain haamu, ilman hiuksia ja henkisesti rikki.

Rankat hoidot tekivät kuitenkin tehtävänsä, ja monen yllätykseksi Hautamäki ei tarvinnut kantasolusiirtoa. 156 luovuttajalta saadut verivalmisteet auttoivat osaltaan Hautamäkeä saamaan leukemian remissioon, mutta sitten oli eturauhassyövän aika jälleen nousta parrasvaloihin.

–Itse en missään vaiheessa unohtanut eturauhassyöpää, vaan siellä se kummitteli mielessä. Myös se, että jaksanko vielä toisen rupeaman heti perään, arvelutti.

Koska ei ollut vaihtoehtoja, niin Hautamäki jaksoi. Kolmen tunnin robottiavusteinen leikkaus meni hyvin ja ainoastaan väliaikaisesta katetrista jäi vaivaannuttava olo. Pidätyskykyä piti harjoitella jumppaamalla, ja niihin liittyen Hautamäellä jäi toivottavaa.

–Sain tylysti vain paperilla ohjeet, ja niistä piti sitten itse yksin opetella. Vuotosuojiakin sain mukaan, mutta muuten kaikki nämä mahdolliset sivuoireet jäivät sairaalan osalta vähän ilmaan leijumaan, ja itselle selvitettäväksi. Onneksi haitat jäivät lyhytaikaisiksi.

Minna Jalovaara
Vuonna 2016 Jarmo Hautamäki valittiin vuoden Pirkanmaan vertaistukihenkilöksi. Juuri vertaistuki ja toisen vastaavassa tilanteessa olleen kanssa puhuminen nosti hänet ylös silloin kun ajatukset olivat kaikkein synkimmät.

Vuonna 2016 Jarmo Hautamäki valittiin vuoden Pirkanmaan vertaistukihenkilöksi. Juuri vertaistuki ja toisen vastaavassa tilanteessa olleen kanssa puhuminen nosti hänet ylös silloin kun ajatukset olivat kaikkein synkimmät.

Vuoden vertaistukihenkilö

PSA-arvon pitäisi olla eturauhassyövän jälkeen 0, mutta Hautamäen kohdalla arvo jäi edelleen hieman koholle. Uusiutumispelko hiipi nopeasti mieleen. Sädehoito ja hormonipistos kuitenkin tuhosivat pienetkin kasvualustat, ja nyt tilanne on vuoden verran ollut muuttumaton.

Hautamäki perusti Palkintotehdas-yrityksen ennen sairastumista, ja myöntää jälkikäteen, että kieltämättä perustamisaika oli haastavaa, ja pidemmän sairaslomankin olisi voinut pitää, mutta:

–Tämä on pitänyt minut liikkeellä, ja yrityksessäni kunniapaikalla on minulle kaikkein tärkein palkinto.

53-vuotias Hautamäki valittiin 2016 Pirkanmaan vuoden vertaistukihenkilöksi, sillä juuri vertaistuki ja toisen vastaavassa tilanteessa olleen kanssa puhuminen nosti hänet ylös silloin kun ajatukset olivat kaikkein synkimmät.

–Huomasin osastolla ollessani, että siellä eivät parantuneet juuri käy. Tuolloin päätin, että jos tästä selviän, niin tulen kyllä käymään. Ensimmäiset kerrat eivät tosin olleet kovin helppoja, kun kaikki muistot olivat niin tuoreena mielessä.

Hautamäki uskaltaa puhua arasta asiasta

Eturauhassyövästä puhutaan vain hiljaa, koska sen sijoittuminen alakertaosastolle ei houkuttele levittelemään asioita. Hautamäki on ottanut toisenlaisen asenteen, ja päivitti Facebook-sivujaan osastolla ollessa ja voimien salliessa.

–Sekin oli eräänlainen selviytymiskanava ja sen jälkeen on ollut luontevaa jatkaa puhumista. Eturauhassyöpä on aivan turhaan tabu, ja monella on siitä aivan eri mielikuva kuin mitä todellisuudessa se onkaan. Itse olen vahvasti myös parraskuun puolestapuhuja, ja toivon, että jokin taho ottaisi kotimaisen ”Parraskuun” eli vastineen Movemberille järjestääkseen, jolloin tuottokin saattaisi olla parempi.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio