Kolumni

Jäitkö kiinni ennakkoluulosta? Onneksi olkoon, sinä siis huomasit

Kolumni: Jenni Janakka muistuttaa, että monia haitallisia ennakkoluuloja ei edes tiedosta.

Jäitkö kiinni ennakkoluulosta? Onneksi olkoon, sinä siis huomasit
Jenni Janakka

Sukupuoli on vain yksi väline, jota käytetään paikallistamaan ihmisistä eroja ja yhtäläisyyksiä. Se ei ole mitenkään ongelmaton. Oletusarvoinen, sukupuoleen perustuva käsitys toisen ihmisen kyvyistä on haitallinen, mutta silti teemme päivittäin arvioita ihmisten ominaisuuksista tarkastellen niitä nimenomaan heidän sukupuolensa kautta. Näemme osaamista siellä, missä oletamme sitä olevan. Jos kirjoitan tähän sanan toimitusjohtaja, miltä hän sinusta näyttää? Entä huippukokki? Ihminen on siitä hauska otus, että se luo välittömästi ennakkokäsityksiä ulkoisten havaintojen perusteella ja sen jälkeen pyrkii löytämään todisteita, jotka tukevat näitä oletuksia.

Tutkimuksissa on havaittu usein toistuva tapa, jossa miesten työn laatua arvioitaessa keskitytään havaitsemaan onnistumiset, kun taas naisia tarkastellessa kiinnitetään lähtökohtaisesti huomiota virheisiin. Tiedostamaton asenteellinen ero, joka on harmillisen epäreilu naisia kohtaan. Useammalla eri alalla on toistettu tuttu koe, jossa arvioitavaksi annetaan kaksi ansioluetteloa, joiden ainoa ero on henkilön etunimi. Täysin samoilla tiedoilla nainen arvioidaan hankalaksi ihmiseksi, kun taas mies päättäväiseksi ja reiluksi. Eikä tämä ole mikään “naiset vastaan miehet” -taistelu. Naiset itse suhtautuvat toisiin naisiin ennakkoluuloisesti ja olettavat miesten olevan työelämässä parempia kumppaneita.

Haastan sinut tänään, naistenpäivänä, jäämään itsellesi kiinni stereotyyppisistä käsityksistä ja ennakkoluuloista naisia kohtaan. Kun olet jäänyt kiinni tällaisesta, onnittele itseäsi, että havaitsit oman ennakkoluuloisen suhtautumisen, sillä se on ensimmäinen askel. Kulttuurimme käsitykset naisista ovat edelleen harmillisen suppeat ja ne estävät meitä näkemästä osaamista ja taitoa siellä, mistä sitä saattaakin löytyä. Jää kiinni itsellesi ja vietä ennakkoluuloton naistenpäivä.

Jatketaan keskustelua Twitterissä #jäinkiinni

Jenni Janakka on freelancer kirjoittaja ja puhetaiteilija, joka on työssään tutkinut mm. kulttuuria ja naisen minäkuvaa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Aimo Rykäys

    Ennakkoluulo on terveen evoluution edellytys. Olkaa siis onnellisia ennakkoluuloistanne.
    Useimmiten ne osoittautuvat lopulta oikeiksi ja oikeutetuiksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio