Luonto

Jäikö taimien istutus tekemättä kevätkiireessä? Vielä ehtii istuttaa pensaita ja perennoja

Pekka Aho / Alma Median arkisto
Jäikö taimien istutus tekemättä kevätkiireessä? Vielä ehtii istuttaa pensaita ja perennoja

Särkynyt sydän on suosittu ja perinteinen perenna.

Tittamari Rinne

Oman puutarhan ehtii vielä laittaa kesäkuntoon. Paljasjuuristen taimien istutusaika on jo ohi, mutta astiataimia, eli muoviruukuissa ostettavia taimia, voi huoletta istuttaa läpi kesän.

Taimien istuttamisessa on tärkeää se, että istutuskuoppa on tarpeeksi iso, jotta kasvin juuret pääsevät kasvamaan hyvin. Perennan eli monivuotisen kukan kuopan on oltava vähintään 30 senttimetriä syvä.

Pensaan istutuskuopan on hyvä olla noin 60 senttimetriä syvä, kun taas puuta varten kuopan on oltava metrin syvyinen.

Mullan koostumus on olennaista taimien istuttamisessa. Esimerkiksi savinen maa ei sovellu taimien kasvualustaksi. Mullan joukkoon voi myös sekoittaa hiekkaa, jotta multa ei olisi liian tiivistä.

Istutusvaiheessa kannattaa ottaa selvää siitä, pitääkö kasvi kalkista vai ei. Esimerkiksi havut ja alppiruusut viihtyvät happamassa maassa, joten niille ei kannata laittaa esimerkiksi kalkkipitoista kompostimultaa.

Useat kasvit kuitenkin tarvitsevat kalkitusta.

Lannoitetta, esimerkiksi kalkkia, voi lisätä kasvin juurelle milloin vain. Paras aika lannoittamiseen on kuitenkin keväällä ja syksyllä, kun maa on kostea.

Ei ole olemassa nyrkkisääntöä siitä, miten usein kasveja kannattaa kastella. Vastaistutetun taimen kasvualustan on oltava kostea koko ajan, kun taas pidempään kasvaneita taimia kannattaa kastella harvoin mutta kunnolla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio