Ihmiset

Harri Rinne, Mikko Alatalon aisapari katuu vain yhtä levyä ja muistelee Juicen kokemattomuutta – 70-vuotias sanojen mestari löysi henkisen kodin Virosta

Keskiviikkona 70 vuotta täyttävä muusikko Harri Rinne kiittelee aisapariaan Mikko Alataloa, joka antoi Rinteen leikitellä lauluja tehdessään. Rinne tunnustaa, että tuli leikiteltyä ehkä liikaakin, kaikki ei ollut aina ihan viimeisen päälle suosittua.

Hannu Peltonen
Harri Rinne, Mikko Alatalon aisapari katuu vain yhtä levyä ja muistelee Juicen kokemattomuutta – 70-vuotias sanojen mestari löysi henkisen kodin Virosta

Harri Rinne Vihtorin kirjamessuilla keväällä 2014. Rinne on tehnyt Mikko Alatalon kanssa yli 600 laulua. Nykyään hän kirjoittaa muun muassa kotiseudullaan Hiidenmaalla ilmestyvään Hiiu leht -lehteen.

Jussi Lähde

Puhelimen soidessa Harri Rinne on suolla ja toivoo näkevänsä metsäkauriita. Suo jalkojen alla on Viron Hiidenmaata. Yksi suomalaisen laululyriikan jättiläisistä on löytänyt henkisen kodin Virosta. On suomalaisen kulttuurijournalismin köyhyyttä, ettei hänen poissaoloaan ole ehditty edes kaivata.

Rinne taitaa muutoinkin olla tunnetumpi ja tunnustetumpi hahmo nykyisillä kotiseuduillaan. Vuonna 2007 julkaistu kirja Laulava vallankumous jäi Suomessa vähälle huomiolle, Virossa siitä tuli tärkeä dokumentti paluusta itsenäisyyteen. Kirjoittaminen jatkuu yhä. Paikallinen Hiiu leht julkaisee Rinteen haastatteluja Hiidenmaan taiteilijoista.

Virolainen laululyriikka saa mestarilta armollisen todistuksen.

–Vallankumouksen aikana kaiken julkaistavan tuli läpäistä komiteoiden kontrolli. Oli siis turvallisinta säveltää jo hyväksynnän saaneita runoja lauluiksi. Ihmiset oppivat säveltämään ja kuuntelemaan runollisesti korkeatasoisia tekstejä, Rinne toteaa.

Eino Nieminen
Harri Rinne tunnetaan Mikko Alatalon aisaparina. Miesten yhteistyöstä ovat syntyneet muun muassa sellaiset kappaleet kuin Vicky Lee ja Känkkäränkkä.

Harri Rinne tunnetaan Mikko Alatalon aisaparina. Miesten yhteistyöstä ovat syntyneet muun muassa sellaiset kappaleet kuin Vicky Lee ja Känkkäränkkä.

Suomalaisille Rinne on Mikko Alatalon työpari, mies siirtomaasuomen laulujen ja diskorillumarein takana. Varsinainen työura piti sisällään mainosten ideointia ja kirjoittamista sekä tutkimuksia. Pyynnöistä huolimatta laululyriikasta ei koskaan tullut ammattia. Rinne on tehnyt Alatalon kanssa noin 600 laulua, muiden laulettavaksi reilut kaksikymmentä.

–Mikon ahkeruuden rattaille on ollut aina hyvä hypätä mukaan. Mikko on myös antanut minun leikitellä itsellään aivan eri tavalla kuin mihin kukaan muu artisti olisi ollut valmis.

Rinne hiljentyy hetkeksi.

–Minulla on siitä Mikon puolesta oikeastaan paha mieli. Esimerkiksi ensimmäinen floppilevy Viimeinen lehmipoika oli kokonaan minun ideani. Meni vuosikymmeniä niin, että meitä ei ollut kulttuuriväelle olemassa. Emme olleet oikeaa rokkia tai oikeaa iskelmää. Emme olleet mitään.

Rehabilitaation aika on kuitenkin koittanut. Alatalo on nähty jopa Helsingin hipsteriravintoloissa keikoilla.

–Siinä kuplassa kuvitellaan, että kyse on comebackistä, vaikka Mikko on samanaikaisesti käynyt tekemässä kymmenentuhatta keikkaa muualla.

Syksyllä Rinne nähdään myös valkokankaalla. Juice-elokuvassa häntä esittää Pekka Strang. Leskisen kehityksessä kohti kirjallista neroutta Rinteellä ja Alatalolla oli oma roolinsa.

–Juicelta puuttui täysin ulkopuolinen silmä. Hän tarjosi bändille yhtä innokkaasti laatutekstejä ja paskaa. Hän ei ollut aiemmin saanut palautetta. Eikä hän saanut suoraa palautetta Coitus Intin jälkeenkään keneltäkään muulta.

Harri Rinteen arkisto
Vu9nna 1972 Los Coitus Interruptus -bändissä soittivat Harri Rinne (vas), Juice Leskinen ja Max Möller.  Ylärivissä Pentti Penninkilampi ja Mikko Alatalo. Kuva on Harri Rinteen arkistoista.

Vu9nna 1972 Los Coitus Interruptus -bändissä soittivat Harri Rinne (vas), Juice Leskinen ja Max Möller. Ylärivissä Pentti Penninkilampi ja Mikko Alatalo. Kuva on Harri Rinteen arkistoista.

Rinne vaikenee, suolla näkyy liikettä. Kauris jää kuitenkin näkemättä. Keskustelu kääntyy virolaisen biologi-semiootikko Valdur Mikitan ajatuksiin.

–Mikita puhuu metsävirolaisuuden puolesta. Viro, Venäjä ja Suomi ovat viimeisellä rajalla jossa ihmisellä voi vielä olla luonnollinen luontosuhde. Firenzessä on katedraali mutta turha sieltä on edes puistoja etsiä.

Rinne toivoo suomalaisten ymmärtävän ympäröivän luonnon arvon.

–Kala ei näe vettä jossa se ui. Jos me menetämme luontosuhteemme, meistä tulee vain toisen tai kolmannen luokan eurooppalaisia.

Harri Rinne

Syntynyt 13.6.1948 Salossa.

Naimisissa virottaren kanssa. Kolme lasta.

Asuu Kärdlassa Hiidenmaalla Virossa.

Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti.

Työskennellyt muun muassa Lehtimiehet Oy:ssä, Mainoskenttä Oy:ssä sekä yrittäjänä.

Ollut Vihreiden edustajana Tampereen kaupunginvaltuustossa.

Harrastaa taistelua tyhmistymistä vastaan lukemalla ja ajattelemalla.

Viettää merkkipäiväänsä lähipiirissä, lauluesitykset tilaisuudessa mahdollisia.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Hessu Jokela

    Onnea Harri 70 v johdosta ja mukavia kesäpäiviä sinne ja terveisiä perheelle myös Ps. Viimeinen lehmipoika on Mikon ja sinun paras levy

  • Nimetön

    Kiitos Aamulehti, mainio juttu!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio