Terveys

Suomessa myydään edelleen vaarallista triklosaania sisältäviä tuotteita – Hammastahnat ja muut hygieniatuotteet kannattaa valita tarkasti

Pohjoismaissa triklosaaniin suhtaudutaan kriittisesti sen ympäristövaikutusten ja mahdollisten terveyshaittojen vuoksi. Ulkomailla pätevät eri säännöt, joten matkailijan kannattaa katsoa tarkasti, millaista kosmetiikkaa hankkii.

Satumaari Ventelä / Aamulehti
Suomessa myydään edelleen vaarallista triklosaania sisältäviä tuotteita – Hammastahnat ja muut hygieniatuotteet kannattaa valita tarkasti

Suomessa triklosaania sisältävät tuotteet ovat harvassa. Aamulehti ei löytänyt triklosaania sisältäviä hammastahnoja tavallisen ruokakaupan hyllyltä.

Piritta RäsänenAamulehti

Erilaisissa kosmetiikka ja -hygieniatuotteissa käytetty triklosaani voi aiheuttaa ympäristö- ja terveyshaittoja.

Triklosaani on pysyvä aine, joka ei hajoa luonnossa. Aine voi päättyä esimerkiksi saippuoista ja hammastahnoista viemärin kautta vesistöihin, josta se voi päätyä kaloihin ja sitä kautta myös ihmisiin.

Triklosaanilla epäillään olevan terveyshaittoja. Yhdysvaltalaisen Massachusettsin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että triklosaani aiheutti koehiirille esimerkiksi paksusuolitulehdusta. Aine myös kiihdytti hiirillä peräsuolen verenvuotoa, ripulia, vatsakipuja ja -kouristuksia.

Lisäksi aineen havaittiin aiheuttavan normaaleissa ja terveissä hiirissä matala-asteista tulehdusta. Tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -tiedejulkaisussa.

Triklosaania käytetään tuotteissa, koska se estää haitallisten mikrobien kasvua esimerkiksi kosmetiikkatuotteissa. Triklosaani tappaa mikrobeja iholta, suusta ja erilaisilta pinnoilta. Ainetta on käytetty esimerkiksi hammastahnoissa, koska se voi estää ientulehduksen syntymisen.

Haitallinen aine on poistunut normaaleista hammastahnoista

Triklosaania käytetään edelleen joissakin saippuoissa, voiteissa, deodoranteissa, suuvesissä ja hammastahnoissa. Myös jotkin tuotteet kuten urheilusukat, lastenlelut ja muoviset leikkuulaudat voivat sisältää triklosaania.

Triklosaania sisältävien tuotteiden ostamista on halutessaan helppo välttää. Jos ainesosaluettelosta löytyy merkintä triclosan, tuotteessa on triklosaania.

Euroopan unioni kielsi triklosaanin käytön elintarvikkeissa vuonna 2010. Kosmetiikkatuotteissa triklosaanille on määritelty suurin sallittu pitoisuus.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa triklosaanin käyttö on vähentynyt viime vuosina sen ympäristöhaittojen takia.

Hammaslääketieteen dosentti Merja Laine kertoo, että Suomessa markettien normaalit hammastahnat tai suuvedet eivät enää sisällä triklosaania. Hänen mukaansa ainetta voi edelleen löytyä joistain erikoistuotteista, kuten valkaisevista hammastahnoista.

Laine vastasi Aamulehdelle myös muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Hammaslääkäriliitto ei suosittele triklosaania sisältäviä hammastahnoja yleiseen käyttöön eikä lapsille. Miksi?

Pohjoismaissa triklosaaniin suhtaudutaan kriittisesti ympäristövaikutusten ja mahdollisten terveyshaittojen vuoksi. Monet kosmetiikka- ja puhdistusaineiden valmistajat ovat jo lopettaneet triklosaanin ja muiden kiellettävien yhdisteiden käytön.

Näkemykset turvallisuudesta ja ympäristövaikutuksista eroavat USA:ssa ja Pohjoismaissa. Amerikan hammaslääkäriyhdistyksen (American Dental Association) mukaan triklosaani on turvallinen ja tehokas aine ientulehduksen hoitoon. Yhdysvalloissa triklosaania sisältäviä tuotteita on enemmän.

Triklosaanin käyttöä ei suositella lapsille, koska lapsen elimistö on herkempi ympäristövaikutuksille kuin aikuisen. Lasten saama kemikaalikuorma on nykyään paljon suurempi kuin ennen.

Triklosaanilla voi estää ientulehduksen syntymisen. Voiko triklosaanin korvata, jollain muulla aineella, joka estää ientulehduksen syntymistä?

Paras keino välttää ientulehdus on hampaiden harjaaminen ja hammasvälien puhdistaminen huolellisesti kaksi kertaa vuorokaudessa.

Suun terveydenhuollon ammattilaisten ohjeistuksen mukaan poikkeustapauksissa klooriheksidiinia voi käyttää ienongelmien hoidossa. Klooriheksidiini on tehokas antimikrobinen aine. Sen suositeltava käyttöaika on 1–4 viikkoa.

Kuinka kannattaa toimia, jos huomaa käyttäneensä tuotetta, joka sisältää triklosaania?

Jos kuluttaja on huolissaan, kannattaa triklosaania sisältävän hammastahnan käyttö lopettaa. EU:n kosmetiikka-asetus edellyttää, että markkinoille tulevalle kosmetiikkatuotteille on tehty turvallisuusarviointi. Kaikissa kosmetiikkatuotteissa on käyttöohje. Jos sitä ei noudata, vastuu siirtyy käyttäjälle.

Kannattaako suomalaisen kuluttajan huolestua triklosaanista?

Ei kannata. Monet kosmetiikka- ja puhdistusaineiden valmistajat ovat jo lopettaneet triklosaanin käytön tuotteissaan. Tämä koskee myös suunhoitotuotteita. On selvää, että tarvitaan pitkäaikaistutkimuksia siitä, ovatko triklosaanin korvaavat yhdisteet turvallisempia ja yhtä tehokkaita.

Korjaus 15.6.2018 klo 10.35: Dosentti Merja Laineen sitaattia muutettu. Sitaatissa Laine kertoo, että triklosaania sisältävän hammastahnan käyttö kannattaa lopettaa, jos kuluttaja on triklosaanista huolissaan. Hän ei kuitenkaan yksiselitteisesti kehota lopettamaan tuotteen käyttöä.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Otsokossa sanotaan triklosaanin olevan vaarallista ja tekstissä siitä ei kehoteta olemaan huolissaan. Olisko tässä ns. klikkijournalismista kyse.

  • Nimetön

    Jos Suomessa on näitä myytävänä, miksei nimetä? Entä muu kosmetiikka, mainitaan vaan yliolkaisesti. Nuoret ja lapsetkin käyttävät paljon halpoja meikkejä ja niillä harjoitellaan ja leikitellään… Olisi hyvä tietää ihan mitkä valmistajat käyttävät näitä ja minkälaisissa tuotteissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio