Käsityöt ja askartelu

Haluatko pienentää riskiäsi kuolla tai vammautua tänä aamuna? Muista heijastin ja lue tästä, miten voit näkyä pimeässä tyylillä

Jenny Saarimaa uskoo, että heijastinkin voi olla hieno, hauska tai jopa elegantti. Hänen esikoiskirjassaan on ohjeet lähes 60 heijastavaan asusteeseen.

Mikaela Holmberg
Haluatko pienentää riskiäsi kuolla tai vammautua tänä aamuna? Muista heijastin ja lue tästä, miten voit näkyä pimeässä tyylillä

Jenny Saarimaan hassuissa epoleteissa on käytetty heijastavaa lankaa, joten ne tuovat lisänäkyvyyttä pimeällä liikuttaessa. Hassut epoletit ovat yksi Saarimaan omista lempiohjeista Välkyt vanttuut ja muita heijastavia asusteita -kirjasta.

Essi RundgrenAamulehti

Heijastimen hyöty on kiistaton. Kaukovaloilla ajava autoilija näkee pimeällä tiellä ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan vasta noin 100 metrin etäisyydeltä. Heijastimen avulla kävelijä tulee huomatuksi kolme kertaa kauempaa.

Tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeällä. Liikenneturvan tietojen mukaan kuitenkin vain noin joka toinen kävelijä käyttää heijastinta. Miksi?

–Usein heijastimet ovat niitä iankaikkisia, tylsiä ja ikäviä, joskus tyylikin kärsii niiden takia, kirjoittaa Jenny Saarimaa Välkyt vanttuut ja muita heijastavia asusteita -kirjan esipuheessa.

Saarimaan ja valokuvaaja Mikaela Holmbergin yhteistyössä syntyneessä kirjassa on lähes 60 heijastavaa käsityöohjetta ja tuunausideaa. Kirjan ohjeet ovat Saarimaan käsialaa ja ne on jaettu neljään osaan.

Alkupään sydämellinen kauluri, lohikäärmereppu ja lumiprinsessan pääpanta lienevät erityisesti lasten mieleen. Nuorten näkyvyyttä liikenteessä voi parantaa esimerkiksi huopaisilla hihamerkeillä, lettipipolla tai mohikaanihupulla. Aikuiseen makuun sopivat huopaiset nappinilkkaimet, hopeiset huurrehelmet tai superiskä-liivi. Kirjan viimeisessä Sekalaista seurakuntaa -osassa on heijastinohjeita myös nelijalkaisille perheenjäsenille.

–Heijastimen käyttäminen on tosi tärkeä asia. Toivottavasti joku näillä ohjeilla tehdyistä heijastimista päätyy jonkun päälle, Saarimaa sanoo.

Virallisesti heijastavista materiaaleista valmistetut asusteet eivät ole heijastimia, vaikka ne antavatkin hyvän lisän näkyvyyteen. Standardisoitua heijastinta ei pidä silti unohtaa.

Mikaela Holmberg
Epolettien kaava on todella yksinkertainen. Reikien läpi virkataan ensin ketjusilmukoita ennen kuin pujoitetaan langanpätkät hapsuiksi.

Epolettien kaava on todella yksinkertainen. Reikien läpi virkataan ensin ketjusilmukoita ennen kuin pujoitetaan langanpätkät hapsuiksi.

Barbeille vaatteita

Vaateompelun- ja suutarinopettajana työskentelevältä Saarimaalta kului esikoisteoksensa tekemiseen työn ohessa 1,5 vuotta. Kirjan kiitossivulla hän kiittää ensimmäisenä mummia, eli äitiään.

–Istuin pienenä ompelukoneen vieressä, kun äiti ompeli minulle vaatteita. Hän on tehnyt aina paljon monenlaisia käsitöitä.

Saarimaa itse aloitti käsityöt noin seitsemänvuotiaana tekemällä vaatteita nukeilleen ja Barbeilleen. Sittemmin hän on opiskellut useita alan tutkintoja ja hankkinut kokemusta niin ompelusta, nahkatöistä, painannasta, värjäyksestä kuin virkkaamisestakin.

Mainioita lahjaideoita

Kirjan ohjeet ovat helposti lähestyttäviä. Houkuttelevat kuvat ja selkeät piirrokset auttavat ymmärtämään idean, vaikka suurille kaavoille ei sivuilla ole tilaa. Lähes kaikki ohjeet onnistunevat aloittelijaltakin, mutta muutamiin vaaditaan jo ompelukoneen ajokorttia.

–Käsistään kätevä pystyy helposti muokkaamaan ohjeista omaan tyyliinsä sopivia, mutta kirjassa on ohjeita, joiden avulla heijastavia asusteita voitaisiin tehdä esimerkiksi alakoulun käsityötunneilla.

Erityisesti Sekalaista seurakuntaa -osiosta löytyy mainioita lahjaideoita vaikka pukinkonttiin. Itse tehty heijastava mailapussi, pääkalloavaimenperä tai rintaneula kertoo, että tekijä välittää lahjan saajasta ja hänen turvallisuudestaan.

Jenny Saarimaa ja Mikaela Holmberg: Välkyt vanttuut ja muita heijastavia asusteita. 135 sivua, Karisto, 2017.

Hassut epoletit

1. Kopioi tarvittavat kaavat.

2. Jäljennä kaavat huovalle ja leikkaa kappaleet. Merkitse reikien kohdat.

3. Tee reiät merkittyihin kohtiin.

4. Leikkaa heijastavasta neulelangasta noin 60 senttimetrin pituisia pätkiä 36 kappaletta.

5. Virkkaa ensin huovan läpi ketjusilmukoita huopakappaleiden ympäri.

6. Pujota sitten neulelanganpätkät reikien läpi kaksinkertaisina ja vedä toinen pää lenkistä läpi. Kiristä sopivasti.

7. Kiinnitä hakaneuloilla valitsemaasi asuun.

Ohje ja kaavat: Jenny Saarimaa ja Mikaela Holmberg: Välkyt vanttuut ja muita heijastavia asusteita (2017), Karisto.


Kommentit (2)

  • Marke

    näppärä juttu, muttei ISOSTA tavaratalosta tuota lankaa löytynyt, ei kuulemma vielä tullut

  • Nimetön

    Oikein käytännöllisiä kuteita räntäsateessa..Heijastin liiveineen on ok.Mutta suuri syy on myös liian tehokkaat valot kun silmä oppinut niihin.Silmän pimeä näkö menetetään näillä ksenoneilla tai ledeillä.Lisäksi ei keskitytä ajamiseen.Aina vaan tuijotetaan ruutua nin millä pimeässä nähtäskään kun ei tätäkään osata eli pimeän ajoa.jos on pakko niin taskulamppu matkassa tien reunassa kulkeville.Tuollaisis releissä ei kukaan kulje maalla,kaupunkissa harvoin kuljetaan ajoradalla vaan omilla valaistulla osilla.Vaatemainos.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio