Muistokonsertissa laulaa myös äiti – Vuosi sitten Milla ja Eero kuolivat itsemurhakuljettajan törmätessä mopoautoon

Tyrvään kirkossa järjestetään hyväntekeväisyyskonsertti mopoautoturmassa menehtyneiden Eero Nurmen ja Milla Virtasen muistoksi. Yksi laulajista on Eeron äiti, Heli Nurmi.

Eetu Lehtinen
Muistokonsertissa laulaa myös äiti – Vuosi sitten Milla ja Eero kuolivat itsemurhakuljettajan törmätessä mopoautoon

Tammikuussa 2018 oli tarkoitus juhlia Eero Nurmen ja Milla Virtasen 18-vuotissyntymäpäiviä. Sen sijaan Heli Nurmi (vas.) ja Taru Virtanen (oik.) suunnittelevat nyt lastensa muistokonserttia. Keskellä laulunopettaja Päivi Vahela-Nykänen, yksi konsertin toteuttajista. Hän oli Nurmen tukena myös viitisen vuotta sitten, kun Nurmen tytär menehtyi.

Eetu Lehtinen

Suru. Se on sana, joka kuvaa Heli Nurmen ja Taru Virtasen kasvoja.

On kulunut likipitäen vuosi siitä, kun Helin poika Eero ja Tarun tytär Milla, molemmat 17-vuotiaita, lähtivät eräänä helmikuisena lauantaina illanviettoon Tamperetta kohti.

Mopoauton matka pysähtyi muutamia metrejä ennen Nokian rajaa. Nuoret surmasi rattijuoppo, joka oli ohjannut tila-autonsa keulan vastaantulevien kaistalle.

Nyt, melkein vuotta myöhemmin, rikospaikalla on yhä ristejä ja lyhtyjä, joissa joskus palaa tuli.

–Tiedän, että muutamat tuttuni käyvät siellä sytyttämässä kynttilöitä. Itse olen käynyt siellä vain kahdesti, ensimmäisen kerran maaliskuussa ja toisen kerran toisen oikeudenkäynnin jälkeen. Se on melko vaarallinen paikka varsinkin talvella, Taru Virtanen huokaa.

Eeron äiti Heli Nurmi ei sen sijaan ole pysähtynyt rikospaikalle kertaakaan onnettomuusillan jälkeen. Hän, kuten Taru Virtanenkin, kertoo kuitenkin kulkevansa Tampereelle rikospaikan ohi eikä jotain muuta tietä pitkin.

–Olimme jouluaattona ja tapaninpäivänä Eeron haudalla kahden poikani kanssa, ja sinne oli tuotu paljon kynttilöitä. Kävimme myös Millan haudalla, Heli Nurmi kertoo.

Virtasten perhe vietti joulua Yhdysvalloissa. Suomeen palattuaan Taru Virtasen tarkoitus oli kerätä kynttilät pois Millan haudalta.

–Joku oli kuitenkin jo tehnyt sen puolestani, Taru Virtanen sanoo korostaen ihmisten hyväntahtoisuutta.

Hänen tyttärensä tappaneeseen rattijuoppoon hän suhtautuu kuitenkin eri tavalla.

–Se vihan määrä, jota koen, on ihan sairasta.

Eetu Lehtinen
–Mene varovasti, viestitti Taru Virtanen tyttärelleen Millalle onnettomuusiltana 18. helmikuuta 2017. Vastausta ei tullut koskaan.

–Mene varovasti, viestitti Taru Virtanen tyttärelleen Millalle onnettomuusiltana 18. helmikuuta 2017. Vastausta ei tullut koskaan.

"Se muistuttaa minua Eeron rippikuvasta"

Tammikuussa 2018 oli tarkoitus juhlia Millan ja Eeron 18-vuotissyntymäpäiviä. Millasta olisi tullut täysi-ikäinen juuri tänään, 11. tammikuuta, Eerosta puolestaan viikkoa myöhemmin.

Syntymäpäiväjuhlien sijaan tammikuussa järjestetään Millan ja Eeron muistokonsertti, jonka tarkoituksena on paitsi kunnioittaa nuorten muistoa myös tukea paikallista mielenterveystyötä. Konsertin tuotto ohjataan Sastamalan seudun lasten ja nuorten ennalta ehkäisevään mielenterveystyöhön.

–Sieltähän sen pitää lähteä. Olen kuullut, että lapset ja nuoret voivat aika huonosti Sastamalassa, sanoo konsertin järjestäjiin lukeutuva laulunopettaja Päivi Vahela-Nykänen.

Idean konsertista keksi Eeron äiti, Heli. Hän aikoo laulaa Tyrvään kirkossa saman kappaleen kuin Eeron muistotilaisuudessakin, Petri Laaksosen Täällä pohjantähden alla.

–Siinä lauletaan, että "katson kauas kaukaisuuteen". Se muistuttaa minua Eeron rippikuvasta, jossa hän katsoo sivuun kamerasta. Kuva on esillä keittiössämme, Heli sanoo.

Eetu Lehtinen
Eeron ja Millan muistokonsertti oli Eeron äidin, Helin, idea. Hän laulaa muistokonsertissa Petri Laaksosen säveltämän kappaleen Täällä pohjantähden alla. Se on laulu, jonka hän esitti myös Eeron muistotilaisuudessa viime keväänä.

Eeron ja Millan muistokonsertti oli Eeron äidin, Helin, idea. Hän laulaa muistokonsertissa Petri Laaksosen säveltämän kappaleen Täällä pohjantähden alla. Se on laulu, jonka hän esitti myös Eeron muistotilaisuudessa viime keväänä.

Säkeitä päiväkirjassa

Eeron äidin lisäksi konsertissa laulaa joukko nuoria solisteja, joita Millan ja Eeron kohtalo on koskettanut syvästi. Myös iskelmälaulaja Matti Esko on yksi konsertin esiintyjistä.

–Nuorilta tuli paljon ehdotuksia lauluista, joita konsertissa voisi esittää. Siitä se kokonaisuus muodostui. Konsertin järjestelyt täytyi aloittaa jo lokakuussa, Vahela-Nykänen kertoo.

Yksi kappaleista on Heli Kajon Jos mä kuolen nuorena. Se kuultiin myös Millan siunaustilaisuudessa maaliskuussa. Kappaleen esittää Millan hyvä ystävä Nea, ja se on erityisen merkittävä siksi, että Milla kirjoitti kyseisen kappaleen säkeitä päiväkirjaansa tammikuussa, vain kuukautta ennen kuolemaansa.

–Kaikki Millan ja Eeron kaverit ovat tulossa paikalle, Taru Virtanen kertoo.

Musiikin lisäksi konsertissa kuullaan muun muassa kirkkoherra Ari Paavilaisen ja Sastamalan seudun mielenterveysseuran toiminnanjohtajan Ari Tiensuun puheet. Konsertissa voi myös ostaa Millan piirustuksista tehtyjä postikortteja, joiden tuotto menee niin ikään mielenterveystyön kassaan. Lisäksi konsertissa katsellaan valokuvia Millasta ja Eerosta valkokankaalta. Kuvista näkee nuorten elinkaaren ristiäisistä rippikouluun asti.

–Ei siellä voi olla itkemättä, Heli Nurmi sanoo.

Mari Kannisto
Sastamalan nuorisovaltuusto valitsi Milla Virtasen tädin, Mari Kanniston, tärkeäksi sastamalalaiseksi vaikuttajaksi syksyllä 2017. Kannisto oli kunniavieraana Pirkanmaan Nuorisofoorumin järjestämässä Suomi 100 -juhlassa, jossa hän sai kyseisen kunniamaininnan 25. marraskuuta 2017. Adressi, johon Kannisto keräsi nimiä, on nyt viety oikeusministeriöön käsiteltäväksi.

Sastamalan nuorisovaltuusto valitsi Milla Virtasen tädin, Mari Kanniston, tärkeäksi sastamalalaiseksi vaikuttajaksi syksyllä 2017. Kannisto oli kunniavieraana Pirkanmaan Nuorisofoorumin järjestämässä Suomi 100 -juhlassa, jossa hän sai kyseisen kunniamaininnan 25. marraskuuta 2017. Adressi, johon Kannisto keräsi nimiä, on nyt viety oikeusministeriöön käsiteltäväksi.

"Ajattelin, että olisitpa ajanut rotkoon"

Suru, joka on jatkunut kohta vuoden, tuntuu edelleen epätodelliselta. Oikeudenkäynnit – ja syytetyn saama rangaistus, 12 vuoden vankeustuomio – ovat vieneet surutyötä hieman eteenpäin. Helppoa asian käsittely ei silti suinkaan ole.

–Ensin tuli viha. Ajattelin, että olisitpa ajanut rotkoon, Heli Nurmi toteaa tuomittuun viitaten.

Myös se, että tuomittu valitti tuomiostaan, herättää vihaa Millan ja Eeron vanhemmissa.

–Rattijuoppojen rangaistukset ovat ylipäätään aivan liian lieviä Suomessa esimerkiksi talousrikoksiin verrattuna, Taru Virtanen sanoo.

Elämän on kuitenkin jatkuttava. Siinä äidit ovat saaneet apua paitsi läheisiltään myös nuorilta. Eeron kaverit ovat esimerkiksi kunnostaneet valkoista avolava-autoa, jolla Eeron oli tarkoitus ajella ajokortin saatuaan. Nyt tavoitteena on, että auto saadaan kuntoon Eeron syntymäpäivään mennessä.

–Se on samalla ollut heidän tapansa tehdä surutyötä. Rekisteriin se vielä laitetaan, Heli Nurmi toteaa.

Millan ystävät kunnostivat puolestaan mopon, jonka paikka on nyt Virtasten olohuoneessa. Millan oma huone on sen sijaan entisellään – vaatteet edelleen kaapissa ja meikit pöydällä.

–Ei siellä käy kukaan muu kuin koiramme Peppi, Taru Virtanen kertoo.

–Päivittäin joku kysyy, miten meillä menee. Se on ehkä maailman vaikein kysymys, hän jatkaa.

Suru on vaikuttanut Heli Nurmen ja Taru Virtasen muistiin. Päivämäärät ja muut pikkuasiat voivat hukkua surun takia. Muistot eivät kuitenkaan unohdu.

–Mopoauton basson kuuli jo kaukaa, ja silloin tiesi, että Eero on tulossa kotiin. Muistan myös sen, kuinka Eero yski vintillä. Kun itse yskin nyt, mietin, ettei vintillä yski enää kukaan, Heli Nurmi toteaa.

Millan ja Eeron muistoksi -hyväntekeväisyyskonsertti Tyrvään kirkossa sunnuntaina 28. tammikuuta kello 17. Konsertti on kaikille avoin. Maksu on vapaaehtoinen.

Millan ja Eeron muistoksi

Kaikille avoin hyväntekeväisyyskonsertti Tyrvään kirkossa sunnuntaina 28. tammikuuta kello 17.

Konsertin toteuttaa Laulukoulu Presto yhteistyössä Sastamalan seurakunnan kanssa. Konsertin sisällöstä vastaa Laulukoulu Presto. Konsertin toteutusta ovat tukemassa myös monet Sastamalan seudun yritykset ja yhdistykset.

Konsertissa esiintyvät muun muassa iskelmälaulaja Matti Esko ja mopoautoturmassa menehtyneen Eeron äiti Heli Nurmi. Orkesteri koostuu Sastamalan alueen muusikoista.

Musiikkiesitysten lisäksi tapahtumassa kuullaan Sastamalan seudun mielenterveysseuran toiminnanjohtajan Ari Tiensuun sekä kirkkoherra Ari Paavilaisen puheet.

Tuotto ohjataan suoraan Sastamalan seudun lasten ja nuorten ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön. Maksu on vapaaehtoinen.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Olkaa vanhempia lapsillenne ja nuorille ja läsnä. Silloin kun on vielä mahdollista.nyt tilanne on tämä voi vaan muistella.Läheisen menetys on aina ikävä se kuuluu kuitenkin aikuisuuteen että se ymmäretään jatkaen tasapainoista elämää.

  • Tears

    Kyllä tulee vieläkin kyyneleet silmiin, kun ajattelee kohta vuoden takaista onnettomuutta. Ei voi ymmärtää kuinka suuri on menehtyneiden nuorten läheisten ja ystävien surun määrä❤️ Suurta vihaa tunsin myös minäkin syytettyä kohtaan hänen valittaessa tuomiostaan! Että kehtaakin!!! Voimia läheisille ja ystäville jaksaa eteenpäin❤️❤️

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio