Liikunta

Ei enää pelkkää seisoskelua hiekkalaatikon laidalla – leikkipuistot suunnitellaan nyt liikuttamaan myös aikuisia

Leikkipuistoja rakennuttavat kunnat haluavat nyt puistoihin monipuolisia välineitä kaikenikäisille.

Pekka Aho
Ei enää pelkkää seisoskelua hiekkalaatikon laidalla – leikkipuistot suunnitellaan nyt liikuttamaan myös aikuisia

Ilari Sainio ulkoilee lastensa kanssa leikkipuistoissa viikoittain ja kesällä jopa päivittäin. 3-vuotias Luukas Sainio näyttää isälle mallia, miten keikkuvilla laudoilla pysytään pystyssä. Toisinaan Ilari Sainio tykkää itsekin voimistella ulkoliikuntavälineissä.

Sinikka Pylkkänen

Lasten leikkipuistoista on tulossa kovaa vauhtia koko perheen liikuntapaikkoja. Jos aiemmin tyypillisen leikkipuiston kalustoon kuuluivat keinut, liukumäki, kiipeilyteline ja hiekkalaatikko, nykyään siellä on näiden lisäksi myös aikuisten mittoihin sopivia kuntoiluvälineitä.

–Tämä muutos on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lähiliikuntapaikka-ajatuksessa yhdistyvät leikki ja liikunta, ja se on tuonut puistoihin monipuolisuutta, sanoo leikkipaikka- ja liikuntavälineitä valmistavan Lappset Groupin markkinointi- ja innovaatiojohtaja Hannu Ylinenpää.

Ylinenpää arvelee muutoksen liittyvän paljolti siihen, että liikunnallinen ja aktiivinen elämäntapa ovat kasvattaneet viime aikoina suosiotaan. Se on luonut liikuntapaikoille kysyntää, jonka myös julkinen sektori on huomannut. Leikkipuistoja rakennuttavat kunnat haluavat nyt puistoihin monipuolisia välineitä kaikenikäisille.

–Keinutelineet ja hiekkalaatikko tarvitaan edelleen, mutta niiden lisäksi puistoihin halutaan esimerkiksi parkour-tuotteita, joita myös pienet lapset voivat käyttää. Näitä uusia elementtejä myös integroidaan esimerkiksi perinteisiin kiipeilytelineisiin, Ylinenpää kertoo.

Leikkipuistot monipuolistuvat

Rovaniemen Vanhantorin puistossa lastensa kanssa ulkoileva Ilari Sainio pitää leikkipuistojen monipuolistumista hyvänä suuntauksena.

Sainio käy 3- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa leikkipuistossa viikoittain ja kesäaikaan jopa päivittäin. Perheen suosikkeja ovat Angry Birds -puistona tunnettu Konttisen puisto ja Keskuskentän uusi liikuntapaikka.

–Varsinkin 7-vuotias tykkää Angry Birds -puistosta, kun siellä riittää tekemistä isommallekin lapselle, Sainio sanoo.

Lämpimällä säällä Sainio innostuu usein itsekin tekemään kevyttä lihaskuntoharjoittelua leikkipuistojen liikuntavälineissä.

–Leukoja voi vetää ja roikkua tangossa tai yrittää muuten voimistella, hän sanoo.

Sainion käsityksen mukaan moni muukin vanhempi panee itsensä puistossa liikkeelle.

–Viikonloppuaamuisin jotkut kokoontuvat Angry Birds -puiston liikuntavälineille jopa ryhmänä, hän sanoo.

Kansanterveydelle hyväksi

Lappsetin Ylinenpää uskoo, että kynnys tehdä esimerkiksi lihaskuntotreeniä julkisessa tilassa on madaltunut. Toki puistojen liikuntavälineiden käyttöaste voisi olla nykyistä suurempi, mutta kansanterveyden näkökulmasta suunta on hyvä.

Pekka Aho
3-vuotias Enna Juotasniemi kaipaa kiipeilytelineissä jo vähän haastetta. Äiti Anne Juotasniemen sylissä olevalle 1-vuotiaalle Aada-pikkusiskolle pienikin liukumäki on ihan tarpeeksi jännä.

3-vuotias Enna Juotasniemi kaipaa kiipeilytelineissä jo vähän haastetta. Äiti Anne Juotasniemen sylissä olevalle 1-vuotiaalle Aada-pikkusiskolle pienikin liukumäki on ihan tarpeeksi jännä.

Vanhempien oma liikkuminen leikkipuistoissa riippuu toki paljon myös siitä, minkä ikäisiä lapset ovat. 1- ja 3-vuotiaiden tyttäriensä kanssa Lapin urheiluopiston pihalla ulkoileva Anne Juotasniemi sanoo, ettei hän tällä hetkellä käytä puistojen liikuntavälineitä lainkaan, sillä kahden pienen lapsen paimentaminen vie kaiken huomion.

–Isompien lasten kanssa ne ovat ihan kiva lisä, hän sanoo.

Juotasniemellä on pikkutyttöjen lisäksi 10- ja 12-vuotiaat lapset, jotka viihtyvät Sainion perheen tapaan erityisen hyvin Konttisen puistossa.

–Siellä on se jalkapallokenttä ja vaijeriliuku ja talvella jyrkkä pulkkamäki joelle päin.

Juotasniemi kiitteleekin kaupunkia siitä, että leikkipuistoihin on rakennettu kumpareita, jotka toimivat talvella pulkkamäkinä. Myös niissä viihtyvät kaikenikäiset.

Yksi toive Juotasniemellä kuitenkin on: ainakin isoimpiin puistoihin tarvittaisiin vessat.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Toivottavasti aikuisten liikuntavälineistä tehtäisiin myös hauskoja. On ikävä vitkuttaa harmaata ja huonosti kulkevaa kuntoilulaitetta puiston laidalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio