Käsityöt ja askartelu

Bloggaaja Emmi Kauppila hankki eläinhahmojen virkkausopit YouTubesta – näillä ohjeilla virkkaat suloisen lehmän

Televisiosarja Game of Thrones on liian vaativa virkkuutyön tekijälle sivusilmällä katsottavaksi. Emmi Selma Kauppilalla on kangaskassi täynnä lehmien varaosia, utareita, päitä ja mitä näitä nyt on.

Eriika AhopeltoAamulehti
Bloggaaja Emmi Kauppila hankki eläinhahmojen virkkausopit YouTubesta – näillä ohjeilla virkkaat suloisen lehmän

Virkkaajan niska ja hartiat jumittavat välillä.

Outi Suoranta

Tiedäthän tunteen, kun sivusilmällä huomaat, että sinua tarkkaillaan? Muina naisina hoidat haastattelua, mutta sohvapöydällä on useampi silmäpari, jotka suorastaan janoavat huomiota. Kirjahyllyssä sinua mulkoilee lehmän pää.

Toki lasivitriinin voisi laittaa vaikka Muumi-mukeja, mutta tässä kodissa siellä on lankoja. Keskeneräisiä töitä löytyy sieltä ja täältä. Koukuttava harrastus on mennyt jopa niin pitkälle, että asukkaalla on kangaskassi täynnä utareita, irtopäitä ja parittomia jalkoja. Kyllä, olemme oikeassa kodissa.

Täällä asuu alkoholimainonnasta gradua kirjoittava Emmi Selma Kauppila, jonka virkkausharrastus on lähtenyt täysin käsistä.

Eriika AhopeltoAamulehti
Leijona näyttää lupsakkaalta.

Leijona näyttää lupsakkaalta.

Virtahepo olohuoneessa

Moni kuvittelee, että virkkaus olisi vain vanhojen ihmisten harrastus. Mielikuva on tiukassa. Kauppila tekee alkoholi- ja peliongelmiin liittyvää tutkimusta ja matkustaa paljon bussilla ja junalla Tampere–Helsinki-väliä, ja tuntee kyllä katseet käsissään. Pitkän matkan töiksi Kauppila ei ota mukaan eläintarhaa, vaan jonkun isompitöisen kaulahuivin, jota voi vain tehdä ilman suurempia ajatuksia.

Tamperelainen Kauppila on ollut vasta pari vuotta sitten innostunut virkkauksesta, ja naurahtaa, että voisi hullumpiakin asioita opetella keskellä yötä YouTuben syövereistä. Toki koulun käsityötunneilla jonkinlainen perustaso on saavutettu, mutta lopullisesti virkkuukoukku nappasi kiinni Kauppilasta, kun hän näki opiskelukaverinsa siskon some-sivuilla isoäidin neliöistä kootun virtahevon.

–Se vei sydämeni. En kuitenkaan kehdannut pyytää häneltä itselleni samanlaista vaan totesin, että opettelen itse tekemään samanlaisen. Ei se sitten ihan siihen jäänytkään, mutta en olisi lähtenyt tälle tielle ilman virtahepoa.

Eriika AhopeltoAamulehti
-Eläinhahmoja en ole hetkeen jättämässä, ne ovat vaan niin koukuttavia, pohtii Emmi Kauppila

-Eläinhahmoja en ole hetkeen jättämässä, ne ovat vaan niin koukuttavia, pohtii Emmi Kauppila

Esikoinen tarkkailee elämääolohuoneen kunniapaikalla, ja on suorastaan hellyyttävä. Kauppila myöntää katsovansa ensimmäistä työtään kriittisesti virheitä nähden, mutta ei siitä raaski luopuakaan.

–Täytyyhän alkoholitutkijan olohuoneessa olla virtahepo.

50 prosenttia huomiota

Välillä Kauppila tekee virkkuutöitään niin huomaamattomasti, että itsekin havahtuu ajatukseen, että onkohan valmiit työt lisääntynyt keskenään, kun niitä on taas valmiina noin monta. Silti useampi työ on aina kesken, aivan kuten kirjojakin.

–Hyvää kirjaakin venyttää loppuun, mutta sen kyllä laskee mielellään käsistään. Valmiista työstä ei ole haikeaa erota, vaan se on aika ihana hetki. Olen iloinen siitä, että vastaanottaja ja eläin vihdoin kohtaavat.

Kauppila kuvaa aina valmiit työt Instagram-tililleen, ja sen jälkeen virkkuri on valmis aloittamaa uuden työn, tai jatkamaan jotain keskeneräistä. Gradun sanasolmujen ratkaisemisen ajaksi on hyvä saada käsille jotain muuta tehtävää. Tv:tä katsellessakin virkkuu onnistuu, varsinkin yksinkertaisessa ohjeessa vaaditaan vain 50-prosenttinen huomio.

Eriika AhopeltoAamulehti
Kauppila ei jemmaa lankoja puolisoltaan, mutta on asettanut itsensä lankojen ostokieltoon.  I

Kauppila ei jemmaa lankoja puolisoltaan, mutta on asettanut itsensä lankojen ostokieltoon. I

–Ohjelma ei kuitenkaan saa olla liian jännittävä. Game of Thrones ei edistä virkkuutyötä, vaan huomaan istuvani työ sylissä. Liian jännittävässä sen sijaan koukku viuhuu niin, että huomaan laventavani vaikka pitäisi kaventaa.

Sopivaksi virkkuu-ohjelmaksi Kauppila suosittelee kevyttä ja hauskaa, kuten Gilmoren tyttöjä tai Parks and recreation-sarjaa. Toki myös paremmat ajanhallintataidot tekisi hyvää.

–Välillä havahdun siihen, että kello on jo miljoona, irrota koukusta ja mene nukkumaan, Kauppila naurahtaa.

Lankalaihiksella

Kauppila ei jemmaa lankoja puolisoltaan, mutta on asettanut itsensä lankojen ostokieltoon. Kaksi kertaa vuodessa hän saa luvan kanssa mennä Lankamaailmaan, mutta virkkuutöihin langat Kauppila täsmätilaa netistä. Ohjeiden kanssa Kauppila tekee samoin.

Eriika AhopeltoAamulehti
Idi-seepra elää unelmaansa. Kauppila myöntää olevansa kuin Idi, mutta toteaa valitsevansa ohjeen usein sen pohjatarinan perusteella.

Idi-seepra elää unelmaansa. Kauppila myöntää olevansa kuin Idi, mutta toteaa valitsevansa ohjeen usein sen pohjatarinan perusteella.

–En voisi ikinä ostaa virkkuukirjaa koska haluaisin tehdä sieltä kaikki työt. Selaan netistä hyviä ideoita ja pitkään pohdittuani tilaan yhden pdf-ohjeen.

Toki hirveän harmittavaa lankaihmisen kannalta on sekin, että pikkuiseen eläimeen ei uppoa koko lankakerää. Tosin vajaasta lankakerästä tehtäessä elää vaarallisesti, sillä lanka voi loppua koska tahansa.

–Leijonaa tehdessä jäi oikeasti semmoinen 10 senttiä pitkä pätkä. Jännä miten joistakin langoista jää muistojäljet, sillä edelleen muistan millaisena päivänä ja mistä liikkeestä langan ostin. Leijonaa siitä ei kuitenkaan pitänyt tulla vaan kaverin vauvalle tossut.

Idea syntyy useimmiten ensin, ja vasta sen jälkeen mennään lankakätköille tutkimaan, että mistä se sitten tehtäisiin. Toki Kauppilalta löytyy rullia joista hän haluaa päästä eroon, joten välillä ideat on lankalähtöisiä. Virkkausuran alussa Kauppila piti itseään lankaholistina kun hänellä oli kolme kerää. Nyt ei enää kolmesataa riitä.

–Tässä voisi aloitella jo jotain jämälankaprojektia, mutta ehkä sitä varten pitäisi opetella kutomaan.

Silmät avaavaa

Jätetään hetkeksi lankarullat rauhaan ja siirrytään työkaluosastolle. Kauppilan lempikoukku ei ole mikä tahansa littana metallinen peruskoukku. Valikoimasta löytyy, mutta mistään ei tule mitään jos lempikoukku jää kotiin ja Kauppila lähtee väärän koukun kanssa pidempään reissuun.

Eriika AhopeltoAamulehti
Kuka voi vastustaa tätä katsetta?

Kuka voi vastustaa tätä katsetta?

–Siinä vähän fiilis katoaa. Jos reilun vuoden verran käytössä ollut koukku katkeaa tai katoaa, niin menen heti ostamaan uuden.

Kauppilalta löytyy 2,5, 3, 5,5, ja 10 millin koukut. Isoimmalla houkuttaisi ”sitten joskus” tehdä mattoja mutta 2,5 millin koukulla valmistuu eläimet. Myös silmukkamerkkejä löytyy sinne tänne ripoteltuna, kuin pinnit nekin ovat katoava luonnonvara.

Vanupussi sohvan nurkassa muistuttaa siitä, että pelkkä virkattu lankakasa on vielä varsin hengetön. Eloon hahmo puhkeaa viimeistään nappisilmien myötä.

–Itselleni tämä viimeistelyvaihe on aina jotenkin rauhoittava ja lopullinen.

Kauppilan käsiala on kadehdittavan sileää ja vaivattomasti hän tikuttaakin. Niska ja hartiat ovat toki jumissa, mutta pidempää rasitusvammaa Kauppila ei tohdi edes ajatella.

–Oikeasti, varmasti hajoaisi pää jos kaatuisin ja käsi olisi kipsissä pitkää. Aika vaikea kuvitella muutenkin että kyllästyisin ja lopettaisin. Eläinhahmoja en ole hetkeen jättämässä, ne ovat vaan niin koukuttavia.

Eriika AhopeltoAamulehti
Pieni siili on neulatyyny.

Pieni siili on neulatyyny.

Idi, Karlo ja sata muuta

Niin, ne eläimet. Papukaija nimeltä Karlo ajaa yksipyöräisellä ja Idi-seepra elää unelmaansa. Kauppila myöntää olevansa kuin Idi, mutta toteaa valitsevansa ohjeen usein sen pohjatarinan perusteella.

–Itse en ole vielä kehittynyt ohjeiden teossa, vaikka onkin hauska huomata kehittyneensä alkuajoista niin, etten aina tarvitse kirjallista ohjetta vaan pelkkä kuva riittää.

Eriika AhopeltoAamulehti
Lehmän ohjeet löytyvät tästä jutusta.

Lehmän ohjeet löytyvät tästä jutusta.

Myös erilaiset Nintendo-hahmot ja Totorot saavat Kauppilan sydämen läikähtämään, mutta niitä ei voi tehdä kuin omaksi iloksi tekijänoikeuskohdista johtuen. Olohuoneessa vallitsee haastatteluhetkellä villi luonto, mutta mittavaa eläinjoukkoa Kauppila ei itsellään jemmaa.

–On aina ilo lähettää eläimet uusiin koteihinsa. Idi jää tosin meille virtahevon kaveriksi.

Emmi Selma Kauppila

28-vuotias tamperelainen käsityöharrastaja.

Perheeseen kuuluu puoliso Ville, jolla niin ikään vahva käsityöharrastus: miniatyyrien maalaus.

Muita harrastuksia: lukeminen ja elokuvat

Kauppila tekee parhaillaan gradua peli- ja alkoholiongelmasta.

Hakee ideoita Instagramista ja Pinterest-palvelusta.

instagram-tili: @virkade

Ammmmmuuuuuu!

Tarvikkeet: Puuvillalankaa johon sopii virkkuukoukku nro 3. Valkoiseen lehmään valkoista, vaaleanpunaista, ruskeaa ja mustaa. Lisäksi 6 mm turvasilmät, virkkuukoukku nro 3 ja täytteeksi vanua.

Tee silmän laikku näin: 1. krs: Tee ruskealla langalla 6 ks magic ring -kiristettävään silmukkaan (6) Huom! Kiristä magic ring -silmukka vasta, kun olet pujottanut turvasilmän sen läpi. 2. krs: 2 ks jokaiseen silmukkaan (12) 3 krs: 1 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (18) 4 krs: 2 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan, 10 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan, 2 ks, ps.Päättele.

Tee pää näin: Tee vaaleanpunaisella langalla magic ring -kiristettävä silmukka. 1. krs: 6 ks magic ring -kiristettävään silmukkaan (6). 2. krs: 2 ks jokaiseen silmukkaan (12). 3. krs: *1 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (18). 4. krs: *2 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (24). 5. krs: *3 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (30). 6. krs: *4 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan* .Toista *-* 6 kertaa (36). 7. krs: 36 ks (36). 8. krs: *5 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (42). 9. krs: 42 ks (42). 10. krs: *6 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa. (48). 11. krs: 48 ks (48). 12. krs: 16 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen, 10 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen, 16 ks. (46 sc). 13. krs: 46 ks. (46). 14. krs: *5 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen*. Toista *-* 6 kertaa. (40). 15. krs: 40 ks (40). Vaihda väriä. 16. krs: *5 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (46). 17. krs: *6 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (52). 18. krs: 52 ks (52). 19. krs: *7 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *_* 6 kertaa (58). 20. krs: 58 ks (58). 21. krs: *8 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (64). 22 – 25. krs: 64 ks (64).

Pujota turvasilmä virkatun silmälaikun läpi ja kiinnitä turvasilmät rivien 21 ja 22 väliin. Jätä silmien väliin 10 silmukkaa. Neulo silmälaikku kiinni.

26. krs: *8 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen*. Toista *-* 6 kertaa (58). 27. krs: 58 ks. 28. krs: *7 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen*. Toista *-* 6 kertaa (52). 29. krs: 52 ks (52). 30. krs: *6 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (46). 31. krs: 46 ks. 32. krs: *5 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (40).

Täytä pää vanulla.

33. krs: *4 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (34). 34. krs: *3 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (28). 35. krs:* 2 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (22). 36. krs: *1 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (16). 37. krs: *virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (10). 38. krs: *virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (4). 39. krs: * virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 2 kertaa. Päättele.

Tee vartalo näin: 1. krs: 6 ks magic ring -kiristettävään silmukkaan (6). 2. krs: 2 ks jokaiseen silmukkaan (12). 3. krs: *1 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (18). 4. krs: *2 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (24). 5. krs: *3 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (30). 6. krs: *4 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan* .Toista *-* 6 kertaa (36). 7. krs: *5 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan* .Toista *-* 6 kertaa (42). 8. krs: *6 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan* .Toista *-* 6 kertaa (48). 9. krs: *7 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan* .Toista *-* 6 kertaa (54). 10. krs: *8 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan* .Toista *-* 6 kertaa (60). 11.–22. krs: 60 ks (60). 23. krs: *8 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (54). 24. krs: 54 ks (54). 25. krs: *7 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (48). 26.–27. krs: 48 ks (48) 28. krs: *6 ks, virkkaa seuraavat 2 ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (42) 29.–30. krs: 42 ks (42). Täytä vanulla.

31. krs: *5 ks, virkkaa seuraavat 2 ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (36). 32.–33. krs: 36 ks (36). 34. krs: *4 ks, virkkaa seuraavat 2 ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (30). 35.–38. krs: 30 sc (30). 39. krs: 3 ks, virkkaa seuraavat 2 ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (24). Täytä vanulla. 40. krs: 16 ks, ½-p, 2 p, 2 p seuraavaan silmukkaan, 2 p, ½-p, ks, ps (25).

Tee korvat näin: 1. krs: 6 ks magic ring -kiristettävään silmukkaan (6). 2. krs: *1 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 3 kertaa (9). 3. krs: *2 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 3 kertaa (12). 4. krs: 12 ks (12). 5. krs: *3 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 3 kertaa (15). 6. - 8. krs: 15 ks (15). 9. krs: *3 ks, virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen.* Toista *-* 3 kertaa (12). 10. krs: 12 ks, ps (12). Päättele.

Tee toinen korva samoin.

Tee sarvet näin: 1. krs: 6 ks magic ring -kiristettävään silmukkaan (6). 2. krs: 5 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan (7). 3. krs: 6 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan (8). 4. krs: 7 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan (9). 5 - 7. krs: 9 ks (9). 8. krs: Virkkaa 2 seuraavaa ks yhteen, 8 ks, ps. (8). Täytä vanulla ja päättele.

Tee toinen sarvi vastaavasti.

Tee utareet näin: Tee magic ring -kiristettävä silmukka.1. krs: 6 ks magic ring -kiristettävään silmukkaan (6).2. krs: 2 ks jokaiseen silmukkaan (12).3. krs: *1 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (18).4. krs: *2 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (24).5. krs: *3 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (30).6. krs: *4ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (36).7. krs: *4 p seuraavaan silmukkaan, jätä pylväiden viimeinen läpiveto tekemättä. Kun koukulla on 5 silmukkaa, vedä lanka kaikkien viiden silmukan läpi. 7ks. 4 p seuraavaan silmukkaan, jätä pylväiden viimeinen läpiveto tekemättä. Kun koukulla on 5 silmukkaa, vedä lanka kaikkien viiden silmukan läpi. 6ks*. Toista *-* 2 kertaa. (36)8. krs: 5 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (42). 9. krs: 40 ks, ps (42). Päättele.

Tee alaraajat näin: 1. krs: 6 ks magic ring -kiristettävään silmukkaan (6). 2. krs: 2 ks jokaiseen silmukkaan (12). 3. krs: *1 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (18). 4. krs: *2 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (24). 5. krs: *3 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (30). 6.–8. krs: 30 ks (30). 9 krs: 3 ks, virkkaa seuraavat 2 ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (24). 10.–11. krs: 30 ks (30). Täytä vanulla ja vaihda väriä. 12. krs: *6 ks, virkkaa seuraavat 2 ks yhteen.* Toista *-*3 kertaa (21). 13.–14. krs: 21 ks (21). 15. krs: *5 ks, virkkaa seuraavat 2 ks yhteen.* Toista *-*3 kertaa (18). 16. –23. krs: 18 ks. (18) Täytä vanulla ja päättele ps:llä.

Tee yläraajat näin:1. krs: 6 ks magic ring -kiristettävään silmukkaan (6). 2. krs: 2 ks jokaiseen silmukkaan (12). 3. krs: *1 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (18). 4. krs: *2 ks, 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* 6 kertaa (24). 5.–7. krs: 24 ks (24). 8. krs: *2 ks, virkkaa seuraavat 2 ks yhteen.* Toista *-* 6 kertaa (18). 9.–10. krs: 18 ks (18). Vaihda väriä. 11.–12. krs: 18 ks (18). 13. krs: virkkaa seuraavat 2 ks yhteen, 16 ks (17). 14.–15. krs: 17 ks (17). 16 krs: virkkaa seuraavat 2 ks yhteen, 15 ks (16). 17. –18. krs: 16 ks (16).

Täytä vanulla.

19. krs: virkkaa seuraavat 2 ks yhteen, 14 ks (15). 20.–21. krs: 15 ks (15). 22 krs: virkkaa seuraavat 2 ks yhteen, 13 ks (14). 23.–24. krs: 14 ks (14). 25. krs: virkkaa seuraavat 2 ks yhteen, 12 ks (13). 26–27. krs: 13 ks.

Täytä vanulla ja päättele ps:llä.

Kokoaminen: Kiinnitä korvat ja sarvet päähän ja pää vartaloon. Kiinnitä raajat vartaloon.

Alkuperäinen ohje on ilmestynyt Kauneimmat Käsityöt -lehdessä 5/15. Emmi Kauppila on muokannut ohjetta omaan käsialaan sopivaksi.

Eriika AhopeltoAamulehti
Kukahan hän on?

Kukahan hän on?

Eriika AhopeltoAamulehti
Ohjeet löytyvät usein netistä.

Ohjeet löytyvät usein netistä.


Kommentit (1)

  • Matemaatikko

    On hienoa, että maailmasta löytyy ihmisiä, joilla on tekemisen meininkiä ja asennetta!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio