Nyt ne kukkivat! Tampereen keskustassa voi ihastella vaaleanpunaista kukkaloistoa

Hetken kestävä kirsikkapuiden kukkimisaika kutsuu katselemaan ja kuvaamaan. Tampereella varsinaisia kirsikkapuita on vain vähän. Niiden käyttö kaupunkiympäristössä tulee kuitenkin varmasti lisääntymään, lupailee ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki.

Kirsikkapuut kukkivat nyt Tampereella. Emmi Ruotanen oli tullut Frenckellinaukion kukkien alle poseeraamaan missikilpailun promokuvia varten, kameran takana Sirpa Mäntynen.

Aamulehti

Kevään kauneimpia merkkejä ovat monen mielestä kukkaan puhkeavat kirsikkapuut ja japanilainen kirsikankukkien ihasteluun keskittyvä kansanjuhla hanami on rantautunut Suomeenkin. Helsingissä Roihuvuoren kirsikkapuisto houkuttelee keväisin tuhansia ihmisiä kukkaloiston keskelle. Mutta missä Tampereella voi katsella ja kuvata hempeitä kirsikankukkia?

Kirsikkapuun hempeän vaaleanpunaiset kukat lumoavat nyt Tampereen keskustassa.

”Tampereella on tosi vähän varsinaisia kirsikoita. Prunus-sukuun kuuluvia rusokirsikoita löytyy Frenckellinaukiolta, ja Sorsapuistossa on hienot pilvikirsikat”, kertoo Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki.

Frenckellin kirsikkapuut ovat juuri puhjenneet kukkaan. Sorsapuiston kirsikat puolestaan kukkivat vasta lähiviikkoina. Kirsikkapuun täysi kukinta kestää vain muutaman päivän, joten kukkien ystävän kannattaa olla valppaana.

Myös tuomet ja luumupuut tarjoavat pian kuvauksellista kukkaloistoa. Tuohituomia löytyy muun muassa Näsinpuistosta keskustassa, Sorsapuistosta ja Osmonpuistosta Tammelassa sekä Lukonpuistosta Lukonmäessä.

Vaikka Tampereella ei ole varsinaista kirsikkapuistoa, kukkaloistoa voi parhaillaan ihailla Frenckellinaukiolla Keskustorin tuntumassa.

Kaupunkiin etsitään uusia puulajeja

Mahtuisiko Tampereelle vielä kokonainen kirsikkapuisto? Jyrki Lehtimäki kertoo, että kaupungissa käynnissä olevassa puulajikokeessa selvitellään parhaillaan viidenkymmenen uuden tai vain satunnaisesti käytetyn puulajin hyödyntämistä kaupunkiympäristössä. Tavoitteena on löytää puita, jotka pärjäävät hyvin muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa ja tiivistyvässä kaupunkirakenteessa

Puulajikokeessa on mukana myös prunus-suvun erilaisia kirsikkapuita, joille Lehtimäki povaa menestystä. Kirsikkapuiden käyttö siis varmasti lisääntyy tulevaisuudessa. Puulajikokeessa olevat kirsikkalajit ovat kuitenkin vielä niin pieniä, että ne eivät kuki.

Kukkaloistoa on siis kuitenkin luvassa lisää lähivuosina. Miten ympäristösuunnittelija suhtautuu kukkia ihasteleviin kaupunkilaisiin?

”On positiivinen juttu, että ihmiset ovat kiinnostuneita puista. Ne ovat kuitenkin todella tärkeä elementti kaupunkiympäristössä”, Lehtimäki sanoo.

Kirsikkapuut menestyvät hyvin myös Tampereella, ja tulevaisuudessa niitä nähdään kaupunkiympäristössä nykyistä enemmän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut