Pyöräilykausi on käynnissä: näillä kuudella pienellä toimella pääset äkkiä tien päälle

Ajokauden aloituspäivä sujuu yleensä helposti mutta toinen päivä on pyöräilijälle usein vaikeampi.

Keväällä tämä mielikuva siintää monen viikonloppupyöräilijän haaveissa. Kuudella pienellä toimella pääset jo ottamaan tuntumaa tiehen ja hakemaan kuntoa kohti tätä haavetta. Mallia näyttää kuvassa toimittaja ja kirjailija Matti Kuusela.

Aamulehti

Aurinko paistaa, lämpötila kymmenen asteen paremmalla puolella, tiet ovat kuivia. Viimeistään nyt kannattaa polkupyörä kaivaa roinan alta varastosta ja panna ajokuntoon. Näillä kuudella pienellä toimella pääset nopeasti tien päälle.

1. Pese ja puhdista. Mikään ei tunnu niin hyvältä kuin polkea puhtaalla pyörällä. Pesuun ei tarvita muuta kuin kostutettu rätti, jolla pölyt ja syksyltä jääneet ravat pyyhitään osista pois. Tiskiharjalla ja vedellä puhdistat ravat pois vaihderattaista sekä etu- ja takavaihtajista.

2. Täytä renkaat. Talven jälkeen paineet renkaista ovat usein kadonneet. Renkaiden täyttämisessä tärkeintä on käyttää venttiileihin sopivaa pumppua. Venttiilimalleja on useita, ja parhaiten ilma menee niiden läpi renkaaseen venttiiliin sopivalla pumpulla.

3. Tarkista jarrut. Renkaiden täytön jälkeen pyörä iloisesti jo rullaa, vaikka vaihteet eivät ihan kohdillaan vielä olisikaan. Varmista, että jarrupalat ovat kohdillaan ja kokeile, että sekä etu- että takajarru pysäyttävät pyörän niin, että jarrukahvojen ja/tai jarrupolkimen liike tuntuu luontevalta ja jämäkältä. Kiristä tarvittaessa jarruvaijereita.

4. Testaa vaihteet. Parhaiten vaihteiden sujuvan vaihtumisen testaa pyörällä hieman ajamalla. Pyörällä kannattaa lähteä rauhallisesti ja varovasti liikkeelle. Tasapainoelimiltä kestää talven jälkeen muutama sekunti saada kiinni omista pyöräilyasetuksistaan. Säädä tarvittaessa vaihteita niiden säätöruuveista. Ketjuöljyn kanssa kannattaa olla hyvin säästeliäs, ihan pieni tilkka riittää.

5. Muista valot. Pimeä saattaa kevään valossakin yllättää, kun lämmin hivelee kasvoja ja lenkki venyy iltaan. Lain mukaan pyörässä on oltava pimeällä valkoinen etuvalo ja punainen takavalo. Valo voi olla kiinni myös pyöräilijässä, vaikkapa repussa tai kypärässä. Laki ei listaa vaatimuksia valotehosta.

6. Älä pelästy. Kun talven jälkeen nousee pyörän selkään ensimmäisen kerran ja iloitsee kuivalla asvaltilla kiitämisestä, polkijan paikat ja etenkin ahteri usein kipeytyvät seuraavaksi aamuksi. Älä pelästy, vaan hyppää takaisin pyörän selkään. Polkeminen käy sitä vaivattomammaksi mitä enemmän sitä tekee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut