Nämä 20 asiaa Tampereelle muuttavan kannattaa ainakin kokea, että tuntee kuuluvansa joukkoon

Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki, ja uusia asukkaita muutta kaupunkiin jatkuvasti. Mutta mitä uuden tamperelaisen kannattaa kaupungissa kokea?

Tampereella ei tekeminen lopu. Listasimme tähän juttuun 20 asiaa, joiden parissa kaupunkiin voi tutustua.

Aamulehti

Tampereella on kaikkea ja vielä vähän enemmänkin.

Uusille manselaisille kaupungin rajattomat mahdollisuudet voivat tuntua hurjilta. Uuteen kotikaupunkiin tutustumista helpottaaksemme kokosimme 20 kohdan listan asioista, jotka Tampereella ainakin kannattaa kokea.

Kaupungin koko tarjontaa lienee mahdotonta tiivistää yhteen listaan, mutta tästä listasta saat kuitenkin hyvän tutustumispaketin tamperelaisuuteen ja kaikkeen siihen, mitä kaupunki pitää sisällään. Paljasjalkaiset ja Tampereella pitempään viihtyneet saavat listasta monta hyvää syytä kotikaupunkiylpeyteen.

Tampereen kauppahallin herkkujen äärellä tulee nälkä, vaikka olisi juuri syönyt.

1. Tutustu kauppahallin tarjontaan

Hämeenkadun keskipaikkeilla sijaitseva kauppahalli tarjoaa sukelluksen maailmaan, joka on täysin irrallaan kaikesta ulkopuolisesta. Sisään astuttaessa aistimaiseman valtaavat tuoreen lihan, kalan kasvisten, juuston ja erilaisten herkkujen tuoksut ja värit. Kauppiaiden asiantuntemus ja palveluasenne ovat jotain sellaista, mitä on vaikea löytää muualta.

Nokia-areenan valoshow on omaa luokkaansa. Kuva on otettu Ilveksen ja Tapparan välisessä paikallisottelussa 9. joulukuuta 2022.

2. Jääkiekon paikallismatsi

Suomikiekon kruununjalokivi Nokia-areena on jo itsessään näkemisen arvoinen monumentti. Täyteen loistoonsa areena pääsee Ilveksen ja Tapparan tai Tapparan ja Ilveksen välisessä paikallisottelussa. Vaikkei jääkiekosta perustaisikaan, areenan valoshow ja ison maailman meininki ovat kokemisen arvoisia.

Lue lisää: Eeppistä playoff-tunnelmaa ja ennakkosuosikin viitta jaossa – Näissä tunnelmissa fanit odottivat Tapparan ja Ilveksen kihelmöivää paikalliskamppailua

3. Aamiaista torikahvilassa

Tamperelainen torikulttuuri elää vahvasti ja on iso osa paikallisten identiteettiä. Hyviä toreja ovat esimerkiksi Laukontori ja Tammelantori. Molemmissa voi pysähtyä nautiskelemaan ympäröivästä vilinästä erilaisten herkkujen äärelle. Erityisesti toriaamiaiset ovat suosittuja.

Jokainen tamperelainen tietää, missä tällaiset munkit paistuvat.

4. Herkuttele leivonnaisilla

Vohvelit taipuvat moneen. Suolaisen nälkään päälle voi laittaa esimerkiksi lohta tai vuohenjuustoa, herkutteluhetkiin sopii vaikkapa banaani-nutella -täyte. Vohvelikahvilat ovat erityinen osa kaupungin kulinaristista tarjontaa. Toinen ikiherkku ovat Pyynikin näkötornin munkit. Näitä herkkuja kannattaa valmistautua jonottamaan, ne ovat niin suosittuja.

Lue lisää: Legendaariset munkit tuovat Pyynikille pitkät jonot päivästä toiseen: ”Voit kysellä tässä samalla, otan välissä asiakkaita vastaan” – Sunnuntaina jonossa kuuli niin englantia kuin Etelä-Karjalan kuulumisia

Rauhaniemen sauna on yksi suosituista tamperelaisista yleisistä saunoista. Sieltä pääsee avantoonkin.

5. Pulahda järvessä

Näsi- ja Pyhäjärvessä sekä pienemmissä järvissä pulikointiin voi valita itselleen sopivan suoritustavan. Osa pitää avannoista ja uimisesta saunomisen yhteydessä, osaa kiehtovat yöuinnit keskikesällä. Tampereelta löytyy reippaat kolmisenkymmentä uimarantaa.

Yöratikassa on juhlatunnelmaa varsinkin viikonloppuöisin.

6. Matkusta yöratikassa

Raitiovainulla on huomattavasti miellyttävämpää matkata kotiin pitkäksi venyneen illan jälkeen kuin vaikkapa kävellen. Onneksi Tampereen punaiset, ja nykyään myös kuvioidut, ratikat kuljettavat kaupunkilaisia myös öisin. Kannattaa varautua yömaksuun.

7. Vieraile museoissa

Tampereelta löytyy museoita jokaisen makuun. Kiinnostaapa sitten vakoilu, taide, Lenin tai poliisitoimi, kaupungista löytyy aihetta käsittelevä museo. Maininnan arvoinen on myös museokeskus Vapriikki, josta löytyy useita erilaisia pysyviä sekä vaihtuvia museonäyttelyitä.

Lue lisää: Pirkkalaisveistokset veistänyt Wäinö Aaltonen oli kansakunnan lemmikki, jota varsinkin naiset rakastivat – Rauhallisuuden takana oli vamma, jota ei koskaan pystytty parantamaan

Teatteriin tullaan Tampereelle kauempaakin. Tämä kuva on Tampereen Työväen Teatterin Momentum 1900 -musikaalista.

8. Viihdy teatterissa

Tampere on kaiken muun lisäksi myös teatteripääkaupunki. Mainittakoon vaikka Tampereen Teatteri, Työväen Teatteri, Komediateatteri ja ylioppilasteatteri. Näiden lisäksi kaupungissa on myös lukuisia pienempiä teattereita.

9. Testaa tietosi pubivisassa

Pubivisat ovat oiva tapa yhdistää yleissivistyksen mittaaminen ja leppoisa sosialisointi. Tampereen legendaarisista pubeista löytyy runsaasti erilaisia pubivisoja. Tunnettuja ovat esimerkiksi Sohon, Telakan ja Maanalaisen pubivisat.

Helteisinä päivinä Särkänniemen Tukkijoki kerää jonoa. Kuva on kesältä 2022.

10. Virkistäydy Tukkijoessa

Särkänniemien legendaarinen Tukkijoki on huvipuiston kohokohta erityisesti helteisinä kesäpäivinä, joskin porottava auringonpaiste houkuttaa laitteelle melkoisen jonon. Omaa vuoroa odotellessa voi vaikkapa kertoa edellä oleville, että Suomen ensimmäinen vesivuoristorata aloitti toimintansa jo vuonna 1982.

Lue lisää: Särkänniemen työntekijä kertoo erikoisimmista tempauksista Tukkijoessa – legendaarinen laite täyttää nyt 40 vuotta: ”Se on meille oikea kultakimpale”

11. Seikkaile Hervannassa

Kaupunki kaupungissa, Hervantaa luonnehditaan. Mainettaan parempi Hervanta on aivan omanlaisena alue, jonka uniikkia dynamiikkaa on vaikea selittää. Sen ymmärtää parhaiten kokemalla. Ratikkalinja 3 johdattaa suoraan Hervannan ytimeen, Duon kauppakeskukselle. Ensimmäisenä Hervannassa silmiin pistävät punatiilirakennukset. Ne ovat yksi kaupunginosan tunnusmerkeistä.

Lue lisää: Tässä on 33 syytä lähteä Hervantaan – Betonihelvetiksi haukuttu lähiö vetää nyt kävijöitä Tampereen keskustasta asti

Rebecca Vuorio tarjoili siipiä ravintola Hookissa talvella 2022.

12. Sotke sormesi siipikastikkeeseen

Kanansiivet ovat Tampereen toinen kansallisruoka mustanmakkaran lisäksi. Etikkaisessa kastikkeessa lilluvat siivet ovat kammottavan sotkuista syötävää, mutta monien silmissä räpiminen kalpenee siipien herkullisuuden edessä. Tampereen siipiravintolat tarjoavat myös runsaasti lihattomia vaihtoehtoja.

Arboretum on kaunis koko kesän, mutta erityisen ihana ruusujen kukkimisen aikaan.

13. Ihastu arboretumiin

Hatanpään arboretum on kaunis ja romanttinen kasvien keidas kohtuullisen matkan päässä Tampereen keskustasta. Arboretumin kävelypolut soveltuvat mainiosti lenkkeilyyn, hengailuun tai vaikkapa värikkäiden some-kuvien ottamiseen.

Lue lisää: Hatanpään ruusutarha lumoaa nyt kävijät loistollaan – Kukinta alkoi tavallista myöhemmin, mutta jatkuu syksyyn

Yksi tamperelaisen livemusiikin vuoden kohokohdista on Tammerfest. Mansejätti Popeda on perinteisesti rokannut festivaalin päätöspäivää Tampereen Ratinassa. Kuva on heinäkuun 2022 festivaalilta.

14. Nauti livemusiikista

Musiikki on parasta paikan päällä. Onneksi Tampereella riittää erilaisia keikkapaikkoja. Kaupungin musiikkiskenestä löytyy kaikkea suurista festivaaleista intiimeihin pikkupaikkoihin.

15. Lue Aamulehteä ja Moroa

Aamulehti kertoo lukijoilleen kaiken sen, mitä ei välttämättä muualta kuule. Tampereen kaupunkilehti Moro pureutuu ruohonjuuritason ilmiöihin, ihmetyksiin ja kysymyksiin erityisellä tarkkuudella.

16. Löylyttele legendaarisissa saunoissa

Pitkän päivän jälkeen huolet ja murheet kaikkoavat mainiosti julkisten saunojen löylyissä. Tampereelta löytyy useita julkisia saunoja. Klassikoita ovat esimerkiksi Kaupinojan sauna ja Rauhaniemen kansankylpylä.

Lue lisää: Tampereen seudulla on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet saunomiseen – Lue tästä Pirkanmaan 58 yleisen saunan arvostelut ja tuoreimmat kuulumiset

17. Kuntoile Kaupin ja Pyynikin maastoissa

Juoksu- tai hiihtolenkki metsäisissä maisemissa tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Kapin ulkoliikuntareitit ja Pyynikin maastot ovat oivallisia paikkoja liikunnan harrastamiseen. Molempien yhteydestä löytyy myös ulkokuntosalit.

18. Hengaile kaupungin puistoissa

Sorsapuistossa ja Koskipuistossa on helppo harrastaa monenlaista hengailua, kuten puistopiknikkejä tai ulkopelihetkiä. Loppusyksyisin ja keväisin puistot ovat erityisesti opiskelijoiden suosiossa. Ne soveltuvat siis mainiosti myös haalarikansan bongaamiseen.

Kasvisravintola Gopalissa täyttyy myös vegaanin vatsa.

19. Syö hyvin ravintoloissa

Tampereella on mukavan virkeä ravintolatarjonta. Ruokapaikkoja löytyy moneen makuun. Ravintola Kajon kaltaisissa paikoissa pääsee harrastamaan fine diningia. Gopalista ja Hoaxista saa mainiota vegaanista ruokaa. Tarjonta on lähestulkoon loputon.

Lue lisää: Suomen 50 parasta ravintolaa on valittu, Pirkanmaalta mukana seitsemän – yksi tamperelaisravintola ylsi 20 parhaan joukkoon

20. Käytä kirjaston vessaa

Kaiken kaupunkiseikkailun keskelle vessahätä voi yllättää. Mutta huoli pois, tähänkin löytyy ratkaisu. Tampereen pääkirjasto Metson saniteettitilat ovat suosittuja taukopaikkoja.

Lue lisää: Kuinka tamperelainen oikein olet? Testaa todellinen luontosi suuressa tamperelaisuustestissä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut