Miten tekstiilijäte pitää kierrättää? – Uusi jäteasetus tuli voimaan jo vuoden alussa

Tästä jutusta saat tarkat ohjeet siitä, mitä pitää tehdä ylimääräisellä vaatetavaralla.

Pirkanmaalla kerätty kierrätettäväksi kelpaava tekstiili viedään Lounais-Suomen Jätehuoltoon Paimioon, jossa on toiminut on tekstiilikuidusta kierrätysraaka-aineita valmistava kiertotalouslaitos marraskuusta 2021 alkaen.

1.3. 18:46

Aamulehti

Vuoden alusta voimaan tullut jäteasetus tiukensi tekstiilijätteen kierrätystä Suomessa. Tällä hetkellä kuntien velvollisuutena on järjestää asumisesta syntyvän tekstiilijätteen keräys ja käsittely.

Miten uusi jäteasetus näkyy Pirkanmaan jätehuollon alueella, logistiikkakoordinaattori Piia Kuusinen Pirkanmaan jätehuollosta?

”Olemme hoitaneet keräyksen ja käsittelyn niin, että meillä on kaikki kunnat kattava poistotekstiilin keräys, esilajittelemme poistotekstiilin paikallisesti ja toimitamme sitten jatkokäsittelyyn Paimioon, jossa toimii poistotekstiilistä kierrätysraaka-aineita valmistava pilottilaitos.”

Lue lisää: Tässä ovat Tampereen seudun parhaat kirpputorit – Yksi kertoo kaupankäyntinsä suorastaan räjähtäneen

Mihin Pirkanmaalla asuva voi viedä kierrätykseen kelpaavan poistotekstiilinsä?

”Poistotekstiilejä voi viedä Nextiili-myymälään Tampereen Lielahdessa, Nekalan jäteasemalle ja vuoden alusta lähtien myös kauppakeskus Ideaparkiin Lempäälässä. Maaliskuun lopulla lähtee jälleen kiertueelle kaikissa kunnissa käyvä Repe & Romu, johon on nykyisin yhdistetty myös Riepu-keräys. Lähipäivinä Tampereen Sokoksella aloittaa ihan uusi poistotekstiilin keräyspiste.”

Mitä on keräykseen kelpaava poistotekstiili ja mitä se ei ole?

”Poistotekstiili on tavallista vaatetta, paitoja, housuja, lakanoita, pyyhkeitä, verhoja ja pöytäliinoja. Se voi olla rikkinäistä, mutta sen tulee olla puhdasta ja kuivaa, eikä siinä saa olla mitään eläinperäistä jätettä. Hygieniasyistä poissuljettuja ovat myös sukat ja alusvaatteet. Tekstiili on herkästi pilaantuva materiaali, ja jo ummehtunut vintin haju tarkoittaa sitä, että jäte pitää polttaa energiaksi eli se päätyy sekajätteeksi.”

Miten tekstiilijäte kierrätetään Pirkanmaalla?

”Tekstiilit lajitellaan ensin Nextiilin tiloissa Lielahdessa. Kierrätettävät tekstiilit viedään Pirkanmaalta Lounais-Suomen jätehuoltoon Paimioon. Paimion pilottilaitoksessa kuidut avataan ja jalostetaan kierrätyskuiduiksi.”

Ohjeidenne mukaan kotitaloudet saavat viedä keräyspisteisiin tekstiilijätettä kaksi muovikassillista. Jos on muuttamassa tai tyhjentämässä kuolinpesää, se ei ole kovin suuri määrä. Mitä jos tekstiilijätettä on tätä selvästi enemmän?

”Kaksi muovipussillista on ohjeistus. Aika harvalta kotitaloudelta keräykseen sopivaa poistotekstiiliä löytyy kerralla tätä enemmän. Jos kyse on vaikkapa kuolinpesän siivouksesta, jonkin verran määrässä voidaan joustaa.”

Kuinka paljon Pirkanmaalla kertyy vuosittain tekstiilijätettä?

”Paimioon saatiin viime vuonna toimitettua noin 800 rullakollista poistotekstiiliä. Valitettavasti meidän keräykseemme tuodaan yhtä paljon myös pilaantunutta, likaista tai muuten sinne kuulumatonta tekstiiliä.”

Mitkä kunnat Pirkanmaalla kuuluvat Pirkanmaan Jätehuoltoon?

”Pirkanmaan Jätehuoltoon kuuluu 17 kuntaa: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi ja Sastamalasta Mouhijärvi sekä Suodenniemi. Muualla Sastamalassa, Akaassa ja Valkeakoskella on omat jätehuoltonsa.”

Tiivistätkö vielä, mitä kevätsiivousta tekevän pitäisi tehdä käytöstä poistetuilla ylimääräisillä vaatteillaan?

”Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, myydä kirpputoreilla tai viedä ekopisteiden keräyslaatikoihin, joita löytyy useita eri puolilta Pirkanmaata lähimmät kierrätys.infosta. Sen jälkeen jäljelle jäävät tulee kierrättää lajitteluohjeistuksen mukaan. Kierrätykseen kelpaamaton tekstiilijäte kannattaa laittaa reippaasti sekajätteeseen, ettei se pilaa koko kierrätyserää.”

”Jo ummehtunut vintin haju tarkoittaa sitä, että jäte pitää polttaa energiaksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut