Aamulehti
Päivä pitenee Pirkanmaalla nyt silmissä. Tulevina päivinä ja viikkoina aurinko nousee joka aamu kolme minuuttia edellispäivää aiemmin ja laskee noin kolme minuuttia edellispäivää myöhemmin. Tiistaina auringon yläreuna nousi horisontin takaa Tampereella kello 8.32 ja takaisin horisonttiin se painui kello 16.47.
Mutta mikä logiikka päivän pitenemisessä oikein on? Miksi päivä vielä tammikuun alussa piteni aamuisin vain säälittävän minuutin, ja nyt vauhti on jo kolminkertaistunut? Kysytään asiaa avaruustutkijalta!
Miksi päivä keväällä pitenee, Ilmatieteen laitoksen avaruustutkija Tiera Laitinen?
”Maapallo etenee kiertoradallaan niin, että talvipäivänseisauksen jälkeen pohjoisnapa kääntyy päivä päivältä enemmän kohti aurinkoa. Maan pinnalta katsottuna auringon kiertorata nousee siis päivä päivältä vähän korkeammalle, eli aurinko nousee aiemmin esiin horisontin takaa ja laskee sinne myöhemmin illalla.”
Miksei päivä pitene talvipäivänseisauksen jälkeen tasaisesti vaan ensin hitaammin ja sitten vauhti kiihtyy?
”Ilmiö perustuu kolmiulotteiseen pallogeometriaan ja sitä on aika vaikea selittää sanallisesti.”
”Konkreettista on ainakin se, että päivä pitenee sitä tasaisemmin, mitä pohjoisemmalla leveyspiirillä ollaan. Napapiirillä päivä pitenee joka päivä suunnilleen saman verran, mutta esimerkiksi Helsingin korkeudella vauhti on ensin hidas ja kiihtyy vähitellen kohti kevätpäiväntasausta. Silloin päivä pitenee Etelä-Suomessa jopa kuusi minuuttia vuorokaudessa.”
Kevätpäiväntasaus on tänä vuonna 20. maaliskuuta, ja silloin päivä ja yö ovat keskenään yhtä pitkät kaikkialla maapallolla.
Missä vaiheessa kevättä päivä muuttuu pidemmäksi pohjoisessa kuin etelässä?
”Kevätpäiväntasauksen jälkeen.”
Päteekö päivän lyhenemisessä syksyllä sama logiikka, eli alkaako päivä lyhentyä pohjoisessa kesäpäivänseisauksen jälkeen tasaiseen tahtiin ja etelässä ensin hitaammin ja sitten nopeammin ennen syyspäiväntasausta?
”Kyllä, juuri näin. Syksyllä asiat toistuvat samoin kuin keväällä, mutta ikään kuin takaperin.”
Valo
Näin päivän pituus vaihtelee:
Kevätpäiväntasaus on vuonna 2023 20. maaliskuuta. Silloin päivä ja yö ovat samanpituiset kaikkialla maailmassa.
Kesäpäivänseisaus on vuonna 2023 21. kesäkuuta. Silloin päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään.
Syyspäiväntasaus on vuonna 2023 23. syyskuuta. Silloin päivä ja yö ovat taas keskenään samanpituiset.
Talvipäivänseisaus on vuonna 2023 22.12. Silloin päivän lyheneminen on saavuttanut pohjoisessa huippunsa.
Miten määritellään se, milloin päivä alkaa tai päättyy?
”Jos auringon ilmoitetaan nousevan Tampereella esimerkiksi kello 8.32, se tarkoittaa, että siihen aikaan auringon yläreuna pilkistää ensimmäisen kerran horisontin takaa. Laskuaika taas tarkoittaa sitä hetkeä, kun auringon yläreuna katoaa horisonttiin.”
”Todellisuudessa aurinko häviää usein esimerkiksi puiden tai rakennusten taakse jo vähän ilmoitettua aikaisemmin. Mutta jos horisontissa ei ole näköesteitä, pystytään todella sanomaan minuutin tarkkuudella, milloin aurinko tulee minäkin päivänä esiin.”
Maapallon pyörimisvauhti on viime vuosina jostain syystä kiihtynyt. Vaikuttaako tämä päivän pitenemiseen?
”Eipä käytännössä. Pyörimisnopeuden muutokset ovat niin äärimmäisen pieniä.”