Miksi auringonlaskut hehkuvat nyt niin punaisena?

Tampereen seudulla ja pitkin Pirkanmaata on saatu ihailla upeita, taivaan punaiseksi värjänneitä iltaruskoja. Selitys voi löytyä ilmansaasteista tai siitepölystä. Onko kysymys nyt näistä?

Näin upealta iltataivas näytti Tampereen Tahmelassa viime lauantaina kello 17 aikaan.

6.2. 15:35

Aamulehti

Mikä tekee Pirkanmaan selkeiden iltojen auringonlaskuista erityisen komeita ja punertavia juuri nyt, Ilmatieteen laitoksen avaruussään päivystäjä Tiera Laitinen?

”Minulla ei ole siitä varmaa tietoa, mutta voin esittää spekulaatioita. Punaisen auringonlaskun aiheuttajina ovat ilman epäpuhtaudet, esimerkiksi pöly, savu ja ilmansaasteet. Lisänä voivat olla kevään ensimmäiset siitepölyt, joista on jo tullutkin tietoa. Mukana voi lisäksi olla pieniä pilvipisaroita.”

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ilmalaatu on ollut viime päivinä huono. Pirkanmaalla ilmanlaatu on sen sijaan ollut hyvä. Voivatko epäpuhtaudet olla silti syynä täkäläisiin punaisiin, laajoihin auringonlaskuihin?

”Vaikka maan pinnan tasalla on hyvä ilmanlaatu, on pääkaupunkiseudulta saattanut kantautua Pirkanmaan alueen ylempiin ilmakerroksiin epäpuhtauksia, jotka sirottavat auringon valoa ja saavat aikaan näyttäviä auringonlaskuja.”

Sirottaminen tarkoittaa tilannetta, jossa valon säteet heijastuvat ilmakehän aerosoleista ja molekyyleistä eri suuntiin.

Mistä on kyse silloin, kun itse aurinko hehkuu yksin punaisena pallona?

”Sen saa aikaan puhdas ilma, joka sirottaa auringon valosta sinistä valoa ja jäljelle jää tuo punainen.”

Koska seuraava iltanäytös on luvassa ja haalenevatko iltaruskot kevään edetessä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Pinja Rauhamäki?

Pirkanmaalla on arvioni mukaan hieno iltataivas maanantaina. Kyllä auringonlaskut haalenevat kevättä kohti, kun illat alkavat olla nykyistä valoisampia.”

Helmikuun plussan puolella keikkuva sää on iso puheenaihe esimerkiksi talvilajeja harrastavien parissa. Suomalaisiin kansanuskomuksiin liittyy lauhaan helmikuuhun liittyvä varoitus, jonka mukaan maaliskuussa pamahtaa kostoksi paukkupakkasia. Näinkö tässä nyt käy?

”Kuukausilla ei ole muistia. Edes myöhemmin keväällä tuleva takatalvi ei kosta alkutalven leutoja päiviä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut