Taysin lasten veri- ja syöpätautien yksikkö saa 100 000 euron lahjoituksen – Lastenklinikan ylilääkäri kertoo, mitä merkittävällä lahjoituksella saadaan

Taysin lasten veri- ja syöpätautien yksikkö saa 100 000 euron lahjoituksen Parkanon Säästöpankkisäätiöltä. Lastenklinikan ylilääkäri Sauli Palmu kertoo, mitä kaikkea lahjoituksella hankitaan.

Sorin Sirkus ja Lentävä norsu esiintyivät Taysin lastensairaalan lapsille viime vuonna

16.12.2022 18:30

Aamulehti

Tappara–Kärpät-pelin avauskiekon tiputti perjantaina 11-vuotias Olga Borenius, joka on ollut pitkään Taysin lasten syöpäosastolla potilaana. Nyt hänen syöpänsä on onneksi selätetty.

Samassa yhteydessä annettiin lahjashekki Taysin lasten veri- ja syöpätautien yksikölle. Parkanon Säästöpankkisäätiö lahjoittaa Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n kautta yksikölle 100 000 euroa.

Taysin lastenklinikan ylilääkäri Sauli Palmu kertoo, että lahjoituksella saadaan paljon hyvää aikaiseksi. ”Yksi hyvin merkittävä asia ovat opetusrobotit, joita meillä on jo yksittäisiä käytössä. Niitä nyt mahdollista hankkia lisää”, Palmu sanoo.

Syöpää sairastavat lapset joutuvat olemaan pitkiä aikoja pois koulusta hoitojaksojen ja heikentyneen puolustuskyvyn vuoksi. Robotti on poissaolevan oppilaan edustaja luokassa. Sen avulla lapsi pystyy osallistumaan koulun toimintaan, näkee koulukavereitaan ja voi esimerkiksi viitata.

”Se on melkein kuin olisi läsnä, koulu on hyvin tärkeä osa lapsen sosiaalista kehitystä ja henkistä hyvinvointia.”

Lasien avulla ulkomaailmaan

Toinen hyvin konkreettinen asia, joita nyt voidaan hankkia, ovat virtuaalilasit. Syöpää sairastavan lapsen elimistö on kovassa stressissä. Taysissa on tutkittu virtuaalilasien käyttöä apuna rentoutumiseen.

”Lapset ovat pitkiä aikoja sairaalassa, lasien avulla pääsee hetkeksi pois sairaalaympäristöstä. Niistä voi valita mieleisen maiseman, metsän tai rannan, niihin tulee aito kuva ja ääni, johon vielä lisätään rentoutusharjoitus”, Palmu kuvailee.

Lasit toimivat myös kuntoutuksen apuna. ”Jos on vaikka aivokasvain, eikä keho toimi normaalisti, niin virtuaalilasit paikkaavat fyysisiä puutteita.”

Vaihtoehto hampaiden harjaamiselle

Lahjoitusvaroja käytetään myös lääkinnällisten laitteiden hankintaan. Syöpää sairastavilla lapsilla esimerkiksi suun terveydestä huolehtiminen vaatii erityistoimenpiteitä. Hampaita ei voi harjata tavalliseen tapaan.

”Puolustuskyky on heikentynyt, lähellä nollaa. Silloin oman elimistön bakteerit muodostavat uhan. Jos hampaita harjataan tällaisessa tilanteessa, niin mekaaninen puhdistus mahdollistaa bakteerien pääsyn elimistöön ja aiheuttaa riskejä. Tähän on kehitetty laitteita, joilla suu voidaan puhdistaa ilman harjausta.”

Palmu kertoo, että vuosittain Taysin lastenklinikalle tulee 30–50 uutta potilasta. Syöpähoidot ovat raskaita ja pitkäkestoisia, siksi varoja ohjataan myös viihtyvyyteen.

”Rahat ovat tiukilla terveydenhuollossa ja vähemmän välttämättömästä karsitaan. Sen lisäksi, että saamme arvokkaita laitteitta, tämä mahdollistaa sen, että voimme kehittää potilaiden ja heidän perheiden viihtyvyyttä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut