Yhä useampi lapsiperhe tarvitsee apua joululahjoihin: ”Kaikki menee, mitä tuodaan” – Poimi tästä vinkit, miten voit auttaa joulun alla

Joulu on keräysten ja hyvän mielen tempausten aikaa, mutta heikentynyt taloustilanne voi vaikeuttaa auttamista. Aamulehti keräsi kymmenen vinkkiä, miten ilahduttaa jouluna tai sen jälkeen.

Ratinan kauppakeskuksessa Tampereella on Hope ry:n joulutoivepuu, josta voi napata täsmätoiveen toteutettavaksi tai ostaa oman mielen mukaisen lahjan.

25.11. 11:25

Aamulehti

Viikko keräystä takana, ja lahjoja on kertynyt noin 50 ostoskärryllistä, Hope ry:n järjestötyöntekijä Anssi Andersson arvioi.

Hope ry:n perinteinen joululahjakeräys vähävaraisille lapsiperheille pyörii tuttuun tapaan: jokainen voi osallistua hankkimalla lahjan tai lahjakortin lapselle tai nuorelle ja tuomalla sen yhdistyksen toimistolle Tampereella Koivistonkylän Prisman toiseen kerrokseen tai Ratinan kauppakeskuksen tai Pirkanmaan Osuuskaupan keräyspisteisiin 16.12. mennessä.

Lahjatoiveita on laidasta laitaan, leluista urheiluvälineisiin.

”Lapsia ja perheitä on niin paljon ja toiveita niin monenlaisia, että kaikki käy. Kaikki menee, mitä tuodaan.”

Ratinassa ja Prismoissa on myös toivekuusia, joista voi napata täsmätoiveen, hankkia sen ja palauttaa lahjan kuusen vieressä olevien ohjeiden mukaiseen paikkaan. Yhdistyksen vapaaehtoiset hakevat ja pakkaavat lahjat ja toimittavat lahjakassit perheille.

”Keräys toimii samaan tapaan kuin viime vuonnakin, vain maailma on muuttunut”, Andersson toteaa.

Vuoden takaiseen verrattuna yleiset elinkustannukset ovat nousseet ja Hope ry:lle on tullut paljon uusia asiakkaita, vanhojen lisäksi. Lahjoille riittää siis kysyntää.

Näkyykö tiukentunut taloustilanne lahjoitusten määrässä?

”Keräys on lähtenyt ihan hyvin käyntiin, mutta vielä on vaikea sanoa. Varmasti se vaikuttaa, tuskin tulee samanlaista lahjamäärää kuin viime vuonna. Tosin joskus kriisiaika voi myös kannustaa ihmisiä auttamaan enemmän”, Andersson pohtii.

Lisätietoja lahjakeräyksestä löytyy yhdistyksen Facebook-sivuilta.

Joulukeräyksiä ja muita tapoja auttaa

Joulun aikaan on mahdollista auttaa monia kanavia pitkin. Moni tahtoo auttaa vähävaraisia lapsiperheitä, mutta muistaa voi myös ikäihmisiä, yksinäisiä, eläimiä tai tehdä tekoja luonnon hyväksi.

Auttaa voi lahjoittamalla rahaa, aikaa tai muuten ilahduttamalla. Aamulehti keräsi yhteen perinteisiä joulukeräyksiä sekä muita tapoja harjoittaa hyväntekeväisyyttä.

Joulupuu-keräys

Kohde: Joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille.

Mitä: Rahalahjoituksia ja lahjakortteja. Rahalahjoitukset tilisiirtona tai Mobilepaylla, lahjakortit tuodaan ympäri Pirkanmaata oleviin keräyspisteisiin.

Milloin & missä: Lahjoitusaika on 11. joulukuuta asti. Yrityshaasteen kautta mukaan ilmoittautuneiden lahjakortit noudetaan keräyspisteiltä maanantaina 12. joulukuuta.

Järjestää: Tammerkosken Nuorkauppakamari yhdessä Tampereen evankelisluterilaisen seurakunnan kanssa.

Joulupostia ikäihmisille

Kohde: Joulukortteja kotihoidon tai palveluasumisen piirissä oleville ikäihmisille.

Mitä: Joulutervehdyksiä voi tuoda eri puolilla Pirkanmaata oleviin keräyspisteisiin 5. joulukuuta asti. Paikkakuntakohtaiset keräyspisteet voi katsoa kampanjan nettisivuilta.

Järjestää: Valtakunnallisen kampanjan järjestää Siskot ja Simot ry.

Joulupata-keräys

Kenelle: Ruokaa, vaatteita ja lahjakortteja vähävaraisille. Varoja käytetään myös erilaisiin tukitoimiin, kuten leireihin sekä harrastus- ja kerhotoimintaan.

Mitä & milloin: Netissä ja kadunkulmilla. Rahaa, lahjakortteja ja tavaroita. Padat ovat katukuvassa 15.–23. joulukuuta Voit myös ilmoittautua patavahdiksi.

Järjestää: Pelastusarmeija.

Matkalla-toiminta

Kohde: Tampere Mission tämän joulun lahjoitusvarat käytetään nuorten mielenterveyden tueksi Matkalla-toimintaan. 16– 29-vuotiaille tamperelaisille tarjotaan tukea psykiatrian palveluihin jonotettaessa sekä hoidon rinnalla ja heille mahdollistetaan yksilö- ja ryhmätapaamisia.

Mitä: Rahaa voi lahjoittaa Tampere Mission verkkosivujen kautta, tilisiirrolla tai Mobilepaylla.

Järjestää: Tampere Missio.

Ruokapankki

Kohde: Pienituloisille, ruoka-avun tarpeessa oleville henkilöille ja perheille.

Mitä: Rahalahjoituksia ja tuotteita, kuten ruokaa tai hygieniatarvikkeita. Mahdollisuus vapaaehtoistyöhön.

Järjestää: Tampereen evankelisluterilaiset seurakunnat, lisätietoja verkkosivuilta.

Vapaaehtoistyötä perheiden parissa

Kohde: Mannerheimin lastensuojeluliiton Tampereen-osastolla on monenlaista vapaaehtoistyötä.

Mitä: Lapsi- ja perhetyön vapaaehtoisena voi toimia muun muassa perhekahvilassa ja vauvakerhossa, koulumummot ja -vaarit taas toimivat alakoulussa opettajan apukäsinä. Voit myös olla ystävä maahanmuuttajaäidille tai auttaa perheitä erotilanteissa.

Järjestää: Mannerheimin lastensuojeluliiton Tampereen-osasto.

Lahjoita verta

Kohde: Verivalmisteita potilaiden hoitoa varten suomalaisiin sairaaloihin.

Mitä & milloin: Verta voi luovuttaa Tampereen Veripalvelussa Koskikeskuksessa, avoinna yleensä ma– pe 11– 18. Ajanvaraus suotava, mutta ilmankin voi tulla.

Järjestää: Suomen Punainen Risti, Veripalvelu.

Kissoille apua

Kohde: Kodittomille ja kaltoinkohdelluille kissoille eläinlääkärikuluihin, kissanruokaan ja hygieniatarvikkeisiin.

Mitä: Lahjoituksia tilisiirroilla, Mobilepaylla, puhelimitse tai keräyslippaisiin. Ruokaa ja tarvikkeita keräyspisteisiin Pirkanmaalla. Mahdollisuus vapaaehtoistoimintaan.

Järjestää: Kissojen katastrofiyhdistys.

Suojele pala Pirkanmaata

Kohde: Kampanja metsä- ja suoluonnon suojelemiseksi pohjoisella ja luoteisella Pirkanmaalla. Kerätään rahaa luontokohteiden ostamiseksi suojeluun.

Mitä: Luonnonperintösäätiön verkkosivuilta voi ostaa lahjakortteja tai tehdä lahjoituksia.

Järjestää: Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ja Luonnonperintösäätiö.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut