Reilulla kymmenellä eurolla saa pullon kalliina pidettyä tammitettua chardonnayta – Esittelemme syksyn ajan hyvän hinta-laatusuhteen viinejä

Aamulehden viikon viini etsii syksyn ajan kukkarolle sopivia viinejä juhliin ja ruoan kanssa nautittavaksi.

14.9. 19:30 | Päivitetty 28.9. 19:42

Aamulehden viikon viinejä esittelevät ravintolakriitikko ja uutispäällikkö Vesa Laitinen, toimituspäällikkö Kimmo Koski ja viiniblogisti Janne Putkonen.

Suositukset syntyvät pääsääntöisesti sokkomaisteluiden tuloksena. Viinit on arvioitu selkeällä asteikolla. Kolme tähden viini on hyvä, neljän tähden viini erinomainen ja viiden tähden viini jo harvinainen täysosuma. Muista viiniä hankkiessasi, että vuosikerroilla voi olla suuria eroja. Vaikka viinin nimi on sama, eri vuosikerran tuote voi olla maultaan hyvinkin erilainen.

Lue lisää: Voiko halpa viini olla hyvää?

Casillero del Diablo Chardonnay 2020

Chile

Hinta: 10,78 eurolla

Tausta: Concha y Toron valmistamaa Casillero del Diablo -sarjaa mainostetaan viinikellarissa lymyävällä paholaisella, jonka tarkoitus on karkottaa laatuviinejä havittelevat varkaat. Tämä 1800-luvulla keksitty tarina ilmaantui viinipulloihin 1966 ja siivitti talon liikevaihdon miljardikerhoon. Pirun kellari onkin toiseksi merkittävän viinibrändi koko maailmassa. Minulle sarja on aina näyttäytynyt keskinkertaisina bulkkiviineinä. Tämä chardonnay kuitenkin muutti mielikuvan, sillä sarjasta vastaava viinintekijä Javier Solari on ottanut rypäleestä kaiken irti, mitä kympin hintaluokassa on otettavissa. Osa viinistä on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Luonnehdinta: Värisävyssä on kullankeltaisuutta. Tuoksu on miellyttävän hedelmäinen ja tamminen. Makuun on saatu hedelmäisyyttä Casablancan laaksosta ja raikkautta Limarín mereltä nousevasta aamusumusta ja viilentävistä tuulista. Pirteää sitruksisuutta ja trooppisempaa hedelmäisyyttä vie eleganttiin suuntaan hento tammisuus sekä voin ja vaniljan aromit. Kokonaisuus on hyvärakenteinen ja tasapainoinen, ei kuitenkaan kovin pitkä.

Käyttötarkoitus: Ruokaviiniksi sienille, savustetulle tai uunissa valmistetulle lohelle sekä kermaisille pastoille ja kanaruoille.

Saatavuus: Löytyy laajasti Pirkanmaan Alkoista.

Tähdet: ★★★

Hinta-laatusuhde: Tyylikäs maistiainen, jolla tutustut kalliina pidetyn tammitetun chardonnayn maailmaan uskomattoman edullisesti.

Lugana San Benedetto 2021

Veneto, Italia

Hinta: 15,98 euroa

Tausta: Garda-järven etelärannalla sijaitseva San Benedetto on paitsi pienen Lugana-viinialueen keskus myös tämän viinin tuottajan, Amarone-punaviineistään tunnetun Zenaton kotipaikka. Lugana-valkoviinit valmistetaan Trebbiano-lajikkeesta ja niitä pidetään yleensä harmittomina kesäviineinä. Viime aikoina viinimaailma on kuitenkin herännyt siihen, että Lugana kehittää itseensä ikääntyessään kiehtovia aromeita. Trendikkyyden lisäksi nämä viinit ovat siis hankkineet ainakin jonkin verran lisää katu-uskottavuutta.

Luonnehdinta: Hedelmäkarkkimainen ja vahamainen, hauska tuoksu. Viini on maultaan herkullinen, joskin varsin matalahappoinen ja lievästi aromaattinen. Taustalta nousee kiehtovasti trooppisen hedelmien makua. Tyylikäs, mutta rakenteeltaan aika kevyt kokonaisuus. Nauti ehdottomasti hyvin viilennettynä. Maistoimme kesähelteillä tämän viinin rinnalla kaksi muutakin kevyttä kesäviiniä. Eteläitalialainen Falanghina 2021 (Feudi di San Gregorio, 14,90€) ylsi hedelmäkarkkimaisuudessaan ja pistävällä persoonallisuudellaan niukasti kolmeen tähteen. Ranskan Alppien sydämestä tuleva Apremont 2020 (Jean Perrier, 15,68€) oli alkuperältään erittäin kiinnostava, mutta maku jäi vetiseksi ja mielikuvituksettomaksi (★★).

Käyttötarkoitus: Mainio ruokahalua herättävä aperitiivi, myös salaatit, esimerkiksi nizzansalaatti tai ihan vain menneen kesän muisteloon.

Saatavuus: Alko Prisma Kaleva ja Stockmann sekä verkkokauppa.

Tähdet: ★★★

Hinta-laatusuhde: Hintansa arvoinen.

9 lives inspiring riesling 2020

Chile

Hinta: 10,99 euroa

Tausta: Yksi maailman suurimmista viinintuottajista syntyi, kun San Pedron ja Tarapacan viinitalot yhdistyivät Chilessä vuonna 2008 Vspt-yhtiöksi. Viinijättiläisen monet tuotteet ovat suomalaisille tuttuja, tunnetuimpina Gato Negro, Santa Helena ja Tarapaca.

9 lives on yhtymän uusi brändi, jonka tuotteet on tehty selvästi tavoittelemaan uusia ja nuorempia viinin ystäviä. Ulkoasu ja markkinointimateriaali on värikästä ja uusia kokemuksia korostavaa. Erityylisille viineille on annettu nimiä kosiskelevan mauttomasti. Niitä on muun muassa delirious (kuumeinen), intruigin (kiehtova), zen (rauhallinen), epic (eeppinen) ja apasionado (intohimoinen).

Luonnehdinta: Oliko viini nimensä mukainen eli inspiroiva? Aamulehden viiniraadin sokkomaistelussa viini toi mieleen erehdyttävästi Alsacen rieslingin makumaailman. Mineraalisessa ja miellyttävässä maussa oli sopivasti ryhtiä. Viinin maku on hedelmäisen herkullinen, mutta siinä on pieni kitkerä, yrttinen jälkimaku. Jos viiniin saisi hieman lisää happoja, olisi se vielä parempi kokonaisuus.

Jos kukkaronnyöreissä on hieman varaa, laadukkaan ja vastaavan makumaailman Alsacen rieslingin löytää Alkon perusvalikoimasta. Arthur Metzin Grand Cru Altenberg de Bergbieten 2020 (★★★★, 19,28e) on toimiva klassikko.

Käyttötarkoitus: Viini sopii erinomaisesti sellaisenaan kilistelyyn ja kivaksi illan puheenaiheeksi tai arvuuttelun kohteeksi.

Hinta-laatusuhde: Alle 11 euron hintaluokkaan mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa on palaset kohdallaan. Erehdyttää ryhdikkyydellään kokeneenkin viininystävän miettimään kalliimpaa viiniä.

Tähdet: ★★★

Saatavuus: Erinomainen saatavuus Pirkanmaan Alkoissa ja verkkokaupassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut