Kaipaatko syksyksi uutta harrastusta? Vinkkejä löytyy täältä – lue kaikki Aamulehden Harrasta & luo -jutut tästä

Syksyn tullen ajatukset kääntyvät uusiin harrastuksiin. Aamulehden Harrasta & luo -jutuista löydät runsaasti vinkkejä, miten saat aikasi kulumaan.

Skräppäystä, pesäpalloa, biljardia tai erilaisia selkärangattomia lemmikkinä. Löytyisikö vaikkapa näistä sinunkin vapaa-aikaasi sopivaa sisältöä?

16.8. 6:30

Viimein on aika unelmien harrastukselle

Harrastus voi olla omaa aikaa, vastapainoa työlle tai pelon voittamista. Oman harrastusunelman voi täyttää myös aikuisena. Kolme täysin erilaisia lajeja harrastavaa aikuista kertoo, miten he löysivät harrastuksensa.

Pesäpallo on nokialaiselle palkkahallinnon asiantuntijana työskentelevälle Heli Tuomiselle täydellinen vastapaino työlle. Hän harrastaa lajia nokialaisessa harrastejoukkueessa.

Lue lisää: Nokialainen Heli Tuominen vei lapsensa pesiskouluun, mutta rakastuikin lajiin itse: ”En laske täällä edes joukkueen juoksuja!”

Aikuisena aloitettu voimisteluharrastus on iso asia Ylöjärvellä asuvalle Mari Penttilälle. Hän ylittää itsensä viikoittain, mutta saa myös voimaa MS-taudin sävyttämään arkeen.

Lue lisää: ”Uskaltaako tuonne mennä?” Mari Penttilä mietti ennen kuin aloitti akrobatian – Nyt hän on hullaantunut lajiin, jota ilman ei välttämättä edes kävelisi

Sähköurakoitsija Antti Hyytiäinen pelasi nuorempana jääkiekkoa, mutta nyt hän on aktiivinen ja varsin taitavakin suunnistaja.

Lue lisää: Lempääläläinen Antti Hyytiäinen löysi suunnistuksen vasta aikuisena, mutta nousi nopeasti SM-tasolle: ”Laji pitää nöyränä”

Matalan kynnyksen kuntoilua

Viime vuosina yleistyneistä ulkokuntosaleista on iloa monenlaisille liikkujille. Niille voi pujahtaa maksutta ja matalalla kynnyksellä vaikka vetämään leuan tai tekemään punnerruksen.

Tampereen keskustassa ja sen lähistöllä ulkokuntosaleja on runsaasti. Osa on kattavasti varusteltuja, osa sisältää vain jokusen laitteen. Testasimme paikoista seitsemän.

Lue lisää: Tällaisia ovat Tampereen ulkokuntosalit – Testasimme seitsemän ja laitoimme ne paremmuusjärjestykseen: ”Vaikeasti lähestyttävä paikka, laitteet näyttävät paloposteilta”

Ilmaisia lenkkejä junioreille

Pyöräilyseura Kaupin Kanuunat järjestää maanantaisin ilmaisia maastopyörälenkkejä perheen junioreille. Toimittaja Katja Lehtinen testasi, miten onnistuu maastopyöräily lajia aloittelevalta aikuiselta.

Lue lisää: Toimittaja lähti Kaupin Kanuunoiden kanssa maastopyöräilemään ja ihastui: ”Seuraavana maanantaina on päästävä uudelleen” – Lue, millaisesta lajista on kyse

Innostusta ja inspiraatiota

Kangasalalainen kätilö Maija Männistö on menettänyt sydämensä minialbumien askartelulle ja skräppäykselle. Hänen mielestään askartelussa ideoiden odotus on monesti ihanampaa kuin itse tekeminen

Lue lisää: ”Kukaan ei katso kuvia koneelta, ne pitää saada esille” – Minialbumien askartelua ja skräppäystä harrastavan Maija Männistön kodissa yksi huone on kuin paperitaivas

Paljon enemmän kuin baariviihdettä

Biljardia voi pelata kilpatasolla, pubiliigassa tai huvikseen kapakassa. Aki Heiskanen, Jonna Hurmansalo ja Eevertti Övermark kertovat nyt, mistä baariviihteeksi mielletyssä lajissa on kysymys.

Lue listää: Tätä lajia pelasivat aikanaan Shakespeare, Mozart ja Marie Antoinette – Tutustuimme biljardikulttuuriin Tampereen parhaassa pelipaikassa

Agilityn lempeä serkku

Hiljattain Suomeen rantautunut hoopers kasvattaa suosiotaan, mutta on yhä pitkälti tuntematon koiraharrastuslaji. Rankalle agilitylle vaihtoehdoksi kehitetty hoopers on koiran keholle lempeä laji, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja -kokoiset koirat.

Lue lisää: Uutuuslaji hoopers on agilityn lempeä serkku, joka sopii kaikenlaisille koirille mineistä jätteihin – Katso videolta, millaista se on

Lemmikkitarantula auttoi inhosta eroon

Tamperelaisella Noora Hjelmanilla on lemmikkinä matelijoita, tarantulia, torakoita ja siiroja. Hänen harrastuksensa alkoi viisi vuotta sitten, kun hän hankki tikkusirkkoja. ”Olen todella allerginen kaikille karvaeläimille ja kuitenkin hirvittävän eläinrakas”, Hjelman kertoo.

Monet selkärangattomat ovat lemmikkeinä helppohoitoisia.

Lue lisää: Tamperelainen Noora Hjelman otti lemmikiksi tarantulan, vaikka hämähäkit inhottivat häntä – nyt hänellä on useita selkärangattomia: ”Ne ovat kauniita ja mielenkiintoisia”

Hissillä ylös, pyörällä alas

Mäkipyöräilyä harrastetaan jo ympäri Suomen Bike Parkeissa eli pyöräpuistoissa, joissa hissi vie pyöräilijän ylös. Valmentaja Elise Kulmala antaa tässä jutussa vinkkejä, mitä lajia aloittavan kannattaa ottaa huomioon.

Lue lisää: Nämä asiat mäkipyöräilyä aloittavan kannattaa ottaa huomioon – lajin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti

Tärkeintä ei ole taito

Siivikkalassa asuva Juulia Brander hurahti karaokeen 25 vuotta sitten. Hän rohkaisee lavalle niitäkin, joiden laulutaito ei ihan taivaisiin kohoa. Karaoke kun on tarkoitettu kaikille.

Brander kehottaa varsinkin aluksi laulamaan itselleen erittäin tuttuja biisejä. Oudompi laulu kun ei kerta kaikkiaan suju karaokessa.

Lue lisää: Kokenut karaokeharrastaja vinkkaa: Kannattaa varsinkin alussa laulaa itselleen erittäin tuttuja biisejä – ja humalassa ei ollenkaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut