Tampereelta pääsee nyt lentokoneella suoraan hyggen pääkaupunkiin – Paikalliset kertovat, mihin Kööpen­haminassa kannattaa mennä

Aamulehti hyggeili Kööpenhaminassa yhden lauantaipäivän olan takaa. Kaupungissa on tarjolla upeita puistoja, kodikkaita kahviloita ja trendikkäitä kauppoja. Seurasimme, miten paikalliset viettävät vapaapäivää. Saimme kierrokselle mukaan paikallisoppaat.

Moni kööpenhaminalainen viettää kevätpäivää vesillä. Tilda ja Matias Hyde seilaavat mielellään veneellä kaupungin kanaaleja.

17.5. 7:04

Aamulehti, Kööpenhamina

Suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Tanskalaiset taas ovat yhdessäolon ja viihtymisen, hyggen kuninkaita. Hygge on sekoitus mukavaa, turvallista yhdessäoloa, valoa, kauneutta ja mielenrauhaa.

Kööpenhamina on jo vuosia ollut hyggen pääkaupunki. Kaupunki on täynnä upeita puistoja, kodikkaita kahviloita, trendikkäitä kauppoja, kanavia ja pyöräilyreittejä.

Aamulehti hyppää heti hyggen syvään päähän ja lähtee huvipuistoon paikallisoppaiden kanssa. Meitä opastaa Suomesta Kööpenhaminaan muuttanut Terhi Minkkinen lastensa Matias ja Tilda Hyden kanssa.

Mistä on kyse?

Aamulehti Kööpenhaminassa

Käymme juttusarjassa kaikissa Tampere-Pirkkalasta lähtevissä uusissa matkakohteissa ja kerromme kiinnostavimmista ilmiöistä paikan päältä.

Torvehallernen halleilla on herkkuja joka lähtöön. Tilda, 10 vuotta, ja Matias Hyde, 12 vuotta, valmistautuvat hyggeilypäivään Is à bellan jäätelöannoksilla.

Aistit auki

Aloitamme päivän Torvehallerne-kauppahalleilta jäätelöllä. Kauppahalleilta on hyvä laskeutua Ørstedsparkenin puistoon sulattelemaan herkkuja.

Lue lisää: Kööpenhamina odottaa vilkasta matkailukesää – Näitä kohteita pirkanmaalaiset suosittelivat: ”Hyvä kevätkaupunki”

Puistolammen äärellä istuu kaupunkilaisia nauttimassa keväisestä lauantaista. Käytävällä vaeltaa polttariporukoita.

Hyvä tapa nauttia keväisestä kaupungista on pyöräillä ystävien kanssa tai veneillä yhdessä pitkin kaupungin kanaaleja. Kunnon hyggeilijä haluaa aistia tuulen tuiverruksen hiuksissaan samalla, kun hän katselee kaunista kaupunkia.

Ørstedsparken on idyllinen puisto Torvehallerne-kauppahallien lähellä.

Pitkä jonotus

Kööpenhaminan Tivoli rautatieaseman vieressä on valtava, mutta äitienpäivän aattona täyteen pakkautunut. Vain muutamiin laitteisiin pääsee alle tunnin jonotuksella.

Tivoliin kannattaa tulla viikolla. Viikonloppuisin on luvassa tungosta, etenkin, jos matkailu alkaa vetää kevätkuukausia kiihkeämmin.

12-vuotias Matias Hyde hyppää äitinsä kanssa karuselliin, vaikkei kyyti ole teinille läheskään riittävä.

Testaamme porukalla kesän uutuuskohteen, kauhutalo Villa Vendettan. 10-vuotias Tilda Hyde lähtee aikuisten mukaan.

Matias Hyde testasi Tivolin laitteita äitinsä Terhi Minkkisen kanssa 7.5. Kööpenhaminassa.

Matias Hyde syöttää kaloja Tivolissa. Kalanruokaa voi ostaa kolikolla rannan automaateista. Tivolin puistoalueilla on paljon katsomista ja viihtyisiä oleilupaikkoja, jos haluaa pitää taukoa jonotuksesta laitteisiin.

Pelko alkaa hiipiä sisuksiin viimeistään talon kynnyksellä, kun opas haudanvakavana pehmittää tulijoita varoituksillaan. Astumme ovesta sisään jonossa kädet toistemme harteilla.

Sisällä on pimeää. Hapuilemme eteenpäin joukkoa sankarillisesti johtavan valokuvaaja Sini Lukan ohjaamina. Pimeistä nurkista ilmestyvät hahmot kirvoittavat kiljaisuja.

Seitsemän minuutin kauhumatka talossa on juuri sopiva. Kierroksen kruunaa videotaulu, josta voi katsoa oman ilmeensä erityisen tiukassa paikassa.

Helpottuneesta naurusta ei tahdo tulla ruudun edessä loppua. Selvisimme.

Mitkä?

Teinien vinkit Kööpenhaminaan

Huvipuistot Tivoli ja Bakken. Bakkeniin on ilmainen sisäänpääsy, mutta sinne on mentävä keskustasta paikallisjunalla.

Kauppakeskukset Fisketorvet ja Fields.

Uimaranta Amagerstrand.

Maauimalat Islands Bryggellä.

Uima- ja keilahalli Dgi Byen keskustassa.

Trampoliinipuisto Airtrix paikallisjunalla keskustasta.

Veneily kaupungin edustalla.

Nuoremmille Blå Planet -akvaario, eläintarha.

Vintagekadut täynnä aarteita

Aikuiskierros jatkuu keskustan vintagekulmilla Studiestraedella ja lähikaduilla. Värikkäästi sisustettuja käytettyjen vaatteiden putiikkeja tuntuu riittävän loputtomiin.

Carmen on erikoistunut merkkivaatteisiin. Nurkan takassa palavat koivuhalot, jotta tunnelma viileässä kellarikaupassa olisi kohdillaan.

Liikkeen myyjä Emma Hoegh Albrechtsen on iloinen, että matkailijat ovat alkaneet viimein palata kaupunkiin. ”Tähän asti on näkynyt vain ruotsalaisia ja englantilaisia. Nyt meillä käy myös saksalaisia ja suomalaisia”, Hoegh Albrchtsen sanoo.

Episodessa on tarjolla käytettyä muotia kahdessa, täyteen pakatussa kerroksessa.

Carolina Westin (vas.) ja Malin Eriksson selaavat rekkejä Prag-liikkeessä. Kaksikko kertoo käyvänsä matkoilla aina läpi paikalliset vintageliikkeet.

Carmen-liikkeestä löytyy vintagetyylin sopivia koruja.

Emma Hoegh Albrechtsen huolehtii Carmen-liikkeen tunnelmasta. Se on yhdistelmä menneiden vuosikymmenten eleganssia, palavien koivuhalkojen tuoksua ja elektronista musiikkia.

Osa kaupoista on erikoistunut tiettyyn aikakauteen, kuten 1990-lukuun. Hetki silkkipusakoiden ja olkatoppausten seassa vie pikakelauksella nuoruustunnelmiin. Toiset, kuten Episode, ovat tupaten täynnä tyylejä eri vuosikymmeniltä.

Vintagevaatteet näyttävät olevan suosiossa, kun katsoo kadulla kulkevaa nuorisoa. Tanskalaiset pukeutuvat värikkäästi ja yhdistelevät asuissaan rohkeasti eri tyylejä.

Yliannos hyggeilyä on hyvä päättää The Living Room -kahvilassa. Retrokahvilan upottavilla samettisohvilla kelpaa levätä ja katsella laiskasti kadun kulkijoita.

The Living Room -kahvila on Studiestraden ja Larsbjoernsstraeden kulmassa.

The Living Room -kahvilan suosituimmat kahvit ovat cafe latte ja cappuccino. Kahivn kanssa asiakkaat tilaavat useimmiten New York -juustokakkua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut