Uusi dronelaki astuu pian voimaan - Hyvä elämä - Aamulehti

Uusi dronelaki astuu pian voimaan – Tiedätkö nämä uudet lennättämistä ohjaavat säännöt?

Dronea ei voi enää tammikuun jälkeen lennättää miten vain.

Uuden dronelain myötä suurin sallittu lentokorkeus laskee avoimessa luokassa 150 metristä 120 metriin.­

5.1. 20:22

Uusi dronelaki otetaan Suomessa käyttöön tammikuun lopussa. Uusi laki yhtenäistää droneja koskevat säädökset koko EU:n alueella.

Suomalaisille dronejen käyttäjille uudistus tuo muutamia olennaisia muutoksia.

Ensinnäkin dronen käyttäjän on rekisteröidyttävä dronetoimijarekisteriin. Aikaisemmin ilmoitusvelvollisuus on koskenut vain ammattilaisia.

Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät vain ne dronejen käyttäjät, jotka lennättävät alle 250 grammaa painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja.

Kaikki kamerallisia droneja lennättävät dronejen käyttäjät kuuluvat siis rekisteröinnin piiriin.

Alun perin dronerekisteri piti ottaa käyttöön jo vuodenvaihteessa, mutta Traficom julkaisi uudenvuodenaattona tiedotteen, jonka mukaan EU:n yhteisten dronesääntöjen käyttöönotto siirtyy Suomessa tammikuun loppuun.

Traficom haluaa näin varmistaa dronetoimijarekisterin toimivuuden ja turvallisuuden.

Sääntöjen tuntemus testataan kokeella

Kaikkien dronejen käyttäjien tulee jatkossa myös perehtyä dronejen lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Tavallisille droneharrastajille riittää yleensä verkkotentin suorittaminen.

Rekisteröityminen ja mahdollisuus verkkokokeeseen avautuvat myöhemmin ja tarkemmat ohjeet tästä tulevat löytymään Traficomin droneinfo-sivuilta.

Uudistuksista huolimatta turvallisen lennättämisen periaatteet säilyvät.­

Dronetoiminta järjestetään samalla eri kategorioihin, joille tulee erilaiset vaatimukset. Näitä luokkia ovat avoin luokka (open), johon suurin osa harrastajista kuuluu, sekä erityinen (specific) ja sertifioitu (certified) luokat, joita koskevat tiukemmat vaatimukset.

Sallittu lentokorkeus jatkossa 120 metriä

Uuden dronelain myötä suurin sallittu lentokorkeus laskee avoimessa luokassa 150 metristä 120 metriin.

Avoimessa luokassa dronejen maksimipaino voi olla 25 kiloa. Luokan sisällä on kolme eri alaluokkaa, joissa määritellään dronejen painoa, käyttöaluetta ja koulutusvaatimuksia tarkemmin.

Mikäli toiminta ei ole mahdollista avoimessa luokassa, toiminnalle pitää hankkia joko erityisen tai sertifioidun luokan toimintalupa. Näiden kahden muun luokan dronetoimintaa varten tulee arvioida muun muassa toiminnan riskejä, minkä arviointiin saa apuja Traficomin uudesta ilmatilasovelluksesta.

Turvallisen lennättämisen perusteet säilyvät

Uudistuksista huolimatta turvallisen lennättämisen periaatteet säilyvät. Avoimessa luokassa droneen pitää yhä säilyttää näköyhteys eikä ihmisjoukkojen yllä tai lentokentän läheisyydessä saa lennättää. Tärkeää on myös muistaa yksityisyydensuoja ja kotirauhan noudattaminen.

Dronestansa jo aikaisemmin ilmoituksen tehneet lentotyötä tekevät voivat jatkaa vanhoilla kansallisilla säädöksillä 1.1.2022 asti. Poikkeusluvat pysyvät myös voimassa lupaan kirjatun voimassaolon mukaisesti.

Kerhotoiminnan piirissä harrastavat dronelennättäjät voivat jatkaa kansallisilla säädöksillä 1.1.2023 asti. Kansallisen määräyksen lisäksi kerhossa harrastavan on noudatettava myös oman kerhonsa ohjeita ja sääntöjä, jotta toiminnan voidaan katsoa tapahtuvan kerhotoiminnan puitteissa.

Itsekseen droneja lennättävien tulee toimia uuden dronelain mukaan heti, kun se otetaan käyttöön tammikuun lopussa.

EU:n droneasetuksessa on myös laitteita koskevia siirtymäaikoja. Uusien, myynnissä olevien dronejen tulee olla CE-merkittyjä 1.1.2023 mennessä. Tämän jälkeen vanhoja, CE-merkitsemättömiä droneja voi käyttää vain rajatusti.

Lähde: Traficom

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?