Ilveksen entinen SM-liigavahti jätti yllättäen jääkiekon ja loi tyhjästä miljoonabisneksen: ”Oli viisas valinta lopettaa” - Hyvä elämä - Aamulehti

Ilveksen entinen SM-liigavahti jätti yllättäen jääkiekon ja loi tyhjästä miljoonabisneksen: ”Oli viisas valinta lopettaa”

Entinen Ilveksen jääkiekkomaalivahti Mika Manninen loi tyhjästä miljoonabisneksen.

1.11.2018 7:23 | Päivitetty 1.11.2018 7:43

Ollaan aivan Tampereen ytimessä. Vuonna 1899 valmistuneen varhaisjugendrakennuksen ikkunoista avautuu komea näkymä kaupungin keskustorille.

Hämeenkadun varrella niin sanotun Commercen talon toisessa kerroksessa liikehuoneistotilan neuvotteluhuoneen syvässä nojatuolissa istuu tyylikkäässä sinisessä puvussa bisnesmies.

Kädenpuristus on jämäkkä, kun Mika Manninen, 47, esittelee itsensä. Ollaan hänen valtakunnassaan. Hän on luonut tyhjästä kovan bisneksen.

Manninen muistetaan Ilveksen lupaavana maalivahtina, joka yllättäen lopetti pelaajauransa vain 26-vuotiaana keväällä 1997.

–Kiekkouralla potentiaalia jäi varastoon, sillä olisin hyvinkin voinut pelata kymmenen vuotta kauemmin. Kun katsoo elämää kokonaisuudessaan, mitä viimeisen 20 vuoden aikana olen saanut, niin oli viisas valinta lopettaa, Manninen sanoo.

Pelaamisen ohessa Manninen luki Tampereen yliopistossa kauppatieteitä. Pääaineena oli kansantaloustiede.

–Olen kohtuullisen hyvä laskemaan, ymmärrän liiketalouden mahdollisuuksia ja minulla on loogista ongelmanratkaisukykyä.

Kun hän löi luistimet naulaan, bisnes kutsui. Opiskelut jäivät ennen kandin papereita. Manninen oli tovin ruotsalaisessa SEB-pankissa myymässä irlantilaisen henkivakuutusyhtiön tuotteita.

–Tuli ajatus, että minkä takia keskittyisin pelkkään myyntityöhön, kun näin mahdollisuuden, että alalla olisi tilaa ja tilausta hyvälle firmalle. Meitä oli kolme kaveria, jotka perustivat Finlandian vuosina 1999–2000.

Bisnesmies harrastaa penkkiurheilua, kuntosalia, hiihtoa ja laskettelua. Pirkkalassa asuvalla Mannisella on kolme poikaa ja kaksi tytärtä.

Menestystarina

Mannisen perustamasta Finlandia Group Oyj:stä on tullut rahoitusalan menestystarina. Perustaja kutsuu yritystään varainhoitotaloksi ja finanssikonserniksi. Käytännössä Mannisen putiikki pyrkii samaan yksityis- tai yrityssijoittajien rahoille mahdollisimman suuren tuoton sekä auttamaan erilaisissa rahoitustarpeissa.

Kolmen miehen nyrkkipajasta on kasvanut 17 konttorin ja 100 henkilön yritysrypäs. Helsingin keskustassa päämajaansa pitävän konsernin yhteenlasketut tuotot vuonna 2016 olivat reilut 9,7 miljoonaa euroa ja tulos verojen jälkeen reilut 0,9 miljoonaa euroa. Osinkoa jaettiin yhteensä runsaat miljoona euroa.

–Oli alkujaan ajatus, että on mahdollisuus tehdä tosi menestyvä bisnes – itse asiassa pidin sitä melkein varmana. Tiedettiin, mitä ollaan tekemässä.

Kansantaloustieteiden opiskelija kertoo haistelleensa, että viime vuosituhannen lopussa lamasta toipuva kansa suhtautuu säästämiseen ja sijoittamiseen eri tavoin kuin 80- ja 90-luvun villeinä kasinotalousvuosina.

–Arvioimme, että huoltosuhde heikkenee: miten moni ihminen on työssä ja miten moni sen ulkopuolella. Näimme, että myös Suomessa vastuu omasta taloudellisesta turvasta siirtyy väistämättä jokaisen henkilökohtaiselle vastuulle. Päättelimme, että säästäminen ja pankkitileillä makaavan rahan laittaminen tuottamaan on olemaan ainoa järkevä lääke suomalaisten oman taloudellisen turvan rakentamiselle

Hän ottaa esimerkiksi eläkkeet.

–Meillä on totuttu, että käydään töissä ja uran jälkeen jäädään eläkkeelle, ja eläke tulee lakisääteisen eläkejärjestelmän kautta. Valitettavasti eläketasot ovat matalia ja tulevaisuudessa eläkkeelle jäävät kohtaavat vielä karumman todellisuuden väestön ikääntyessä ja keskimääräisen eliniän pidentyessä.

Suuri omaisuus

Manninen on Finlandia Groupin pääomistaja oman yrityksensä STF Investment Management Oy:n kautta.

Helsingin Sanomien verokoneessa on miehestä tietoja vuodesta 2004 alkaen: verotettavaa tuloa vuosina 2004–16 on kertynyt 2,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 ansio- ja pääomatuloja oli vajaat 0,2 miljoonaa euroa.

–Näen tosi paljon rahaa, kun rahoitusalalla olen. Suhteeni rahaan on moniulotteinen: suhtaudun siihen yrittäjänä, kuluttajana ja sijoittajana. En koe, että raha on menestyksen mittari. Uskon, että vauraus ja menestyminen ovat seurausta jostain.

Mika Mannisen yritys on tehnyt joka vuosi voittoa vuotta 2014 laskematta.

Millainen kuluttaja olet?

–Olen tylsä kuluttaja. En shoppailemista juuri harrasta, pikemminkin koitan sitä välttää. Ajatukset ovat tekemisessä. Koitan olla kohtuullisen harkitsevainen, Manninen vastaa.

Jos hän tekisi yrityksestään kaupat, taloudellinen selkänoja loppuelämäksi olisi sangen rautainen.

–En ole myymässä. Tämä on mun elämä, josta nautin täysin siemauksin. Joka päivä on oikeasti kiva mennä töihin. Näen tässä hirveästi yhtymäkohtia urheilu-uraan, sillä saan työssäni samanlaisia kiksejä kuin urheilusta: miten pystyy kehittymään ja viemään omaa porukkaa ja Finlandiaa eteenpäin.

Manninen on Finlandia Groupin hallituksen puheenjohtaja ja hän osallistuu päivittäin käytännön työhön. Hän vertaa rooliaan kiekkojoukkueen päävalmentajan pestiin.

–Tämä on joukkueen kasaamista, että löydetään oikeita ihmisiä oikeille paikoille. Joku on hyvä joukkovelkakirjojen kanssa, ja jollain on hyvä näkemys, miten pörssiosakkeisiin kannattaa sijoittaa.

Takana kaksi lamaa

Pirkkalan Peren kaupunginosassa Pyhäjärven partaalla asuva mies on naseva esimerkki siitä, miten ihminen voi bisneksessä menestyä, kun liikeidea ja osaaminen ovat kunnossa.

–Pitää luottaa itseensä samaan tapaan kuin pelikentällä ja pitää olla päämäärä. Ihmisellä on valtavasti voimavaroja ja piileviä kykyjä, kun se tarttuu mahdollisuuksiin. Tällä taktiikalla jokaisella on mahdollisuus löytää oman paikkansa ja kokea onnistumisia. Omaan työuraan pitää olla tosi tyytyväinen ja kiitollinen.

Minkä vinkin annat rikastumisesta haaveileville?

–Hyvin harvoin törmää ihmisiin, jotka ovat sattumalta rikastuneet. Sama tilanne on huippu-urheilussa. Menestyjät ovat tienneet, mitä haluavat ja heillä on selkeä suunnitelma. Menestys vaatii myös takaiskujen sietämistä.

Mannisen yrityksen suurin vastoinkäyminen oli viime vuosikymmenen lama.

–Kahdesta lamasta ollaan selvitty. Kun aloitimme, osakemarkkinat olivat it-kuplan jälkeen huonot ja kurssit vain laskivat. Finanssikriisi viime vuosikymmenellä oli yksi historian kovimpia talouskriisejä. Mutta hyviä yhtiöitä kriisit vahvistavat, kun syntyy ymmärrys, että uusia kriisejä tulee väistämättä ja myös niihin pitää varautua.

Lue täältä kaikki verojutut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: