Äijäkirppis Lualamies on avattu Tampereen Nekalaan - Hyvä elämä - Aamulehti

Äijäkirppis Lualamiehessä kaupataan tosimiesten tavaraa ruumisperävaunusta vellikelloon – "Kaikissa muissa on samat rätit ja lumput"

Juha Nieminen hankki Äijäkirppikseltä heräteostoksena 50 euron vellikellon.

17.1.2019 19:00

Äijäkirppis Lualamiäheen ei eksy vahingossa. Osoite ohjaa Nekalan teollisuusalueelle jäteaseman tienoille, mutta kirppiksen kylttejä saa tähyillä hetken. Vihiojantien varressa siintää peräkärryyn kiinnitetty kotikutoinen kyltti, joka ohjaa oikeaan paikkaan peltihallien väliin. Naapurissa toimivat muun muassa putkiliike ja kattotarvikefirma.

500 neliön hallissa soi Radio Rock. Kirppishallissa on myynnissä olevien tavaroiden lisäksi monenlaista rekvisiittaa. Seinillä roikkuu lentokoneen potkuri sekä huoltoasemien ja moottoriöljyjen mainoskylttejä. Hallissa on myös pelikoneita. Eikä tietenkään mitä tahansa pelikoneita, vaan voimaa vaativia. Kädenvääntökone ja nyrkkeilypallomasiina on hankittu huvipuiston huutokaupasta muutama kuukausi sitten.

Katso videolta, miltä kirpputorilla näyttää ja millainen on Aki Nyrösen suunnittelema pilkkikelkka:

Myyntitiskillä höyrymakkarapurkin takana seisoo pitkäpartainen mies. Hän on mies äijäkirppiksen takana, Tommi Lindgren.

–Miehillä on varastoissa älyttömät määrät tavaraa, josta he haluaisivat päästä eroon, ja tuleva sukupolvi ei ymmärrä sen päälle mitään. He pääsevät myymään tavaroita täällä.

Pari viikkoa toimineella Äijäkirppis Lualamiähellä on Nekalassa 500 neliön tilat.

Yrittäjän mukaan äijäkirppiksen toiminta on pyörähtänyt hyvin käyntiin. Vapaita myyntipöytiä on vajaa kaksi viikkoa aloittamisen jälkeen vain kaksi.

–Kun joku tuo tänne tavaraa myyntiin, niin tuossa on yhtäkkiä 10 äijää penkomassa sen tavaroita. Jo nyt on tullut vaki-ihmisiä, jotka odottavat aamulla oven takana, että onko illalla tullut uutta, Lindgren kertoo.

Kirpparilla on keskellä arkipäivää parikymmentä asiakasta. Ikä- ja sukupuolijakauma on selvä. Yksi nainen, muut vähintään keski-ikäisiä miehiä.

–Totta kai naiset saavat käydä täällä, ja joka päivä käy naisia. He istuvat tuohon alas ja juovat kahvia, kun miehet kiertävät.

Äijäkirppiksen perustaja Tommi Lindgren toteutti 10 vuotta hautomansa idean.

Makkara on äijän vihannes

Kirpputori toimii Kaukokiidon entisissä tiloissa, jotka ovat yrittäjälle tuttuja jo vuodelta 1988. Mies kertoo ajaneensa tuolloin kesätöissä kuorma-autoa.

Myyntitiskillä on pino lautasia, joiden päällä on lappu, että lautaset voi viedä ilmaiseksi mennessään.

–Joku laittoi näitä myyntiin, ja minä hain ne pois. Täällä ei myydä vaatteita tai astioita, niitä on kaikilla muillakin kirpputoreilla, Lindgren sanoo.

Poikkeus vaatteiden myynnissä ovat moottoripyöräilyssä käytettävät ajovaatteet. Niitä Lindgren kertoo myyneensä Tampereella aiemmin 13 vuoden ajan. Tuona aikana syntyi idea omasta kirpputorista.

Jos myyntipöytiä kiertäessä alkaa hiukoa, voi turvautua paikallisen valmistajan höyrymakkaraan.

Yrittäjä Tommi Lindgren, onko makkarapöntön viereen tulossa kasvisvaihtoehto?

–Ei todellakaan. Ihan turha tulla tänne, jos jotain kurkkua haluaa. Lihapiirakoita on kyselty jo, tällaista mahdollisimman suonet tukkeuttavaa. Niitä kaikki äijät vetää, vaikka ne eivät sitä myönnä.

Timo ”Tinke” Rajala tuli lahjoittamaan yrittäjälle pinkin pääkallon koristeeksi tiskille. –Harrastan Amerikan autoja, niin jos täältä sattuisi jotain herkkuja löytymään.

Lapsetkin pääsevät sota-ajan tunnelmaan

Äijäkirppiksellä on myytävänä autotallien ja varastojen kätköistä kaivettua tavaraa. On vanhoja puuhöyliä, viimeisen päälle kunnostettuja pappamopoja, baarijakkaroita, lehtiä ja kirjoja. Jos haluat tietää kaikki hiihdon jättiläisen Juha Miedon saavutukset, ne löytyvät myynnissä olevista, 1970-luvun urheilukorteista. Paino 94 kiloa, pituus 196 senttiä.

Yhdeksän euron hintaan pääsee Anne Sällylän kotijumppa -kirjasen omistajaksi. Kirjan värit ovat kuin suoraan 1970-luvun Jallusta. Tarjolla on paljon koneita, joiden käyttötarkoituksen ymmärtää vain toinen äijä.

Lapsille on tarjolla 20 euron hintaan kuntonsa perusteella kauan varastossa ollut jääkiekkopeli. Myynnissä on myös puusta valmistettu Suomi-konepistooli.

Keräilyharvinaisuus vaihtaisi omistajaa 9 euron hintaan.

Äiti sai 50 euron vellikellon

Juha Nieminen tulee tiskille mukanaan 50 euron heräteostos, iso valurautainen vellikello.

–Tämä menee äitimuorille Virroille vanhan maalaistalon kylkeen. Hän saa aina huudella porukkaa syömään, niin eiköhän ala kuulua. Tämä ei ole tusinatavaraa.

Nieminen pitää miehille suunnatun kirpputorin ideaa hyvänä.

–Tätä on kaivattu. Kaikissa muissa on samat rätit ja lumput, niin ei niitä viitsi kierrellä.

Kukaan ei ole päin naamaa kritisoinut äijä-sanan käyttöä

Yrittäjä kertoo saaneensa positiivista palautetta otettuaan äijä-sanan kirpputorin nimeen.

–Itä-Suomesta tuli vanhempi mies kättelemään, koska perustin tällaisen paikan. Hän sanoi, että älä missään tapauksessa vaihda nimeä. Itä-Suomessa äijä tarkoittaa perheen päätä. Suvun vanhin mies on äijä.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan äijä voi tarkoittaa murresanana isoisää. Yhdyssanojen alkuosana äijä-sanaa käytetään sanakirjan mukaan korostettaessa perinteistä miehisyyttä.

Joitakin äijä-sanan käyttö kirpputorin nimessä ärsyttää.

–Se herättää tunteita. Kukaan ei ole sanonut minulle suoraan mitään. Vauva.fi:n keskustelussa on kymmeniä sivuja keskustelua asiasta. Asiakkaat ovat tulleet sanomaan, että se on ihan naurettavaa, Lindgren sanoo.

Matti Mäkelän mukaan tarttui tällä kertaa kompura.

Itse tehty pilkkikelkkakin pääsi myyntiin

Aki Nyrönen tulee kysymään yrittäjältä, ottaako hän myyntiin itse tehtyä, metallirunkoista pilkkikelkkaa. Mies esittelee, miten kelkka laitetaan kasaan kuljetusta varten.

–5–6 vuotta sitten se tuli toiseksi Erä-lehden kelkkakilpailussa. Minulla on näitä 2–3, ja on näitä naapuriinkin viety.

Lyhyen palaverin jälkeen Lindgren työntää pilkkikelkan hallin reunaan 90 euron hintalapun kanssa. Jos kelkka menee kaupaksi, yrittäjälle jää kaupasta 20 prosenttia, eli 18 euroa.

–Kalamies näkee heti, mikä tämä on. Se voi olla jollekin huonojalkaiselle äijälle hyvä lisä, yrittäjä sanoo.

Ruumisvaunu on vielä myynnissä

Äijäkirppikselle on tuotu myyntiin parin viikon aikana tavaroita, joita ei tavalliselta kirpputorilta löydä.

–Erikoisimpia ovat olleet Stockmannin vanha puhelinkioski ja vanha ruumisperäkärry, jota taksi on vetänyt maaseudulla perässään. Hautajaisväki on mennyt taksiin, ja kärry on hinattu hautausmaalle.

Myynnissä olevalla peräkärryllä on kuljetettu ruumiita haudattavaksi maaseudulla.

Seinällä olevalla lentokoneen potkurilla on oma tarinansa. Vahvistamaton äijätarina.

–Kaveri on ostanut sen Teksasista romutorilta. Potkurin musta lapa on pommikoneesta, jolla amerikkalaiset ovat aikoinaan pommittaneet Hiroshimaa.

Onko yrittäjällä kotonakin vastaavia tavaroita kuin kirpputorilla on myynnissä?

–Olen harrastanut moottoripyöriä ja autoja vuosia. Kyllä sieltä yhden tallin verran löytyy tavaraa. Pitäisi päästä johonkin kirpputorille myymään niitä.

Äijäkirppis tuo esiin yllättäviä tarpeita

Äijäkirppis täyttää Tampereen kirpparikenttään jääneen miehen mentävän aukon. Paikasta saa koneita ja välineitä joka lähtöön, ja vierailu luo uusia tarpeita.

Äijäkirppiksellä voi havahtua siihen, että tarvitsee vaikkapa vanhan puuhöylän tai pienen jukeboksin, joka on hyvä piilottaa autotalliin muiden romujen joukkoon.

Satasella saisi jukeboksin, jollaista ei löydy naapurilta.

Äijäkirppis Lualamiäs

Toimii Tampereen Nekalassa osoitteessa Vihiojantie 1.

Sisäpihalla sijaitseva kirpputori on avoinna ti–pe kello 11–18, la–su kello 11–16.

Äijäkirppistä pyörittää paljasjalkainen tamperelainen, nykyisin Ylöjärvellä asuva Tommi Lindgren.

500 neliömetrin hallissa myynnissä tavaroita kahdenkokoisissa vuokrapöydissä. Isompia tavaroita otetaan myyntiin provisiota vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: