Käsitöiden ystävä miettii yhä enemmän ekologisuutta - Suomen Kädentaidot hätyyttelee taas kävijäennätystä - Hyvä elämä - Aamulehti

Käsitöiden ystävä miettii yhä enemmän ekologisuutta – Suomen Kädentaidot hätyyttelee taas kävijäennätystä Tampereella

Noon Knitin värikkäät neuleet esiteltiin yhdessä lauantain muotinäytöksistä.

17.11.2018 20:00

Jotain uutta, jotain vanhaa, ja paljon printtikankaita – siinä Suomen Kädentaito -messujen lauantaipäivän antia.

Kädentaitomessut ovat suosituin Tampereen messujen tapahtumista. Viime vuonna kävijöitä oli kolme päivän aikana 49 331. Nyt ollaan kävijämäärässä hyvinkin viime vuoden vauhdissa. Perjantaina kävijöitä oli parisensataa enemmän kuin vuosi sitten perjantaina. Lauantaina kävijöitä oli 22 403. Viime syksynä lauantain kävijämäärä oli 21 339.

Messuilla järjestetään kolmen päivän aikana paljon työpajoja ja erilaisia näytöksiä. Aamulehti lähetti lauantaina suorana lähetyksenä E-hallin lavan muotinäytökset.

Katso tästä kooste Suomen Kädentaidot -muotinäytöksestä:

Farkut mekoiksi

Tänä vuonna messuosastoilla nousee esiin erityisesti kestävä kehitys ja materiaalien uusiokäyttö.

Muotoilija Elina Korri valmistaa vanhoista farkuista uusia vaatteita. Risoistakin farkuista löytyy aina jotain käytettävää. Materiaali on myös helposti tarjolla.

–Tärkeä syy uusiomateriaalin käyttöön on ekologisuus. Farkkujen valmistamiseen kuluu tuhansia litroja vettä. Olisi hassua viedä ne suoraan poltettaviksi, pohtii Korri.

Muotoilija Elina Korri valmistaa vanhoista farkuista uusia vaatteita. Polyesteri taipuu hänen käsissään koruiksi. Materiaalia farkkuvaatteisiin hän saa muun muassa Nextiilistä Tampereella.

Korri on laskenut, että tunikan valmistaminen käytetystä materiaalista uuden puuvillan sijaan säästää vettä 12 400 litraa. Suomalainen kuluttaa keskimäärin 140 litraa vettä vuorokaudessa eli noin 51 100 litraa vuodessa.

Korrin Orivedellä toimiva yritys Mea hankkii materiaalia Tampereella toimivasta Nextiilistä.

Kokonaisen, noin kolmetuntisen livelähetyksemme Suomen Kädentaidot- ja Finnish Design -muotinäytöksistä, Novitan Nostalgianäytöksestä ja Jukka Rintala news -ohjelmanumerosta ovat katsottavissa tästä:

Tekstiilit kiertoon

Tampereen Nekalassa majaa pitävä Nextiili on Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n ylläpitämä tekstiilinkierrätyspaja. Se ottaa vastaan niin ehjiä kuin rikkinäisiäkin tekstiilejä ja ompelutarvikkeita. Ehjät vaatteet myydään sellaisinaan, rikkinäisillekin löytyy käyttöä.

–Esimerkiksi rikkinäisistä villavaatteista valmistetaan imeytysmattoja, kertoo Nextiilin Sari Tuomaala messuilla.

Tuunaajamutsi eli Annakaisa Kilpinen (vas.) esittelee suklaapaketin foliopaperilla koristeltua sikarirasiaa Sodankylästä saapuneelle Tiina Nivalle (oik.).

Ompelijalle Nextiili on varsinainen aarreaitta. Sieltä löytyy hyllymetreittäin edullisia kangaspaloja, jotka suorastaan kutkuttavat mielikuvitusta ja saavat ompelusormet syyhyämään.

Tuunaajamutsi eli Annakaisa Kilpinen on huomannut, että lähes kaikki materiaalit voi käyttää uudestaan. Ainut, mitä ei voi käyttää uuden tekemiseen ovat vaaralliset jätteet, kaiken muun voi tuunata.

–Jopa biojätteen, sanoo Kilpinen ja esittelee munankuorimosaiikista tehtyjä koruja.

Kilpinen heräsi uusiokäytön tärkeyteen Ämmänsuon kaatopaikalla Espoossa. Nykyään hän järjestää yrityksille tuunaustyöpajoja, joissa uusiokäytetään poistomateriaalia.

Sari Tuomaala Nextiilistä selvittää retron ja vintagen eroa. – Vintage on aidosti vanha, retro vain näyttää vanhalta. Tämä on vintagekangas.

Painokuosit kukoistavat

Toinen vahva trendi tänä vuonna ovat erilaiset painokuosikankaat. Joustavat materiaalit, sarjakuvamaiset aiheet ja kukkakuosit pitävät viime vuoden tapaan pintansa.

Johanna Tilus Parolasta etsi messuilta kangasta ompeluun. Hän pohti Nuppu Print Companyn osastolla, sopiiko vaaleanpunakukkainen kangas hänelle.

Johanna Tilukselle käsityöt ovat keino rentoutua. Hän mallasi Nuppu Printi Companyn osastolla, olisiko vaaleanpunainen kukkakuosi sopiva. Painokankaat ovat tänä vuonna messujen yksi suosituimmista tuotteista.

–Ompelen ja neulon sekä itselleni että lapsille. Mummo opetti minut aikoinaan kutomaan 5-vuotiaana. Olen opettanut käsityötaitoja myös 7-vuotiaalle tyttärelleni. Käsityöt ovat hyvä rentoutuskeino, Tilus kertoo.

Painokuoseja sujauttivat ostoskasseihinsa muutkin kuin pienten lasten äidit. Veikeät kankaat löytävät messuilta tiensä kaikenikäisten ompelijoiden vaatteisiin.

Suomen Kädentaidot

Tampereen Messujen suosituin messutapahtuma. Se on samalla Euroopan suurin käsityöalan messutapahtuma. Käsityöala kokoontuu vuosittain näin laajasti vain Tampereen tapahtumaan.

Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.

Viime vuonna tehtiin kävijäennätys, 49 331 vierasta kolmen päivän aikana.

Noin 700 näytteilleasettajaa.

Ohjelmassa on myös paljon erilaisia näytöksiä, näyttelyitä ja erilaisia työpajoja.

D-halli avautuu joka päivä puoli tuntia ennen muita messualueita: D-hallissa sijaitsevat iso vaatesäilytys sekä Deli-alue.

Avoinna vielä sunnuntaina 10–17. Aikuisen lipun hinta sunnuntaina 13 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut