Perilliset: Enqvistin suvun historia on täynnä vastoinkäymisiä, näin tamperelaisen teollisuushistorian suuri mysteeri selvisi – skandaali vältettiin salamyhkäisellä operaatiolla

Johan Reinhold Enqvistin isoisä omisti sellutehtaan Tampereen Lielahdessa. Enqvist löysi arkistoista ratkaisevat todisteet siitä, miten perheyhtiön myynti ulkomaille tapahtui 1930-luvun lopulla. Enqvistin suvun historia on täynnä vastoinkäymisiä, mutta osalla jälkeläisistä on yhä valtaisat pääomatulot. Tampereen seudulla vaikuttaa enää yksi suvun haara, ja sekin keskittyy karjankasvatukseen.

Johan Reinhold Enqvist esittelee niitä harvoja perintöesineitä, joita suvussa on säästynyt Lielahden kartanosta. Taustalla on hänen isoisänsä Waldemar Enqvistin äiti Anna Emilia (o.s. Indren, 1859–1919). Muotokuvan on maalannut Kaarlo Enqvist-Atra (ei sukua) Enqvistien huvilassa Härmälä-Rantaperkiön huvila-alueella vuonna 1903. Reinhold Enqvistin kädessä oleva kulho on puolestaan Särkänsaaren, Oriveden ja Tyrvään sahojen työntekijöiden lahja tehtailija Waldemar Enqvistille. Kulhossa on päiväys 24.3.1906.

4.10.2020 8:59 | Päivitetty 6.10.2020 17:37

Aamulehti

Lielahden vanhan tehdasalueen rakennuksia puretaan parhaillaan, raitiotielinjauksia suunnitellaan, ja uusia kerrostaloja nousee kuin suppilovahveroita tähän vuodenaikaan.

Siitä ei kuitenkaan ole kauan, kun kemihierretehdas vielä tuprutti taivaalle rikintuoksuista keltaista savua. Lukuisat kerrat sitä itsekin ihmettelin ja nuuhkin Vaasantietä töistä kotiin ajaessani.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut