Lintu on loukannut siipensä tai poikanen kyyhöttää maassa – mitä tehdä? - Hyvä elämä - Aamulehti

Lintu on loukannut siipensä tai poikanen kyyhöttää maassa – Lintuhoitolan pitäjä kertoo, milloin ihmisen pitää auttaa

Kesällä moni törmää maassa kyyhöttävään tai loukkaantuneeseen lintuun. Maassa oleva poikanen ei yleensä tarvitse ihmisen apua.­

12.7.2018 22:14

Kesällä moni törmää loukkaantuneeseen tai maassa paikoillaan kyyhöttävään lintuun. Lukija kertoi nähneensä järven rannalla joutsenen poikasen, joka makasi selällään. Poikanen ei päästänyt ääntäkään eikä pystynyt itse kannattelemaan päätään ylhäällä. Poikanen ei auttamisesta huolimatta pystynyt liikkumaan. Paikalla olijat lopettivat linnun, jotta se ei jäisi kitumaan.

Toimittiinko tilanteessa oikein, lintuhoitolan pitäjä Markku Alanko?

–Tässä tapauksessa tehtiin oikein. Todennäköisesti poikanen oli eksynyt muusta poikueesta ja saanut selkäänsä toiselta joutsenpesueelta tai joltakin muulta linnulta.

–Jos lintu on selvästi loukkaantunut, eli esimerkiksi siipi on selvästi poikki, sen paikka on lintujen taivaassa. Lentokyvytön lintu ei ole enää lintu.

Voiko linnun lopettaa itse?

–Loukkaantuneen linnun voi lopettaa itse, kunhan sen tekee niin, että lintu kuolee välittömästi eikä kärsi.

–Jos kyseessä on isompi lintu, kuten joutsen, pöllö tai kanadanhanhi, kannattaa asiasta ilmoittaa ensin poliisille. Näin kannattaa tehdä siksi, ettei jälkikäteen joudu selvittelemään, miksi esimerkiksi joutsen on tapettu. Pienemmän linnun, kuten lokin, variksen tai tiaisen, lopettamisesta ei tarvitse poliisille ilmoittaa.

Milloin paikoillaan kyyhöttävä lintu tarvitsee apua?

–Kaikki poikaset jättävät pesän, ennen kuin ne oppivat lentämään. Nyt elämme aikaa, jolloin monet poikaset ovat jo lähteneet pesästään, mutta eivät vielä osaa lentää. Maassa kyyhöttäminen ei tarkoita, että poikanen tarvitsisi apua.

–Hyvin harvoin esimerkiksi lokkiemo on hylännyt poikasensa. Vaikka emoa ei näy lähettyvillä, se käy ruokkimassa poikasiaan. Ontuva lokinpoikanenkaan ei tarvitse ihmisen apua. Lokki oppii lentämään, vaikka se ontuu.

–Ainoastaan maahan pudonnut tervapääsky tarvitsee ihmisen apua. Tervapääsky pesii esimerkiksi kattotiilien alla, ja helteellä poikaset lähtevät kuumuuden vuoksi pesästä. Maahan pudonnut poikanen ei selviä yksin. Poikanen pitää ottaa talteen, ja sitten on soitettava lähimmälle eläinsuojeluneuvojalle tai eläinhoitolaan.

Saako maassa olevaa lintua siirtää suojaisaan paikkaan, vaikka se ei muuta apua tarvitsisikaan?

–Jos poikanen on vaarallisessa tai muuten huonossa paikassa, kuten kadulla tai rappusilla, sen voi siirtää lyhyen matkan, eli noin 10–20 metriä. Kauemmas poikasta ei saa siirtää, sillä emon on kuultava poikasen ääni. Jos emo ei kuule poikasta, se ei voi ruokkia tätä ja poikanen kuolee nälkään.

Entä, jos lintu yrittää liikkua, mutta ei pääse omin voimin eteenpäin?

–Jos lintu esimerkiksi lentää ikkunaa päin, se voi olla jonkin aikaa pökerryksissä. Linnun voi nostaa ikkunalaudalle, jossa se saa selvitellä päätään, tai linnun voi laittaa suojaan pahvilaatikkoon.

–Laatikko on vietävä kansi suljettuna rauhalliseen paikkaan, jossa lintu on turvassa kissoilta. Jos lintu on seuraavana aamuna laatikossa elävänä, mutta lentokyvyttömänä, pitää soittaa eläinsuojeluneuvojalle tai eläinhoitolaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?