Ruotsi kieltää mikromuovin käytön, Suomessa mikromuovin rajoitukset perustuvat yhä vapaaehtoisuuteen – K-ryhmä poisti kosmetiikastaan mikromuovin - Hyvä elämä - Aamulehti

Ruotsi kieltää mikromuovin käytön, Suomessa rajoitukset perustuvat yhä vapaaehtoisuuteen – K-ryhmä poisti kosmetiikastaan mikromuovirakeet

Maailman merissä kelluvasta muoviroskasta noin 10 prosenttia on mikromuovia. Kuvassa vapaaehtoiset poimivat muovia ja muuta roskaa merestä Filippiineillä viime syyskuussa.

2.2.2018 13:20

Monen ihon kuorinta- ja pesuaineen pikkuruiset rakeet ovat muovia. Ne päätyvät purkeista ensin lavuaariin tai suihkun viemäriin, sieltä jätevesiin ja lopulta kalojen ja merilintujen ruuaksi.

Miljardit ihmiset nielevät päivittäin mikromuovia juomaveden mukana, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus.

Vesistöihin päätyvät mikromuovit ovat pitkäikäisyytensä vuoksi ympäristöriski. Useissa maissa on otettu käyttöön lainsäädännöllisiä ja taloudellisia ohjauskeinoja mikromuovien vähentämiseksi.

Suomessa rajoitukset ja kiellot perustuvat yhä vapaaehtoisuuteen.

Suomessa vapaaehtoista

Vuonna 2015 eurooppalainen Cosmetics Europe antoi kosmetiikkateollisuudelle suosituksen luopua kosmetiikan mikromuovien käytöstä vuoteen 2020 mennessä.

Esimerkiksi Ruotsi on kieltämässä meriä kuormittavan mikromuovin käytön tietyissä kosmetiikkatuotteissa. Heinäkuussa voimaan tuleva kielto koskee muun muassa suihkusaippuoita, shampoota ja hammastahnaa.

Britannian parlamentin ympäristövaliokunnan teettämän raportin mukaan brittiläisten peseytymisistä huuhtoutuu mereen 86 tonnia mikrohelmiä vuodessa. Britannia kielsikin mikromuovin käytön tämän vuoden alusta.

Myös muun muassa Yhdysvallat, Kanada, Uusi-Seelanti, Irlanti ja Taiwan ovat jo kieltäneet tai kieltämässä mikromuovin käytön.

Suomessa luopuminen perustuu yhä vapaaehtoisuuteen. Monet ovat silti jo tehneet niin. Esimerkiksi suomalainen kosmetiikkajätti Lumene on vuodesta 2015 saakka alkanut korvata tuotteidensa mikromuoveja biohajoavilla aineilla.

Myös suomalaisen Berner-konsernin XZ-, LV- ja Herbina-tuotteissa mikromuovit on korvattu kasvipohjaisilla, biohajoavilla aineilla vuodesta 2015. Myös Bernerin Oxygenol-hammastahna on mikromuoveista vapaa.

Nyt myös K-ryhmä poisti ympäristölle haitalliset mikromuovirakeet Pirkan kosmetiikkatuotteista.

K-ryhmä kertoo tiedotteessaan, että mikromuoveille ei ole tällä hetkellä EU-tasoista tai kotimaista lainsäädäntöä.

–Suomen ympäristökeskuksen mukaan maailman merissä kelluvasta muoviroskasta arviolta 10 prosenttia on mikromuovia, joten kaikki teot mikromuovin vähentämiseksi ovat tärkeitä, sanoo K-ryhmän tuotelaatupäällikkö Timo Kivi.

Mikromuovirakeet poistetaan vuoden 2018 aikana myös K-ryhmän omien merkkien pesuaineista.

Näin vältät mikromuovia

Rajoituksista ja kielloista huolimatta mikromuovien käyttö kosmetiikassa on silti yhä yleistä. Monet tuotteet saapuvat suomalaisten kauppojen hyllyille ulkomailta. Jos mikromuovia haluaa välttää, saa olla tarkkana.

Luomukosmetiikkatuotteiden ja sertifioidut luonnonkosmetiikkatuotteiden kohdalla voi olla varma, että niistä ei mikromuovirakeita löydy. Joutsenmerkityissä kosmetiikkatuotteissa mikromuovien käyttö kiellettiin vuonna 2013.

Kasvo- ja vartalonkuorintatuotteissa kannattaa tarkistaa tuoteseloste, jotta tietää, sisältääkö tuote esimerkiksi polyethylene- tai polypropylene -nimisiä muovihippusia.

Lain mukaan muovi täytyy ilmoittaa tuotteen ainesosaluettelossa latinankielisellä INCI-nimellä. Erilaisia muovikomponentteja on kuitenkin yli viisisataa ja harva muistaa sellaista määrää INCI-nimiä ulkoa.

Yksi keino selvittää, sisältääkö tuote mikromuovia, on CosmEthics-sovellus. Kun puhelimella skannaa tuotteen viivakoodin, sovellus kertoo tiedot tuotteen ainesosista. Sovelluksen voi myös säätää varoittamaan tietyistä aineista, kuten muoveista.

10 prosenttia merten muoviroskasta mikromuovia

Mikromuovirakeita on käytetty kosmetiikka- ja pesutuotteissa esimerkiksi hankaavina ja puhdistavina ainesosina. Pienet, alle 5 millimetrin kokoiset muovipartikkelit pääsevät helposti jätevedenpuhdistamojen ohi vesistöihin.

Veteen päätynyt muovi aiheuttaa vakavia haittoja eläimille ja päätyy herkästi myös ihmisten ravintoketjuun.

Mikromuovit kulkeutuvat vesistöihin muun muassa yhdyskuntajätevesien ja hulevesien kautta. Yhdyskuntajätevesiin mikromuovia päätyy esimerkiksi kosmetiikka- ja hygieniatuotteista sekä keinokuituvaatteiden pesusta.

Esimerkiksi Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa tehtyjen tutkimusten mukaan jätevedestä saadaan puhdistettua 99 prosenttia mikromuoveista. Nämä mikromuovit jäävät kuitenkin jätevesilietteeseen, ja vaikeuttavat sen jatkokäyttöä. Hulevesien kannalta yksi merkittävä mikromuovin lähde on liikenne.

Maailman merissä kelluvasta 250 000 tonnista muoviroskaa arviolta noin 10 prosenttia on mikromuovia. Vuonna 2015 muovia tuotettiin yli 322 miljoonaa tonnia ja tuotannon on arvioitu jopa kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos