Käsityöintoilija tulee luonnon äärelle kangaskuosilla ja tekee kodin kirjoen räväkäksi. Tällaisia ovat vuoden käsityötrendit Suomessa. - Hyvä elämä - Aamulehti

Nämä 12 trendiä valtasivat käsityömaailman – luonto tulee lähelle kangaskuoseilla ja koti muuttuu kirjoen räväkäksi

Pieneenkin asuntoon saa näppärästi kasveja, kun ripustaa ne roikkumaan.

12.11.2017 12:48

Käsityöt elävät uutta loiston aikaansa. Tänä vuonna sisustetaan kasveilla, yhdistellään pehmeää tuntumaa ja kulmikasta kuviota sekä tuodaan takaisin isoäidin kirjontatyyli. Tässä ovat hetken suurimmat käsityötrendit.

1. Värimaailma luonnosta

Koska luonnollisuus ja ekologisuus ovat edelleen muodikkaita, myös värit tulevat luonnosta. Vaaleat ja harmoniset värit voi sovittaa yhteen muutamien tehostevärien kuten lehdenvihreän, sahraminkeltaisen, marjapuuronpunaisen ja farkunsinisen kanssa. Jos sisustus tai tyyli on muuten vaalea tai tumma, ilottelu kuosien ja värien kanssa kannattaa niin kotona kuin vaatteissakin.

2. Luontoa kylään

Tänä vuonna kangasinspiraatio on haettu luonnosta. Erilaiset eläin- ja kasvikuosit ovat näkyneet käsitöiden maailmassa myös neulotuissa villasukissa ja tumpuissa. Lisäksi ompelutöissä kauniit printtikankaat tuovat arkeen ja juhlaan värejä luonnosta. Kasviaiheisia kankaita näkyy niin vaate- kuin kangaskaupoillakin, mutta erityisesti vaikutteet näkyvät kodinkankaissa. Trendikasveja ovat nyt peikonlehti ja kaktus.

3. Geometristä ja värjäämätöntä

Käsitöiden ei tarvitse olla isoäidin tyylillä tehtyjä. Geometrisillä kuvioilla ja vahvoilla lankavalinnoilla sukat, tumput tai laukun tuo nykyaikaan helposti. Myös kotona näkyvät modernit käsityöt – viltit ja verhot tuo nykyaikaan joko mustavalkoisuus tai värjäämättömien lankojen käyttö yhdistettynä taitettujen trendivärien käyttöön. Esimerkki Vimman graafiset Letti-kankaat ovat olleet niin suosittua, että ne on usein myyty loppuun.

4. Vihersisustamisen uusi tuleminen

Viherkasvit tekevät asunnosta kodin. Pieneenkin asuntoon saa näppärästi kasveja, kun ripustaa ne roikkumaan. Ruukkukasvin saa helposti amppeliksi esimerkiksi trikookuteesta solmimalla ja ripustamalla kattoon. Helppo ohje naruamppelin solmimiseen löytyy esimerkiksi puutarhatoimittaja Kati Jukaraisen blogista.

Kangaskuosit toistavat luonnon maailmaa.

Toinen kiinnostava vihersisustamisen trendi on kasvin sitominen japanilaisittain sammalpalloon eli kokedamaan. Tekniikka toimii niin sisä- kuin ulkokasveillekin. Ohje kokedaman tekoon löytyy esimerkiksi Ekojohannan blogista.

5. Lämpöä käsin

Käsitöillä saa helposti piristettyä kotia, aivan omin ehdoin. Halppismatot ja muiden suunnittelemat neulematot kannattaa jättää kaupan hyllylle, jos puikot tai koukku pysyvät käsissä. Maton voi neuloa kokonaan tai koota neulepaloista. Virkkaamalla kauniin maton saa tehtyä matonkuteista. Tänä vuonna myös jättipeitot ja XXL-langat ovat olleet suosittuja.

Jättipeiton ohje kerrotaan esimerkiksi Lankasataman blogissa.

Nyt voi neuloa joko helppoa tai vaikeaa.

6. Itsetehtyä vastasyntyneelle tai lemmikille

Vuoden selvä hittiohje on ollut niin sanottu unipesä. Pienen reunuksellisen pedin saa tehtyä helposti joko vauvalle tai lemmikille ompelemalla pehmeästä puuvillakankaasta. Vauvalle peti tuo lämpöä ja turvallisen olon. Lähes samalla mallilla voi tehdä myös kissalle tai koiralle mukavan oman lepoalustan, jonka reunuksen voi päällystää vahvemmalla kankaalla tai neuloksella.

Ystäväni neula ja lanka -blogista löytyy ohje unipesälle.

7. Virkkaamalla mystiikkaa kotiin

Itse tehdyt unisiepparit ja mandalat näkyvät trendikkään käsityöintoilijan kotona. Mandaloista voi tehdä esimerkiksi kauniit lasinaluset tai tabletit ruokapöytään.

Virkatun mandalan ohjeen löydät esimerkiksi Punomon verkkosivuilta.

8. Ekologiset käyttöesineet

Kodin siivoustarvikkeiden ei tarvitse olla tylsiä. Sitä paitsi ekologisuus on aina trendikästä. Esimerkiksi omaan värimaailmaan sopivan, uudelleen pestävän tiskirätin voi virkata kestävästä bambulangasta. Rättejä on hyvä olla useampia, sillä rätin voi pestä. Työ on myös helppo, joten ei kun virkkaamaan!

Ohje löytyy esimerkiksi Prinsessajuttu-blogista.

9. Talvisukat palmikolla tai kuosilla

Villasukat tulevat tarpeeseen näin ensilumen jo tultua. Tänä vuonna sukkia koristavat moninaiset kirjoneuleella tehdyt kuviot ja kuosit. Toinen nouseva tyyli on eläväinen palmikkoneule. Jotta alkavasta harrastuksesta ei tule hampaidenkiristelyä, aloittelijan kannattaa napata itselleen ohje sukkien perusmalliin ja piristää mallia raikkailla lankavalinnoilla.

Nina Laitinen designsin sivuilta voi ostaa edullisesti ohjeen esimerkiksi Suomen juhlavuoden kunniaksi Finlandia-sukille.

10. Kirjomalla moderni koti

Perinteiset kirjontatyöt tekevät paluun. Kirjontatyöhön voi valita joko mustavalkoiset, räikeät tai perinteisen romanttiset värit, mutta tyylin saa pidettyä modernina ja uniikkina esimerkiksi graafisilla kuvioilla tai omaperäisillä mietelauseilla - tai vaikkapa rakkaudentunnustuksella.

Kirjomalla voi piristää myös esimerkiksi itse tehtyä tyynyä. Kototeko-blogista löytyy hauska vinkki tyynyn piristämiseen kirjomalla.

11. Muodin mukaan

Ompelutyöt seuraavat vahvasti vaatemuotia. Tänä vuonna on ommeltu esimerkiksi erialisia bomber-takkeja eli eräänlaisia huppareita ja lasten Hiiop-haalareita omilla kuoseilla.

Näppärät vinkit lasten bomber-takin ompelemiseen löytyvät Jenni Kulmalan blogista.

Ryijyt elävät vuosien ja tyylisuuntien mukaan.

12. Seinälle pehmeää

Koska kotoilu ja hygge ovat edelleen vuonna 2017 muotia, kodin seinälle voi valmistella kauniin ryijyn. Nykyaikaisen ryijyn ei tarvitse olla värikäs katseenvangitsija, vaan sen voi valmistaa rauhoittavista väreistä olohuoneen seinää pehmentämään. Myös macrame-tekniikalla voi luoda ainutlaatuisia ja kauniita yksityiskohtia kotiin. Esimerkiksi kauniin sisustusverhon tai seinäkoristeen saa solmimalla lankoja kauniisiin kuvioihin.

Upea esimerkki macrame-verhosta löytyy Helmihytin blogista viime vuodelta.

Makrameesolmuilla syntyy vaikka helppo amppeli.

Juttua varten on jututettu Prinsessajuttu-blogin kirjoittajaa Miraa sekä Ystäväni neula ja lanka -blogin kirjoittajaa Auria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut