Suomen suurin opiskelijavappu näkyy ja kuuluu Tampereella – perinteitä kunnioitetaan, mutta luvassa on myös uutta - Hyvä elämä - Aamulehti

Tässä on lopputulos, kun Suomen toiseksi suurin ylioppilaskunta järjestää ensimmäistä kertaa legendaarisen juhlan yhdessä Tampereella: vapusta ei selvitä ilman 104 tapahtumaa

Tampereen korkeakouluyhteisön vappu on monen perinteen kudelma. Tänä vuonna opiskelijat painavat ylioppilaslakin päähänsä yhdessä Wappuvalassa Frenckellin aukiolla vapunaattona.

Liiketalouden opiskelijat Tampereen ammattikorkeakoulusta kaappasivat Aku Sorjosen syliin Särkän Märkä -tapahtumassa. Särkän Märkä on jo vuosia kuulunut tamperelaiseen vappuperinteeseen.

26.4.2019 6:34 | Päivitetty 26.4.2019 7:37

Aamulehti

Kun Tampereen ylioppilaskunnat ja erilaiset vapunviettoperinteet yhdistyivät uuden yliopiston syntymisen myötä, monet odottivat kulttuurien yhteentörmäystä. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa järjestetty yhdessä se opiskelijajuhlista perinnerikkain, vappu.

– Todella hienoa on ollut huomata, kuinka tätä on otettu vastaan. Tamyn puolella on ollut erilainen vappukulttuuri, mitä Hervannassa TTYY:llä, sanoo Tampereen ylioppilaskunta TREYn tapahtumavastaava Eeva Ylimäki.

Kun Tampereen teknillinen yliopisto ja vanha Tampereen yliopisto yhdistyivät, samalla näiden kahden vanhat ylioppilaskunnat TTYY ja Tamy yhdistyivät Tampereen ylioppilaskunnaksi TREYksi.

Yli sata vapputapahtumaa

”Suomen suurin opiskelijavappu” Tampereella kestää 17 päivää ja siihen kuuluu 104 erillistä tapahtumaa.

Ylimäen mukaan vappuperinteitä on uudistettu, mutta mitään ei ole karsittu.

– Jokaisten vappuperinteitä pyritään kunnioittamaan, mutta samalla myös uudistetaan ja pohditaan, mitä voitaisiin tehdä vielä paremmin.

Opiskelijoiden vapputapahtuma Särkän Märkä keräsi Särkänniemen huvipuistoon tuhansia opiskelijoita ympäri Suomea 24. huhtikuuta 2019.

Teekkariperinteet osaksi kaikkien vappurientoja

Vanhan TTYY:n perintö näkyy muun muassa Teemunkierros-kilpailussa.

Tänä vuonna kierrokselle on otettu mukaan koko yliopistoyhteisö. Kaikki saavat ensimmäistä kertaa osallistua teekkareiden perinteiseen kilpailuun, jossa opiskelijat kiertävät erilaisissa tapahtumissa ja saavat näistä leimoja. Kun leimoja on tietty määrä, opiskelija saa palkinnoksi haalarimerkin.

– Tämä on sellainen, millä kannustetaan liikkumaan eri kampusten välillä, Ylimäki sanoo.

Wappuvalan myötä ylioppilaslakki kutreille

Vapunaattona Frenckellin aukiolla Keskustorin kupeessa opiskelijat laittavat ylioppilaskunnan puheenjohtajan saattelemana ylioppilaslakit päähänsä.

– Tässä yhdistetään uudeksi perinteeksi Tamyn vanhaa Minna Canthin patsaan kukitusta ja TTYY:n vappuriehan julistusta.

Lue myös:

Tänä vappuna koskeen kastetaan vain teekkarit, mutta nyt yhdistyvät ylioppilaskunnat TTYY ja Tamy miettivät, mistä asioista tehdään jatkossa yhteisiä

Tilaisuuden lopuksi Tampereen teekkarit ry julistaa superfuksit ja jäynäkisan fuksisarjan voittajat.

Minna Canthin patsaan kukitus järjestetään kello 14.

Kultakutri ja teekkarit saavat lakkinsa vappuyönä

Tamperelaiset teekkarit laittavat teekkarilakin päähänsä vasta vappuaaton ja vapunpäivän välisenä yönä, kun Finlaysonin kupeessa Tammerkoskessa sijaitsevalla pienellä Konsulinsaarella päivystävä Kultakutri-patsas lakitetaan.

Hämeensillan remontin takia perinteinen Suomen neito -patsaan lakitus on korvattu Kultakutrin lakituksella Konsulinsaarella.

Järjestäjät ohjeistavat seuraamaan lakitusta Tampellan vieressä sijaitsevasta puistosta. Satakunnansillalta lakitusta ei seurata.

Tekniikan opiskelijasta kastetaan teekkari koskessa

Teekkarikaste on perinne, jossa entisen Tampereen teknillisen yliopiston ensimmäisen vuoden opiskelijat ”kastettiin” teekkareiksi. Ensimmäinen teekkarikaste järjestettiin Tampereella vuonna 1966.

Tammerkosken kuohuihin kastetaan tänä vuonna tekniikkaa opiskelevia fukseja.

– Ei ole ollut puhetta siitä, että muita opiskelijoita kastettaisiin, Ylimäki sanoo.

Perinteisistä teekkareiden vappuperinteistä huolehtii Tampereen teekkarit ry.

TREYn Ylimäki kertoo olevansa tyytyväinen ensimmäiseen yhteiseen vappuun.

– Eihän tämä valmis ole. Kulttuurin kehittyminen vie toki aikaansa. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että ihmiset kulkevat eri kampuksien välillä, eivätkä vain poteroidu sinne omaan ympäristöön, Ylimäki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut