Aamulehden Pieniä tekoja -kampanja: Tästä on kyse - Hyvä elämä - Aamulehti

Aamulehti kannustaa pieniin tekoihin vanhusten yksinäisyyden helpottamiseksi – Tästä kampanjassa on kyse

Aamulehden Pieniä tekoja -kampanjan tavoitteena on lievittää vanhusten yksinäisyyttä, joka on ymmärrettyä yleisempää.

Jokainen meistä todennäköisesti kokee jossain vaiheessa elämää yksinäisyyden tunteita, mutta yksinäisyyden ei tarvitse jäädä pysyväksi, sanoo Vanhustyön keskusliiton alueohjaaja Heidi Rytky-Ylinen.

13.11.2019 10:50

Aamulehti

Aamulehti on käynnistänyt Pieniä tekoja -kampanjan vanhusten yksinäisyyden helpottamiseksi. Vanhusten yksinäisyys on ymmärrettyä yleisempää, ja Suomen väestö ikääntyy vauhdilla.

Aamulehti kannustaa lukijoitaan osallistumaan vanhusten yksinäisyyden lievittämiseen arjen pienten tekojen avulla. Jokainen meistä voi osallistua. Mitään ihmeellistä ei tarvita. Kyse on pitkälti tilanteiden hoksaamisesta ja sydämen lämmöstä vanhuksia kohtaan.

Aamulehden lukijat ovat lähettäneet ilahduttavan paljon kertomuksia pienistä arjen teoista, joiden avulla he ovat lievittäneet vanhusten yksinäisyyttä ja tukeneet heidän selviytymistään päivän toimissa. Yksi lämmittää puusaunan, toinen kirjoittaa mukavia kirjeitä, kolmas ohjaa joogaa. Eräs kirjoittaja kertoo, miten hän löysi rinnalleen ihanan papan netistä. Tiivistimme osan tarinoista vinkkipaketiksi kaikille.

Lue koko juttu tästä: Katso lukijoiden vinkit: Näin tuomme apua, iloa ja lämpöä vanhusten päiviin – ”Tulee hyvä mieli itsellekin”

Listasimme jo aiemmin syksyllä 20 vinkkiä, joilla voit omalta osaltasi olla mukana tuomassa hyvää mieltä. Vinkit kokosi Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnan tiimi.

Lue koko juttu: 20 pientä tekoa: Näillä arkisilla asioilla voit ilahduttaa yksinäistä vanhusta

Aamulehti kertoi Pieniä tekoja -kampanjan käynnistymisestä syyskuussa 2019. Kampanja sai alkunsa, kun Aamulehti julkaisi toista sataa kommenttia kirvoittaneen juttusarjan vanhusten yksinäisyydestä.

Lue koko juttu: Arjen pienillä teoilla voi auttaa paljon – Lähde mukaan Aamulehden kampanjaan ja kerro, miten sinä ilahdutat vanhuksia

Pääkirjoitus: Pienet teot lievittävät yksinäisyyttä – Lähde mukaan Aamulehden kampanjaan

Aamulehden vanhusten yksinäisyyttä koskevassa juttusarjassa on kolme osaa. Voit lukea jutut alta.

Leski Pekka Mikkolainen pitää itsensä liikkeellä

Mitä jää jäljelle, kun pitkä, onnellinen avioliitto päättyy puolison kuolemaan? – Läheisyyden kaipuu, sanoo Pekka Mikkolainen, 82, Kyröskoskelta. Kävimme haastattelemassa yksin suuressa omakotitalossa asuvaa miestä, joka päätti leskeksi jäätyään ottaa yhteyttä kavereihinsa.

Lue koko juttu: Pekka Mikkolainen jäi leskeksi vuosi sitten – ikävä jäytää joka päivä, mutta mies pitää itsensä liikkeellä: ”Päätin ottaa yhteyttä kavereihin”

Yksinäisyys on yhtä epäterveellistä kuin tupakointi

Yksinäisyys ei ole pieni murhe. Se voi olla terveydelle yhtä paha juttu kuin 15 tupakkaa päivässä. Selvitimme, millä keinoin omaa yksinäisyyttä voi lievittää ja miten sitä voi oppia sietämään. Uusi ilmiö on se, että edessä häämöttävä vanhuuden yksinäisyys alkaa huolettaa jo 50 vuoden rajapyykin jälkeen.

Lue koko juttu: Vaikuta jo nyt siihen, millaista elämäsi on vanhana – yksinäisyys voi olla terveydelle yhtä paha juttu kuin 15 tupakkaa päivässä

Vanhukset ovat ymmärrettyä yksinäisempiä

Tutkija Anu Jansson itki, kun hän palasi kotiin palvelutalossa asuvien vanhusten luota. Joidenkin yksinäisyys oli niin syvää ja lohdutonta. Kuolemaansa toivonut 80-vuotias nainen ilmaisi hänelle lopulta yllättävän toiveen.

Lue koko juttu: Vanhukset ovat palvelutaloissa yksinäisempiä kuin on ymmärretty – musertava tunne saa jotkut toivomaan jopa kuolemaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos