Kudonta kiinnostaa edelleen - Hyvä elämä - Aamulehti

Loimilla saa juuri oman näköisen maton – kudonta kiinnostaa edelleen

Loimilla ja kuteella tehtävä kudonta on ehkä tutuinta mummolan räsymattojen tekotapana. Kutomalla voi kuitenkin tehdä paljon muutakin.

Mari Cerný on kutonut Solina-vauvan kantoliinan itse. Nyt tekeillä on huivi hänen miehelleen. – Nälkä kasvaa syödessä ja aina löytyy uusia malleja, Cerný sanoo.

2.1.2020 18:00

Aamulehti

Kutominen on hyvin vanha käsityömuoto. Mattojen ja huivien kutominen kangaspuilla oli pitkään katoavaa kansanperinnettä, mutta viime vuosina harrastajamäärät ovat olleet kasvussa.

Kutomisella tarkoitetaan tässä yhteydessä kangaspuilla tehtävää käsityötä. Puikoilla esimerkiksi sukan tekemistä kutsutaan usein neulomiseksi, kyseessä on kuitenkin murre-ero.

Perinteinen suomalainen kudontakäsityö on räsymatto. Nimensä mukaisesti siihen on leikelty vanhat vaatteet ja lakanat, joista on kudottu raidallisia mattoja. Tekstiilijätteen kierrätykseen räsymatto on oiva tapa.

Mattojen kutomista räsyistä tai ostetuista kuteista voi opetella esimerkiksi kansalaisopistojen ja Taito Pirkanmaa -yhdistyksen kursseilla, joissa on tarjolla myös kangaspuut. Taitokeskuksiin voi tulla myös kurssien ulkopuolella.

Taitokeskus Hervannan vastaava neuvoja Satu Poutiainen kertoo, että matot ovat edelleen suosituin kudontatyö, mutta kutomalla voi valmistaa myös paljon muuta. Viime aikojen trendi ovat olleet vauvojen kantoliinat.

– Olen oppinut siinä paljon itsekin. Niin kantoliinoista kuin asenteestakin: moni on tullut tänne ilman, että on koskaan koskenut kangaspuihin ja hyvin on mennyt, Poutiainen kertoo.

Taitokeskuksissa voi ostaa kudonta-aikaa päiväksi tai esimerkiksi kausikortilla koko vuodeksi. Keskuksissa pääsee kutomaan valmiilla loimilla ja neuvottuna. Myös suunnittelussa autetaan.

– Kankaan rakentaminen alusta asti loimineen on monivaiheinen prosessi. Myös kangaspuiden toiminta on monen mielestä yllättävän monimutkaista. Siihenkin on kurssi keväällä, Poutainen sanoo.

Satu Jumisko-Pyykkö on kutonut lukioikäisenä, mutta aloitti harrastuksen melko vähän aikaa sitten uudestaan. Hänellä on kausikortti, ja nyt tekeillä oleva matto on 11. – Ehkä, hän sanoo.

Kangaspuiden malli on säilynyt pitkään muuttumattomana. Olennaista kutomisessa on loimi- ja kudelankajärjestelmä, joka yhdessä muodostaa kankaan. Kutominen on Suomessakin niin vanhaa kansanperinnettä, että siihen liittyy paljon erikoissanastoa, kuten viriö ja sukkula.

Kutomalla saa aikaan juuri sellaisen ja sen kokoisen huivin tai maton kuin tarvitsee. Värivaihtoehtojakin on lähes loputtomasti.

– Harmaan ja valkoisen sävyt ovat toki suosittuja edelleen, Poutiainen sanoo.

Taitojärjestö nimesi kudonnan vuoden 2019 käsityötekniikaksi. Vuoden 2020 tekniikka on vuoleminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos