Ikaalisissa Toivalansaaressa saunafestivaalit - Hyvä elämä - Aamulehti

Helle ajoi ihmiset saarelle saunomaan Ikaalisissa: Höyryjen lomassa selvisi, mitä eroa on vihdalla ja vastalla sekä se, ettei vettä heitetä eikä viskota

11 saunaa, vihtoja, vastoja ja hyvä pöhinä. Toivolansaaressa vietettiin 24. saunafestivaaleja.

Tamperelaiset Kari Keinonen (oikealla) ja Mika Vilppu kokeilemassa Supsa ry:n telttasaunan löylyjä.

20.7.2019 20:11 | Päivitetty 21.7.2019 13:15

Aamulehti

Ikaalisissa Toivolansaaressa vietettiin tänä viikonloppuna 24. kertaa saunafestivaaleja. Tapahtuman järjesti vuonna 1987 perustettu saunaseura Löylynlyöjät ry.

Lauantaina saarta itsessään kärvensi polttava helle, joka sai ihmiset sankoin joukoin kuumuutta karkuun vielä kuumempiin saunoihin. Saunafestivaalissa oli tarjolla kaiken kaikkiaan 11 saunaa, joista jokainen oli toinen toistaan uniikimpi. Löytyi esimerkiksi telttaan ja asuntovaunuun rakennetut saunat.

Tunnelma oli saaressa iloinen. Oli musiikkiesityksiä ja grillistä sai vastapaistettua makkaraa. Sää helli, hiki virtasi ja ihmiset hymyilivät

Aamulehti oli paikalla lauantaina, kun tapahtumassa järjestettiin leikkimieliset löylynheittokisat sekä vihdanteon SM- ja MM-mestaruuskisat.

Atte Salo ja Salla Tunturi olivat ensimmäistä kertaa saunafestivaaleilla. Pariskunta oli paikan päällä jo eilen ja oli lauantai päivään mennessä kiertänyt läpi jo kaikki saunat.

Ville Kerviselle nämä olivat jo ainakin kolmannet saunafestivaalit. Kervinen kertoi aikovansa käydä festivaalin kaikissa saunoissa.

Vuosikymmeniä saunojen parissa

Tapahtuman järjestänyt saunaseura Löylynlyöjät ry sai aikoinaan alkunsa aktiivisesti saunovasta kaveriporukasta. Istuttuaan vuonna 1987 saunan lauteilla yhdessä ties kuin monetta kertaa, heräsi porukalla idea perustaa saunaseura.

Seuran yksi perustajäsenistä Pentti Hakala, 78, oli mukana viisihenkisessä tuomaristossa valitsemassa tämän vuoden parhaat vihdantekijät. Maailmanmestaruuden voi voittaa vain kerran ja kaikki tuomaristossa ovat entisiä maailmanmestareita. Hakala on itse kruunattu vihdanteon Suomen mestariksi vuonna 1993 ja maailmanmestariksi 2001.

Lue myös:

Pirkanmaan 43. yleinen sauna on ilmainen ja lasten suosiossa – Lue tästä arviot kaikista saunoista

Hakala tietää saunakulttuurista kaiken. Vihdanteon ammattilainen muistuttaa, että vihtaa ja vastaa ei tule sekoittaa keskenään.

– Vasta sidotaan eri tavalla ja se on vihtaa pidempi. Vastalla on pituutta noin 75 senttiä, joista 60 senttiä kuuluu lehdille ja 15 senttiä kädensijalle. Mitat löytyvät Kalevalasta.

Mies muistuttaa, että löylyä ei kuulu heittää eikä viskoa, vaan luoda.

– Pitkällä löylykauhalla viedään lämmin vesi kiukaan päälle, josta vesi kallistetaan yhteen kohtaan mahdollisimman hitaasti.

Vihdan sidonta käynnissä suomenmestaruus-kisassa.

Kaunein vihta voittakoon

Hakalan mukaan oikeaoppinen vihta ladotaan kahdelta puolelta niin, että lehtien kiiltävät puolet ovat vastakkain. Tämä sen vuoksi, ettei lehden karkeampi puoli tarttuisi kiinni kosteaan ihoon saunassa.

Vihta sidotaan kiinni vitsaksella kahdesta kohdasta. Vihdan kädensijaan tulisi sidosten väliin jäädä noin kämmenen kokoinen alue.

Ihannevihta on pituudeltaan noin 50-55 senttiä ja siistin näköinen.

Vihdasta pisteitä saa ladonnasta, sidonnasta, pituudesta ja työn jäljen siisteydestä.

– Arvostelen oikein rankasti työn jäljen. Kädensija pitää putsata kaikista oksista puhtaaksi, kertoo Hakala.

Pentti Hakala arvioimassa kilpailun vihtoja. Vanha tekijä erottaa helposti hyvän ja huonon vihdan toisistaan.

Kisoissa pisteitä vihdasta voi saada enintään 200. Suomenmestarin titteli vaatii vähintään 140 pistettä ja maailmanmestarin vähintään 160 pistettä.

Vihdanteon suomenmestari on tänä vuonna Annika Kartaslammi.

Maailmanmestariksi ei valittu ketään, sillä mikään vihta ei saanut riittävästi pisteitä.

Korjaus 21.7. kello 13.14: Korjattu kuvaajatietoa jutun kuvissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: