Repputemppu saattaa pelastaa pilkkijän - Hyvä elämä - Aamulehti

Repputemppu voi olla jäihin pudonneen pilkkijän pelastus – Muovipussi voi jopa pompauttaa vedestä jäälle

Jäistä on vaikea päästä ylös. Sitä kannattaakin harjoitella etukäteen.

18.4.2018 17:49 | Päivitetty 19.4.2018 10:19

Aamulehti.fi:ssä ja Aamulehdessä julkaistussa jutussa kerrottiin pelastuslaitoksen antama vinkki, että pilkkijän olisi hyvä ottaa jäille naskalin lisäksi jokin kelluntaväline, kuten pelastusliivi, paukkuliivi tai pilkkijän kelluntapuku.

Lukija lähetti toimitukseen viestin, jossa tuumasi, ettei pilkkijän kannata käyttää paukku- tai pelastusliivejä, jotka pompauttavat ihmisen selälleen – silloinhan ihmisen on vaikea päästä avannosta ylös. Hän mietti, että paras valinta olisivat halvat veneilyliivit, jotka kelluttavat, mutteivät käännä selälleen.

Miten on, Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton Viisaasti vesillä -projektikoordinaattori Laura Sulkava, ovatko pelastusliivi, paukkuliivi tai pilkkijän kelluntapuku pilkkijälle hyvä hengen turva vai ei?

–Se on kaksijakoinen juttu. Jos on pelastusliivi päällä, rintakehän ympärillä on niin paksu "panssari", että naskaleilla on hankala tulla ylös avannosta.

–Parempi on käyttää kelluttavasti pakattua reppua, joka on kunnolla vyötärö- ja haalariremmillä kiinni. Repun saa kelluttavaksi niin, että laittaa sisälle muovipussin, jonka sisällä on vaihtovaatteet. Esimerkiksi retkiluistelijat käyttävät paljon tätä keinoa.

Tällä videolla näkyy 50 sekunnin kohdalla, miten kelluttava reppu pompauttaa putoajaa ylöspäin ja kannattelee pinnalla:

Uimapoijunkin voi laittaa reppuun

Ehjä muovipussi solmitaan tiukkaan umpisolmuun, ja pussiin pitää jättää vähän ilmaa. Repun vetoketjujen pitää olla tiiviisti kiinni. Repun pitää tietenkin olla koko ajan pilkkiessä selässä, ja repun on hyvä olla mieluummin kookas kuin pieni.

–Muovipussi saattaa pompauttaa veteen pudonneen jopa takaisin jäälle, Sulkava sanoo.

Eikö reppuun voisi laittaa vaikka jalkapallon tai muun paksupintaisen pallon – se ei ainakaan mene rikki?

–Miksei. Sitähän voi testata kesällä. Pomppaa laiturilta veteen ja katso, pompauttaako se takaisin pinnalle. Reppuun voi laittaa myös uimarin poijun, joka kelluttaa, Sulkava sanoo.

Saatavana on myös pussillisia uimapoijuja, jonne voi laittaa vaihtovaatteet, ja kuivapusseja.

Laiturille tai veneeseen pelastautuminen on tosin erilaista kuin jään päälle pelastautuminen.

Retkiluistelijoiden pelastusharjoituksissa kuvattu video näyttää, miten vaikeaa jäistä on päästä ylös:

Kuivapuku on hyvä jääliikkujalle

Jos ihminen kulkee paljon jäillä, Laura Sulkava suosittelee hankkimaan kuivapuvun. Sen sisään ei mene vettä, joten se pitää ihmisen lämpimänä ja suojaa hypotermialta.

Kuivapuku on jalkaterien kohdalta hieman sukkamainen, ja kaulassa ja ranteissa on sinetit, jotka estävät veden pääsyä puvun sisälle.

–Nolla-asteisessa vedessä ihmisellä ei ole kauheasti aikaa. Kuivapuku antaa vähän aikaa toimia ja odottaa, että joku tulee auttamaan, Sulkava kuvailee pilkkijän unelmalahjaa.

Kuivapuku myös suojaa tuulelta. Hiostavuus riippuu siitä, paljonko puvun alle pukee vaatteita.

Soita 112:een heti, kun joku on jäissä

Yksi parhaista hengenpelastusvinkeistä on kuitenkin se, että liikkuu jäällä aina kaverin kanssa. Kevätjäällä naskaleillakin ylöspääsy voi olla mahdotonta, kun jää vain hajoaa alta.

–Jos kaveri ei pysty auttamaan, hän pystyy ainakin soittamaan apua ja rauhoittamaan.

Myös köysi tai heittoliina olisi hyvä olla mukana. Köyden molempiin päihin voi vaikka sitoa lenkin pelastamista helpottamaan. Köysi on hyvä kiinnittää omaan reppuun, jotta se on tosipaikan tullen heti saatavilla.

Jos joku on joutunut jäiden varaan, pitää heti soittaa 112:een, sillä hypotermia tulee nopeasti. Ilman kuivapukua jäihin pudonneelta voi lähteä taju vartissa.

–Jäihin putoava voi myös vetää kylmät vedet keuhkoihinsa tai loukkaantua pudotessaan, koska jää on kovaa, Sulkava kuvaa jäihin putoamisen arvaamattomuutta.

Pilkkijän haalari voi kelluttaa oudosti

Trafin Veneet ja rekisterit -yksikön päällikkö Ville Räisänen sanoo myös, että on monipiippuinen juttu, kannattaako pilkkijän käyttää pelastusliivejä.

–Jos jäihin pudonneelta ehtyvät voimat tai menee taju, pelastusliivi toisaalta pitää ihmisen pinnalla ja antaa lisää pelastusaikaa.

Uimataidottoman pilkkijän saattaa pelastaa mikä tahansa kelluttava pukine, koska ilman sitä hän vajoaisi pohjaan heti.

Pilkkijän kelluntahaalari päälläkään ei ole välttämättä helppoa pelastautua, sillä Räisäsen mukaan se saattaa kelluttaa ihmistä mitä erikoisemmissa asennoissa.

–Siksi ensimmäinen neuvo on, että ajattele, millaisiin tilanteisiin voit joutua ja harjoittele kesällä välineen kanssa, mihin asentoon se sinut kääntää ja pystyisitkö siinä asennossa pelastautumaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut