Millaisia makupaloja koulutusta varten koiralle voisi valmistaa itse? Maria Pesonen neuvoo. - Hyvä elämä - Aamulehti

Näin teet oman koirasi makupalat itse – Runtu rakastaa kuivattua kieltä

Runtu on iloinen ja vilkas narttukoira. Sen omistaja Tuuli Leppänen valmistaa usein sisäelimistä koulutuspalkkioita keittämällä ja kuivaamalla.

10.1.2018 19:00

Runtu-koira nuuhkii tarkkasti ilmaa uunin äärellä. Se tietää, että pellillä kuivuu makupaloja juuri sitä varten. Keittiössä häärivä Tuuli Leppänen on yksi monista koiranomistajista, joka valmistaa koulutukseen käytettäviä kiitosherkkuja itse.

Makupaloilla voidaan vahvistaa koiran lähellä oloa ja kontaktia, silitysten ja kehujen ohella. Jos koira on innokas ruuan perään, makupala on loistava vahviste, jolla tuetaan koiran tietynlaista käyttäytymistä. Kysyimme koulutuksen asiantuntijalta, miksi makupaloja kannattaisi valmistaa kotona.

Kouluttaja Maria Pesonen eläinkoulutus Onnista, miten makupaloja käytetään?

– Koira tekee asioita, jotka se kokee kannattavaksi. Meidän on kunnioitettava koiran luonnetta ja ominaisuuksia, ja ymmärrettävä, että se itse määrittelee sen, mistä se pitää ja mistä innostuu. Mikä maistuu sen mielestä hyvältä, ja mitä se haluaa lisää? Maistuva makupala on useimmille koirille hyvä motivaattori. Toki makupaloilla voi tuoda vaan hyvää mieltäkin!

Katso videolta, kuinka koiranomistaja Tuuli Leppänen ja hänen koiransa Runtu valmistavat keitettyjä ja uunissa kuivatettuja makupaloja.

Miksi makupaloja kannattaisi valmistaa itse?

–Kun makupaloja valmistaa itse, tietää varmasti, mitä ne sisältävät. Kun makupaloissa ei ole mitään ylimääräistä, vaan niissä on koirille oikeasti sopivia ainesosia, ne voidaan laskea osaksi koiran ruokintaa.

Valmistaessa itse niistä saa myös heti oikean kokoisia. Koostumuksen voi tehdä omalle koiralle sopivaksi. Yleensä pehmeä, tuoksuva, noin 1cm x1cm -kokoinen kuutio tai pienempikin on hyvä! Kerralla kannattaa tehdä iso määrä, ja pilkkoa valmiiksi pusseiksi pakkaseen, niin on aina treenikerralle namit valmiina!

Millaisia ovat omat suosikkireseptisi?

–Meillä tykätään tehdä keitettyjä pieniä maksapaloja ja kalakuutioita. En oikeastaan kuivata uunissa enää mitään, korkeintaan ihan hiukan, jotta makupalasta ei tule liian kova ja rapea.

Mikä ero niissä on valmismakupaloihin?

–Valmiissa makupaloissa voi olla monesti paljon muutakin kuin lihaa tai kalaa. Niissä voi olla säilöntä- ja lisäaineita, ne voivat olla kovia, hankalia syödä tai pilkkoa. Kun tekee itse, tietää varmasti mitä niissä on ja saa sellaisia kuin haluaa. Etenkin allergisten koirien omistajien olisi hyvä oppia valmistamaan juuri omalle koiralle sopivat makupalat. Herkkujen vaihtoehtoina voi olla vaikka keitettyjä broilerinsydänpaloja, maksapaloja, kuivattua kalaa, kieltä tai jauhelihapaloja.

Millaisia ohjeita annat tekijälle?

–Kun keittelee sisäelimiä, kannattaa pitää ikkunoita auki. Tuoksu on koirien makuunkin yleensä aika huumaava, ja niistä saa varmasti kavereita kokkailuun.

Kannattaa tehdä iso satsi kerralla, jos vain pakkaseen mahtuu. Sydän, kieli, maksa ja munuaiset kannattaa keittää kerralla, selviää yksillä hajuilla. itse pilkon nykyään elimet siivuiksi jo ennen keittoa, niin keittämisaika on tosi lyhyt. Kala- ja jauhelihapaloihin laitan mukaan kananmunaa sitomaan palaset yhteen. Vähän voi laittaa myös jauhoja, se auttaa koossa pysymiseen. Markettien hyllyiltä löytyy monenlaisia sisäelimiä. Helpointa on ostaa ne kokonaisena ja paloitella. Joko ennen tai jälkeen kypsentämisen. Jauhettua maksaa voi toki käyttää myös kananmunan ja jauhelihan kaverina, laittaa uuniin ja pilkkoa paloiksi.

Pakasteseitistä saa tosi kätevästi kalaherkut. Kesällä voi käydä ongella ja keittää kalat ensin, sitten muussata pehmoiset kalat kananmunien kanssa taikinaksi.

Mitä mokia voi sattua?

–Ei kannata jättää makupalaprojektia valvomatta hetkeksikään, ettei joku innokas hae siitä superpalkkaa itselleen. Olen joskus myös keittänyt herkkupaloja juuri lapsen isoja synttärijuhlia edeltävänä päivänä. Vieraat eivät ehkä arvostaneet talon ihanaa aromia.

Tee näin

Osta ruokakaupasta herkkupaloja varten esimerkiksi tuoretta kieltä, sydäntä, munuaisia, maksaa, pakasteseitä tai jauhelihaa. Löydät oman koirasi suosikit kokeilemalla.

Keitä sisäelimet kypsäksi ja paloittele ne. Voit myös halutessasi paloitella osat jo ennen kypsentämistä, jolloin keittoaika lyhenee. Kalaan ja jauhelihaan voi lisätä sitojaksi kananmunaa.

Kuivata noin sentti kertaa sentti -kokoisia suupaloja uunissa kiertoilmatoiminnolla ja pidä luukkua hivenen auki. Kuivatut palat eivät ole yhtä sotkevia kuin vain keitetyt. Ne myös pysyvät paremmin kasassa. Liikaa ei kannata kuivattaa, jotta paloista ei tule liian kovia.

Pakasta herkkupalat heti sopivissa annospusseissa, jos ne eivät mene suoraan käyttöön. Muista laskea myös herkut mukaan, kun arvioit koiran päivittäistä ravinnonmäärää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut