Näin tunnistat eturauhassyövän oireet – Tyypillinen potilas luulee eturauhassyövän oireita vanhuuden merkiksi - Hyvä elämä - Aamulehti

Näin tunnistat eturauhassyövän oireet – Tyypillinen potilas luulee niitä vanhuuden merkiksi

Tapio Visakorpi (vas) työskentelee Tampereen yliopistossa eturauhastutkimuskeskuksessa, joka sai juuri mittavan apurahan. Professori Teuvo Tammela sanoo, että se ja Pirkanmaan Urologiakeskus tekevät Tampereesta maailmalla tunnetuimman tutkimuksen keskuksen asiasta.­

28.12.2017 8:10

Noin 5 000 miestä sairastuu vuosittain eturauhassyöpään. Luku on suuri ja tarkoittaa sitä, että joka kolmas miehen syöpä on eturauhasessa ja joka kymmenes mies törmää jossain elämänsä vaiheessa eturauhassyöpään.

–Asian tietoisuuden lisääntyminen on näkynyt myös minun työssäni, kertoo Tampereen yliopistollisen keskussairaalan kirurgian ja urologian erikoislääkäri, ylilääkäri ja professori Teuvo Tammela, joka ottaa potilaitaan vastaan poliklinikkakäynneillä.

Tammela arvioi, että 50 – 60 prosenttia eturauhassyövän riskistä tulee sukuhistoriasta. Sukuriski on suurempi kuin missään muussa syövässä.

–Lähisuvulla on suurempi merkitys kuin kaukaisemmilla sukulaisilla. Myös äidin puolen miessukulaisilla on vaikutusta, eli tämä ei ole isältä pojalle -juttu.

Saunan lauteilla vertailua

Sukulaisen sairastuminen tuo nuoriakin miehiä tarkempiin tutkimuksiin. Eturauhanen löytyy peräaukon läheisyydestä. Jos eturauhanen on epäsymmetrinen tai siinä tuntuu kovettumia, ja virtsaaminen on vaivalloista, voidaan eturauhasesta ottaa koepala, johon diagnoosi perustuu.

Tärkein syy lievästi koholla olevaan PSA –arvoon on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Jos kaikilta miehiltä, joilla PSA on lievästi koholla, lähdetään ottamaan koepaloja, löydetään runsaasti myös lievästi pahanlaatuisia kasvaimia. Ne eivät vaikuttaisi potilaan myöhempään elämään, mutta joiden hoito altistaa haitoille.

–Tämä ylidiagnostiikka on tärkein syy, miksi eturauhassyövän PSA:n määritykseen pohjautuviin seulontoihin ei ole lähdetty. Potilas voi myös itse tutkituttaa PSA, mutta juuri näiden ongelmien vuoksi olisi suositeltavaa, että mies keskustelisi lääkärinsä kanssa ennen PSA:n määrittämistä. Se on myös tarpeen kun tulos on saatu.

Kasvaimen poiston jälkeen PSA-arvon tulisi olla nolla. Viitearvoja Tammela ei halua määritellä, sillä juuri se voi nostaa monelle turhia huolenaiheita. Tammela toteaa, että miehet kyllä puhuvat vaivoistaan, mutta hiljaa ja saman kokeneelle.

–Saunanlauteilla käy melkoinen kuhina kun vertaillaan PSA-arvoja.

Ylidiagnosointi on ongelma

Tays osallistui vuosina 1996 – 2008 laajaan eurooppalaiseen tutkimukseen, jossa 165 000 miestä seulottiin PSA:n avulla neljän vuoden välein 2 – 3 kertaa.

–Tässä tutkimuksessa eturauhassyöpäkuolleisuus väheni 20 prosenttia. Samaan aikaan ylidiagnostiikka ja ylihoito olivat ongelma.Eturauhassyöpäkuolleisuus on vähentynyt viimeisten parinkymmenen vuoden aikana merkittävästi. Vuosittain silti noin 850 miestä kuolee siihen.

Tampereella toimii myös yliopiston yhteydessä eturauhassyövän tutkimuskeskus, jossa yhdistyy perustutkimus kliiniseen ja epidemiologiseen tutkimukseen. Tammela on ylpeä keskuksen tutkimusryhmien Syöpäsäätiöltä hiljattain saaduista apurahoista.

–Pirkanmaan Urologiakeskus tekee niin ikään etulinjassa erittäin hyvää työtä. Kaiken kaikkiaan maailmalla Tampere on Suomen tunnetuin urologian tutkimuksen keskus, Tammela toteaa.

Eturauhaskasvain leikataan robottiavusteisesti, ja potilas on sairaalassa vain yön yli. Usein toisena vaihtoehtona on sädehoito. Pääsy takaisin normaaliin on aina tavoitteena, mutta miehisellä alueella toimiessa riskit erektiohäiriöihin ja virtsaongelmiin ovat aina olemassa.

–Myös uusiutuminen on mahdollista. Leikattua potilasta seurataan puolen vuoden välein tehtävillä PSA-mittauksilla, joista potilas saa tiedon kännykkäänsä ja tulokset päivittyvät myös lääkärille.

Tyypillinen eturauhassyöpäpotilas on 60-70 -vuotias mies jolla on voinut olla jo pitkään oireita, mutta hän on voinut tulkita ne oireiksi vanhuudesta. Myös tutkimusten pelko saattaa viivyttää hoitoon lähtöä.

Tammela kertoo, että edes hyvä lääkitys ja sädehoitotekniikka ei välttämättä pitkittynyttä eturauhassyöpää enää taita.

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa.

Noin kolmasosa kaikista miesten syövistä on eturauhasyöpiä.

Se on yleisin Pohjoismaissa, länsimaissa ja Yhdysvalloissa ja vähiten sitä esiintyy Japanissa ja Kiinassa.

Eturauhassyövällä on hyvä ennuste: 93 prosenttia syöpädiagnoosin saaneista miehistä on elossa 5 vuoden kuluttua.

Eturauhassyövistä noin 2–5 prosenttia on periytyvään syöpäalttiuteen liittyviä ja noin 15–20 prosenttia perheittäin esiintyviä.

Näin tunnistat

Eturauhanen eli prostata sijaitsee virtsarakon alapuolella ja virtsaputki kulkee sen läpi.

Rauhasen takana on peräsuoli, jota kautta rauhasen tunnustelu tapahtuu.

Eturauhasen tehtävänä on tuottaa siemennestettä, jossa siittiöt matkaavat kohti virtsaputkea.

Syöpä on varhaisvaiheessa oireeton.

Oireet muistuttavat hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun oireita, joita ovat muun muassa tihentynyt virtsaamistarve, virtsasuihkun heikkous ja tunne, ettei rakko tyhjene kokonaan.

Pidemmälle ehdittyään syöpä voi aiheuttaa alavatsa- ja selkäkipuja, laihtumista ja yleiskunnon laskua sekä verivirtsaisuutta.

Tutkimus

Tuseerauksella eli peräaukon kautta tapahtuvalla tunnustelulla arvioidaan eturauhasen koko, aristavuus ja mahdolliset ylimääräiset kyhmyt.

Koska syöpä voi olla myös täysin normaalilta tuntuvassa rauhasessa, PSA on tärkeä tutkimus.

Merkki mahdollisesta eturauhassyövästä on kohonnut PSA.

PSA on eturauhasen tuottama merkkiaine, jonka pitoisuus lisääntyy myös hyvänlaatuisessa liikakasvussa, joten sekään ei ole yksinään syöpää poissulkeva tai varmistava tutkimus.

Syöpädiagnoosi edellyttää aina mikroskooppista kudosnäytevarmistusta.

Näyte otetaan eturauhasesta kudosnäyteneulalla ultraääniohjauksessa.

Lähde: Teuvo Tammela/Tays ja miesklinikka.com-sivusto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?