Etikka puhdistaa pinnat ja poistaa kalkin ja hajut - Hyvä elämä - Aamulehti

Nämä tehoaineet löytyvät ruokakaapistasi – siivouskonstit ovat vanhoja, mutta monelle tuntemattomia

Siivouksessa voi käyttää apuna sitruunaa, soodaa ja etikkaa sekä piimää, sokeripaloja ja suolaa.

18.12.2017 10:30

Vedestä ja väkiviinaetikasta voi sekoittaa kodin yleispuhdistusaineen, joka sopii esimerkiksi pintojen pyyhkimiseen. Laita suihkupulloon yksi osa väkiviinaetikkaa ja yhdeksän osaa vettä.

Väkiviinaetikka ei happamuutensa vuoksi sovi polyakrylaatille, alumiinille, marmorille, kalkkikivelle eikä vanhoille emalialtaille.

Ikkunoiden pesu: Sekoita ikkunan pesuveteen pari tippaa käsitiskiainetta ja loraus väkiviinaetikkaa. Väkiviinaetikka estää raitojen syntymistä ja kirkastaa ikkunoita.

Pyykinpesu: Pyykinpesussa etikkaa voi käyttää huuhteluaineen tavoin lisäämällä loraus väkiviinaetikkaa pyykkikoneen huuhteluainelokeroon.

Väkiviinaetikka auttaa säilyttämään pyykin värit ja tekemään pyykistä pehmeämpää. Etikka saattaa tuoksua kosteassa pyykissä, mutta tuoksu katoaa pyykin kuivuessa.

Kalkinpoisto: Etikkavedellä hankaamalla voi poistaa kalkkisaostumia muun muassa hanojen ja suihkupäiden ympäriltä.

Etikalla voi poistaa kalkkia myös kodinkoneista. Esimerkiksi kahvinkeitin puhdistuu kaatamalla keittimeen 0,5 l vettä ja saman verran etikkaa. Keitä seoksesta puolet, katkaise virta, anna vaikuttaa puoli tuntia ja keitä loput. Huuhtele keittämällä kaksi kannullista pelkkää vettä.

Hajujen poisto: Lenkkipaitaan pinttynyt hien haju lähtee, kun vaatetta liottaa miedossa etikkaliuoksessa (0,5 dl etikkaa ja 5 litraa viileää vettä) puolen tunnin ajan ennen konepesua.

Kuulakärkikynän musteen saa irtoamaan puiselta pöydältä etikkaan kastetulla pyyhkeellä.

Kokeile näihin sokeria, suolaa, piimää ja riisiä

Suola: Puhdista valurautapannu laittamalla pannulle karkeaa suolaa, lämmitä ja harjaa tiskiharjalla. Hopeaesineet kirkastuvat, kun laitat ne foliolla vuorattuun astiaan, jossa on pohjalla muutaman millin paksuinen kerros suolaa. Kaada päälle lämmintä vettä ja anna vaikuttaa hetki. Huuhtele lopuksi.

Sokeripala: Vanhanaikaisen valurautalieden levyjen reunaan kiinni palaneet roiskeet saa poistettua sokeripalalla. Kostuta sokeripalaa ensin vedellä ja hankaa levyn reuna puhtaaksi. Samalla konstilla voi puhdistaa myös pohjaan palaneita kattiloita.

Piimä: Hometahrat: Keittiön tiskialtaan ja laatoituksen reunan silikonisauman homeisia pilkkuja voi kokeilla poistaa piimän avulla. Kostuta saumat ensin vedellä, kaada likaisiin kohtiin piimää ja anna vaikuttaa muutaman tunnin ajan. Huuhtele lopuksi hyvin.

Piimällä voi puhdistaa myös tekstiilejä, esimerkiksi puutarhakalusteiden päällisistä. Kostuta ensin kohta, jossa on hometta ja kaada päälle piimää. Anna vaikuttaa muutaman tunnin ajan. Jos hometta on paljon, kankaan voi liottaa piimään kokonaan vuorokaudeksi. Lopuksi tekstiilit pestään ohjeen mukaan. Piimällä voi kokeilla poistaa myös ruohotahroja tekstiileistä.

Kuiva riisi: Pitkien ja kapeiden maljakoiden ja pullojen pohjat voi puhdistaa kuivan riisin avulla. Laita ruokalusikallinen riisiä maljakon pohjalle ja kaada päälle lämmintä vettä. Anna vaikuttaa hetki ja ravistele, jolloin maljakon pohja on puhtaampi.

Sitruunan teho perustuu sen sisältämään sitruunahappoon. Kokeile sitruunaa rasva- ja kalkkitahrojen poistoon.

Kirkasta tiskiallas suolalla ja sitruunalla

Sitruunan teho perustuu sen sisältämään sitruunahappoon. Kokeile sitruunaa rasva- ja kalkkitahrojen poistoon.

Keittiön tiskialtaan puhdistus sitruunalla käy näin: Halkaise sitruuna puoliksi, ripottele puolikkaan sitruunan päälle runsaasti suolaa ja hankaa sitten tiskiallas puhtaaksi ja kirkkaaksi. Huuhtele lopuksi.

Sitruunavedellä voi puhdistaa pieniä tahroja kaappien ovista. Kokeile myös ikkunoiden pesussa. Sitruunalla voi kokeilla poistaa tummentumia esimerkiksi muovisista kulhoista ja leikkuulaudoista. Puiset leikkuulaudat saa raikastettua hankaamalla niitä sitruunanpuolikkaalla.

Pilkottua sitruunaa voi käyttää raikastimena jääkaapissa tai esimerkiksi roskakorin pohjalla. Sitruunalla voi raikastaa myös mikroaaltouunin.

Ruostetahrat: Halkaise sitruuna ja hankaa sillä ruostekohtaa. Jätä sitruunanpuolikas ruosteisen kohdan päälle vähintään puoleksi tunniksi. Hankaa sitten pesusienellä. Pyyhi lopuksi mikrokuituliinalla. Ruostetahroja voi kokeilla poistaa myös sitruunahapon avulla.

Sitruunahappo: Sitruunahappoa voi ostaa apteekista. Ruostetahrojen lisäksi sillä voi poistaa kalkkisaostumia kodinkoneista ja kalkkitahroja kylpyhuoneesta. Esimerkiksi kaakeleiden pinnoilta saa poistettua kalkkitahrat näin: Laita suihkepulloon vettä ja 2 ruokalusikallista sitruunahappoa. Suihkuta, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele.

Tahrat ja hajut lähtevät ruokasoodalla

Emäksinen ruokasooda poistaa tahroja, neutraloi hajuja ja on lievästi valkaiseva hankausaine.

Keittiö: Ruokasooda tehoaa keittiön rasvatahroihin. Lavuaarit ja kattilat kirkastuvat, kun niitä hankaa kostutetulla liinalla, jossa on ruokasoodaa. Myös pinttyneet tee- ja kahvikupit saa puhtaaksi, kun niitä hankaa ruokasoodalla. Varo naarmuttamasta pintoja ja huuhtele lopuksi hyvin.

Termoskannu puhdistuu, kun sen täyttää kuumalla vedellä ja lisää joukkoon 2 rl ruokasoodaa. Anna vaikuttaa parin tunnin ajan, pese ja huuhtele kannu.

Suolalla voi puhdistaa esimerkiksi valurautapannun.

Uunin puhdistus: Ruokasooda sopii myös uunin puhdistukseen. Tee seos, jossa on 2 rkl kuumaa vettä, 2 rkl suolaa ja 2 rkl ruokasoodaa.

Levitä seos uuniin ja anna sn vaikuttaa parin tunnin ajan. Hankaa tämän jälkeen uuni puhtaaksi ja huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.

Hajujen poisto: Ruokasoodaa voi kokeilla myös hajujen poistoon. Mikroaaltouunin voi raikastaa laittamalla kuppiin 1,5 dl vettä ja 2 rkl ruokasoodaa. Kuumenna seosta pari minuuttia täydellä teholla.

Tunkkaista mattoa voi raikastaa ripottelemalla sen päälle ruokasoodaa ennen imurointia.

Väriliitujälkiä voi kokeilla poistaa seinistä tai lattioista ruokasoodalla. Kostuta pehmeä pesusieni ja ripottele päälle hieman ruokasoodaa. Hankaa varovasti. Varmista, että puhdistettava pinta kestää kosteutta

Lähde: Marttaliiton koordinaattori Katariina Juurikkala, Berner Oy:n Rajamäen tuotteista vastaava tuotepäällikkö Suvi Jukko, yliopistonverkkoapteekki.fi, siivous.info.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos