Toimiiko televisioni vuonna 2020? Lähetystekniikka muuttuu - Hyvä elämä - Aamulehti

Oletko ostamassa televisiota? Lähetystekniikka muuttuu, joten varmista yksi tärkeä asia, jos et halua joutua ongelmiin

Jos omistat vielä vanhan digiboksin tai television, kannattaa tarkistaa, tukeeko laite uutta lähetystekniikkaa.

6.12.2017 7:19

Jos olet ostamassa uutta televisiota vaikkapa joululahjaksi, kannattaa varmistaa yksi tärkeä asia ennen kuin käyt hakemassa laitteen kaupan hyllyltä.

Vuoden 2020 maaliskuun loppuun mennessä koko Suomessa otetaan käyttöön uusi lähetystekniikka, jota kaikki televisiomallit eivät tue. Kannattaa siis pitää huolta, ettei enää osta enää televisiota, joka ei pian toimi.

Voit tarkistaa television toimivuuden osoitteessa toimiikotelkkarini.fi.

Parin vuoden päästä käyttöön otettava DVB-T2-tekniikka mahdollistaa hd-kuvanlaadun ja aiempaa suuremman määrän perustasoisia ohjelmakanavia. Kun muutos tapahtuu, televisiokanavat näkyvät antenniverkossa vain uutta tekniikkaa tukevalla televisiolla tai digiboksilla.

Löytyykö merkintä?

Viestintävirasto kehottaa kuluttajia olemaan tarkkoina joulun lahja- ja alennusmyynneissä jo nyt.

Jos televisiosi tai digiboksisi on Suomessa testattu ja siinä lukee "antenna ready hd", se toimii jatkossa moitteetta esimerkiksi tekstitysten osalta kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa. Merkintä löytyy yleensä pakkauslaatikosta.

–Haastavinta tiedon selvittäminen voi olla verkkokaupoissa, joissa tapa ilmaista laitteiden ominaisuudet vaihtelee. Tarkista siis erityisen huolellisesti laitteiden tekniset tiedot ostovaiheessa ja ota tarvittaessa yhteys suoraan verkkokauppaan, neuvoo Viestintäviraston projektikoordinaattori Tiina Aaltonen muistuttaa.

Vaadi hyvitystä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että myyjällä on velvollisuus kertoa, toimivatko myytävät laitteet uudella tekniikalla. Tieto on käytävä selvästi ilmi myös verkkokaupassa.

–Jos jouluksi 2017 ostamasi televisio pimeneekin vuonna 2020, eikä myyjä ole ostohetkellä kertonut asiasta, voit vaatia jälkikäteen hyvitystä, ohjeistaa lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Ei koske kaapelia eikä satelliittia

Jos kodissasi katsotaan televisiota antenniverkon sijaan kaapeli-, satelliitti-, tai IPTV-lähetyksinä, muutos ei koske sinua.

Lisäksi maksu-tv-kanavat siirtyivät uuteen lähetystekniikkaan tämän vuoden toukokuussa.

Kun ostat televisiota, muista ainakin nämä asiat:

1. Tarkista, onko asuntosi antenniverkossa. Asiaa voi kysyä esimerkiksi isännöitsijältä.

2. Kysy neuvoa myyjältä. Lain mukaan myyjällä on velvollisuus kertoa asiakkaalle, jos vastaanottimella ei voi katsoa televisiota muutoksen jälkeen.

3. Valitse elevisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin tai joka on antenna ready hd -

testattu.

Voit myös lukea Viestintäviraston oppaan television ostajalle täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut