Tutkija vastaa, kuinka kuoleva ihminen pitäisi kohdata - Hyvä elämä - Aamulehti

Kuinka kuoleva ihminen pitäisi kohdata? – Tärkeintä on muistaa yksi asia

Aili Huhtinen on tutkinut väitöskirjassaan kuolevan kohtaamista. Hänen mukaansa tärkeintä on rauhallinen läsnäolo.­

3.11.2017 10:31

Valkeakoskelainen kasvatustieteen tohtori Aili Huhtinen on kirjoittanut väitöskirjansa kuolevan kohtaamisesta. Lisäksi hän on kouluttanut aiheesta useita hoitohenkilökuntaan kuuluvia ihmisiä.

Huhtinen muistuttaa, että vakavasti sairasta ihmistä kohdatessa kannattaa unohtaa kokonaan se, mitä pitäisi sanoa.

–Mitä siinä tilanteessa voi sanoa? Ei mitään. Silloin ollaan vain ihmisen lähellä, läsnä. Siinä kuulostellaan sitä, mitä juuri tämä ihminen tarvitsee, Huhtinen huomauttaa.

Hän korostaa, että sairaan ja kuolevan kohtaamisessa kaikkein tärkeintä on aika.

–Jos menet vakavasti sairaan luo, varmista että sinulla on aikaa pysähtyä. Ainoastaan siitä on hyötyä. Ole lähellä, mutta vain jos ehdit ja jaksat olla.

Ensiarvoisen tärkeää on myös se, että kuolevan ihmisen luokse pysähtyvä on selvittänyt itse edes jonkin verran oman kuolemansa ajatusta. Vain silloin rinnalla kulkijan on mahdollista pysähtyä ja myötäelää sairaan kokemuksissa.

–Jos ihminen ei ole selvittänyt omaa kuolemanpelkoaan, kannattaa olla menemättä kuolevan luokse. Jos et tiedä mitä sanot, ole mieluummin hiljaa. Ylireippaus tai kauhistelu ei ole oikea tapa reagoida, Huhtinen huomauttaa.

Huhtinen vertaa kuolemansairasta ihmistä vastasyntyneeseen.

–Aivan kuin vastasyntynyt, myös kuoleva kaipaa läheisyyttä, lämmintä kättä ja rakastavia silmiä. Siinä kaikki.

Hoitotyössä tarvitaan kohtaamista

Aili Huhtinen peräänkuuluttaa kohtaamista myös lääkäreiltä ja muulta hoitohenkilökunnalta.

–Nykyisen rationaalisen ja digitaalisen lääketieteen aikana meillä on vaarana menettää ote siihen, että lopulta kyse on ihmisen kohtaamisesta. Jos sitä ei säilytetä mukana, ihmisen hoitaminen joutuu kokonaisuudessaan kriittisen tarkastelun alle, Huhtinen huomauttaa.

Ihmisen kyky olla toisen luona on hoitotyössä tärkeää.

–Taitavinkin kirurgi voi olla erinomainen potilaan kohtaamisessa ilman, että se on millään tavalla pois muusta osaamisesta.

Huhtinen muistuttaa, että nyt on erinomaisen hyvä aika käydä läpi juuri näitä asioita. Sekä pakolaisasiassa että Suomi 100 -juhlavuodessa on mukana paljon samoja teemoja.

–Perimmiltään tässä on kyse toisen ihmisen turvattomuuden, eli hädän, tuskan ja kuolemanpelon kohtaamisesta. Nyt on paras mahdollinen hetki käydä läpi näitä asioita, jotka eivät ole muuttuneet mihinkään vuosisatojen kuluessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?