Aamulehti on testannut kaikki Pirkanmaan yleiset saunat ja avantouintipaikat - Hyvä elämä - Aamulehti

Marraskuu on paras aika aloittaa talviuintiharrastus – Aamulehti on testannut Pirkanmaan kaikki 52 yleistä saunaa, lue tästä arvostelut ja talvikauden aukioloajat

Tiesitkö, että Tampereen seudulta löytyy täysin ainutlaatuinen saunakulttuuri? Aamulehti on testannut vuosien 2017–2020 aikana kaikki Pirkanmaan yleiset saunat ja avantouintipaikat –ranking-lista päivittyy sitä mukaa, kun löydämme uusia saunoja tai saunoilla tapahtuu muutoksia.

5.11.2019 11:28 | Päivitetty 4.11. 11:33

Aamulehti

Tampereen seudulla asuvalla on monta syytä olla onnellinen, mutta erityisen onnellisia ovat ne, jotka tykkäävät kuumista löylyistä ja kylmästä vedestä.

Yleisten saunojen ja avantouinnin suosiot jatkavat kasvuaan vuosi vuodelta, ja Tampereen seudulla tätä koukuttavaa lajia voi harrastaa paremmin kuin missään muualla Suomessa pääkaupunkiseutu mukaan lukien.

Ohjeet aloittelijalle

1. Aluksi tarvitset oikeat varusteet. Yleensä miehet ja naiset saunovat yhdessä, joten tarvitset sopivan uima-asun. Sen lisäksi on erittäin suositeltavaa, että käytät hygienia- ja turvallisuussyistä jalkineita, joko avantouintiin tarkoitettuja uimatossuja tai sandaaleita. Sopivat jalkineet suojaavat niin liukastumiselta kuin jalkasienitartunnoilta. Avomallisissa jalkineissa on se hyvä puoli, että kylmä vesi valuu pois eikä jää kylmentämään varpaita. Toiset tykkäävät pitää myös päähinettä pään tai hiusten suojaamiseksi kuumalta löylyltä. Muista varata sopiva raha, sillä kaikilla saunoilla ei käy pankkikortti.

2. Älä epäröi. Yleisillä saunoilla on rento ja vieraanvarainen tunnelma, joten aloittelijan on turha ujostella. Mukaan mahtuu ja paikalliset saunatavat oppii muita tarkkailemalla ja kysymällä. Yleensä ei ole hyväksyttävää tuoda löylyihin juomapulloja syömisestä puhumattakaan.

3. Avantosaunomiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Kokeile ja löydät omasi. Toiset käyvät ensin saunassa, sitten avannossa, toiset tekevät toisinpäin. Toiset uivat pitkän lenkin, toiset vain kastautuvat. Molemmat ovat yhtä oikein. Jotkut saunovat kolme varttia, jotkut viisi tuntia. Vilvoitteluaikakin on henkilökohtainen. Tärkeintä on tehdä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Muista juoda.

4. Avantosaunominen ei ole kilpailua. Älä mene avantoon kipeänä ja jos kärsit esimerkiksi sydänvaivoista, tarkista lääkäriltäsi, sopiiko tämä harrastus sinulle. Pään upottaminen jääkylmään veteen ei ole suositeltavaa. Jokainen harrastaa omalla vastuullaan.

5. Muista käytöstavat. Tervehdi, kunnioita saunarauhaa äläkä metelöi. Ota muut huomioon löylyä heittäessäsi. Saunassa ei ole sopivaa politikoida, mellastaa tai juopua. Älä pui henkilökohtaisia tai intiimejä asioita, älä hauku työkavereitasi äläkä tuputa uskontoa tai paasaa suureen ääneen omia mielipiteitäsi. Lauteilla saa rupatella, mutta aiheiden pitää olla sellaisia, että kuka tahansa voi yhtyä keskusteluun. Huumori on suorastaan toivottavaa, mutta pidä se hyvän maun rajoissa. Jätä puhelin ja tupakat pukuhuoneeseen. Huolehdi lapsista ja muista, ettei sauna ole leikkipaikka. Älä ramppaa ovissa, tuki kulkureittejä ja muista jättää lämmintä suihkuvettä myös seuraavalle. Kunnioita aukioloaikoja. Vastuullasi on opastaa myös vieraitasi saunatapoihin.

6. Nauti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?