Ihmiset

Älä lyttää lapsen tunnetta, muuten hän oppii vain kätkemään ne – Tässä parempi vaihtoehto aikuisen hermostumiselle

Lapsella ja aikuisella kummallakin on oikeus tuntea samasta asiasta eri tavalla. Lasta helpottaa, jos tämän tosiasian kertoo hänelle ääneen.

Colourbox
Älä lyttää lapsen tunnetta, muuten hän oppii vain kätkemään ne – Tässä parempi vaihtoehto aikuisen hermostumiselle

Lapsi tuntee helpotusta, kun hänellä on lupa tuntea väsymystä, vihaa ja iloa ilman, että tunnetta tuomitaan.

Tiina ElliläAamulehti

Aikuinen voi hermostua lapselle, jos aikuinen haluaisi kovasti lähteä vaikka kylään, mutta lapsi ei päiväkoti- tai koulupäivän jälkeen jaksaisi, vaan viettäisi mieluummin illan Legojen kanssa.

–On suuri houkutus tehdä toisen tunne tyhjäksi: mitä sä nyt, kylässähän on kivaa! sanoo sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen.

Kehittävämpi vaihtoehto on tämä: lapselle on hyvä puhua siitä, että erilaiset asiat herättävät eri tunteita eri ihmisissä.

–Kun aikuinen sanoo ääneen sen, että näin erilaisia me ihmiset olemme, lapsen ei tarvitse opetella kätkemään pahaa mieltään. Jos lapsi joutuu kätkemään tunteensa, hän tuntee, etteivät omat tunteet ole ok, vaan ne vain aiheuttavat aikuisessa ärtymystä.

Lapsen tunteidensäätelyä kehittää hyvällä tavalla myös se, että aikuinen sanoittaa tunteita ääneen, esimerkiksi näen, että sinä olet nyt tosi vihainen.

–Myös tunteiden lainalaisuuksia on hyvä sanoittaa silloin, kun lapsi – tai aikuinen itse – päätyy tunnekuoppaan: Tunteet tulevat ja menevät. Mikään tunne ei kestä maailman tappiin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio