Ihmiset

Ajattelun taidot auttavat lasta aikuisenakin selviämään pettymyksistä – "Epämiellyttävien ajatusten voi antaa tulla ja mennä"

Pää pyörittää aika itsenäisesti melkoista ajatusten massaa, mutta ajatuksia voi ottaa käsivarren mitan päähän ja katsoa, miten totta ne ovat.

Colourbox
Ajattelun taidot auttavat lasta aikuisenakin selviämään pettymyksistä – "Epämiellyttävien ajatusten voi antaa tulla ja mennä"

Ajattelua voi opettaa jo pienelle lapselle. Kun lapsesta tuntuu, että kyseessä on maailmanloppu eikä hän tunne selviytyvänsä, lapsen kanssa voi pohtia, ovatko ajatukset totta. Millä muulla tavalla asiat voisivat olla?

Tiina ElliläAamulehti

Lapsi tarvitsee ajattelun taitoja, kuten taitoa ottaa etäisyyttä asioihin. Näin siksi, ettei hän myöhemminkään elämässään hukkuisi pettymyksiin ja huoliin.

Jos lapsi huokaa "Mä en tuu ikinä onnistuun matikassa", voi miettiä lapsen kanssa, mikä saa hänet tuntemaan näin ja olisiko jotain muita vaihtoehtoja kuin että hän ei tule koskaan onnistumaan, sanoo sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen.

Muiden vaihtoehtojen pohtiminen kehittää myös lapsen joustavuutta, mikä puolestaan auttaa lasta pärjäämään ihmissuhteissa ja elämässä.

Jokaisella on joskus myös ahdistavia ajatuksia. Jos niitä työntää syrjään ja ajattelee, että ahdistavat ajatukset ovat vaarallisia, silloin se vasta vaivaavatkin mieltä.

–Epämiellyttäviä ajatuksia ei tarvitse torjua. Ajatusta ei tarvitse elää, vaan ne voi vain tunnistaa. Niiden voi antaa tulla ja mennä. Voit kysyä lapselta, että kun sinulle tulee tällainen ajatus, mitä voisit sen kanssa tehdä?

–Lapset ovat aika kekseliäitä. Eräs lapsi keksi ahdistavasta ajatuksesta, että "mä kutsun sen vain hetkeksi kylään".

Anna jarrutus- ja kaasutusapua

Ajattelun taitoja voi harjoittaa kehittämällä tietoisuustaitoja eli opettelemalla itselle sopivat tavat, joilla voi pysähtyä ajatusmylläkässä. Tätä voi tehdä jo lapsen kanssa. Kyky vaikuttaa omiin ajatuksiin auttaa kestämään paineita ja selviytymään pettymyksistä.

Elämässä tulee aina väistämättä vastaan myös muutoksia, joihin pitää sopeutua. Siksi mielen joustavuutta ja sopeutumista on hyvä harjoitella. Osa lapsista on geneettisesti joustavampia kuin toiset, mutta kasvatuksella voidaan vaikuttaa joustavuuteen.

–Lasten valmiudet joustaa ja sopeutua ovat erilaisia jo sen takia, että aivot kypsyvät eri tahtia. Myös temperamentit ovat erilaisia. Itseään vahvasti säätelevä viilipytty voi tarvita apua kaasuttamisessa ja räiskyvä, spontaani lapsi jarrutuksessa, Kärkkäinen sanoo.

Tietoisuustaitoharjoituksia

Suomen Mielenterveysseuran sivuilla on kaikille lapsille ja nuorille suunnattuja helppoja harjoituksia, jotka auttavat rentoutumaan ja pysähtymään tähän hetkeen.

Pieni loma hengityksen tahtiin – harjoitus kestää 3 minuuttia 28 sekuntia. Se harjoittaa hengityksen ja mielikuvien avulla.

Valtameri-harjoitus kestää 2 minuuttia 35 sekuntia. Hengitysharjoitus vie aaltojen äärelle.

Harjoitukset sopivat kaikille.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

 • "Epämiellyttävien ajatusten voi antaa tulla ja mennä" kun mikään ei ole kunnossa?

  ”Olen alkuvuoden kiertänyt ympäri Suomea ja kulkenut satoja kilometrejä teillä, keskustellut kansalaisten, kuntien ja liikennöitsijöiden, yrittäjien ja muiden kanssa. Huoli tienpidostamme on suuri ja oikeutettu, ministeri Berner viestittää.”

  Kiva, kiitos vaan, että olemme ministerin tiedonannon mukaan hänen mielestään oikeutettuja olemaan huolissamme teidemme kunnosta (jo lastemmekin takia), ja hän on käyttänyt alkuvuoden istuen autossa kierrellen maamme maanteitä pitkin. Mikäli oikein muistan, huolistamme on kerrottu jo vuosikausia. Ministerillä vain on ollut paljon tärkeämpää tekemistä kuten autoverotuksesta veivaaminen postiasioita. Postin muuttaminen lokerikkoihin ja R-kioskeihin, jakeluun liittyvien ongelmien tiedustelun mahdottomuus yms. Lisäksi Postin uuden ammatin, kotihoitopalvelun järjestäminen yms.
  Olemme olleet huolissamme todella huonokuntoisista teistä ja varsinkin Pohjois-Suomessa ja varsinkin lasten koulumatkoista. Nyt ministerille on kaikista tärkeintä saada raideliikenne kuntoon, jotta pääsee pikaisesti ainakin 20 minuuttia nopeammin pisteestä A pisteeseen B Etelä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla.
  Mikä noista asioista on kunnossa? Ainakin postin toiminta on sekoitettu kokonaan. Muut ovat vielä vaiheessa. Tiistaipäivä ei ole jakelupäivä, mutta varma ei aina voi olla noista muistakaan.
  Helppoa on elämä, jos tuon ylläolevan otsikon sisällön voi toteuttaa. Onnistuu varmaan ministeritasolla, joka ei noita palveluja tarvitse, vaan voi hämmennellä niitä kaiken aikaa ja hyppiä asiasta toiseen omien mielikuviensa mukaan.
  Lasten on tulevaisuus. Koulutiet ja -matkat turvattava. Eräs isä luisteli Pohjois-Suomen maantiellä ja samaa tietä pitkin ajoi autolla vieden lapsia kouluun.
  Auttaisiko pääministeri Berneriä samaan ratkaisuja aikaan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio