Ihmiset

"Äiti suuttuu, kun joudun ostamaan kirjoja" – Rahapula vaikuttaa merkittävästi toisen asteen opintojen keskeytymiseen tai viivästymiseen

Nuorisobarometrin ennakkotiedot kertovat, että opinnot keskeytyvät myös väärän alan valinnan, huonon menestyksen ja koulussa viihtymättömyyden takia. Osalle toisen asteen opinnot käyvät yksinkertaisesti liian kalliiksi. Kansalaisaloite maksuttomasta koulutuksesta on kerännyt vasta 21 000 nimeä.

Mauri Ratilainen
"Äiti suuttuu, kun joudun ostamaan kirjoja" – Rahapula vaikuttaa merkittävästi toisen asteen opintojen keskeytymiseen tai viivästymiseen

Oppimateriaalien kulut ovat nousseet niin suuriksi, että yhä useammalla perheellä on vaikeuksia lastensa opintojen maksamisessa. Pelastakaa Lapset -yhdistyksen pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta haluaa toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden mukaan puolueiden eduskuntavaalitavoitteisiin.

Marjaana KarhunkorpiAamulehti

Tämän vuoden Nuorisobarometrin ennakkotiedot kertovat karua kieltä rahapulan vaikutuksista opintoihin. Kaikista kyselyyn vastanneista nuorista kymmenen prosenttia katsoo rahanpuutteen vaikuttaneen erittäin tai melko paljon opintojen keskeyttämiseen.

Erityisen huolestuttavana tilanne näyttäytyy toisen asteen opinnoissa, sillä ammatillisen tutkinnon keskeyttäneistä peräti 16 prosenttia ilmoitti rahan puutteen vaikuttaneen keskeyttämiseen erittäin tai melko paljon.

Lisäksi 17 prosenttia kaikista vastaajista sanoo joutuneensa rahanpuutteen vuoksi karsimaan opiskeluvaihtoehtojaan, 14 prosenttia valitsemaan koulutuspaikan taloudellisin perustein ja 11 prosenttia viivyttämään valmistumistaan.

Rahapula on monilla vaikuttanut siihen, että he ovat jääneet kokonaan toisen asteen opiskelujen ulkopuolelle.

–Rahanpuutteen yhteys koulupudokkuuteen on yhdenvertaisuuden kannalta huolestuttava havainto, toteaa Nuorisotutkimusseura ry:n tutkija Sami Myllyniemi.

Miksi opinnot keskeytyvät?

Tämän vuoden Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan selvästi tärkein syy opintojen keskeyttämiseen on väärä alan valinta.

Taloudellisia syitä yleisempiä keskeyttämisen perusteita ovat myös heikko opintomenestys, terveydelliset syyt, huono viihtyminen koulussa ja halu mennä heti töihin.

Sen sijaan oppilaiden keskinäiset välit, kiusaaminen tai yksinäisyys on verrattain harvoin keskeyttämisen syynä.

Kustannukset yllättävät

Pelastakaa Lapset ry teki viime vuonna kyselytutkimuksen koulutuksen kustannuksista ja niiden vaikutuksista elämään. Kyselyyn vastasi yhteensä 575 lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa tai äsken opiskellutta sekä heidän vanhempiaan.

Opintojen kustannukset ovat aiheuttaneet taloudellisia haasteita lähes 60 prosentille vastaajista. Lisäksi ne ovat aiheuttaneet stressiä, ahdistusta, unettomuutta, riitoja, häpeää ja syyllisyyttä.

Peräti 66 prosenttia vastanneista piti toisen asteen opintojen kustannuksia kohtuuttomina. Lähes neljännes vastaajista arvioi maksaneensa välttämättömiä kustannuksia 3 000 euroa tai enemmän.

79 prosenttia vastanneista ilmoitti, että opintojen kalliit kustannukset selvisivät heille vasta opintojen aloittamisen jälkeen.

Pari päivää puuroa

Kyselyssä nousi esiin raskaita tilanteita opiskelijoiden elämässä. Kaikki eivät aina edes halua kertoa vanhemmilleen, että taas pitäisi ostaa uusia kirjoja. He sanoivat ottavansa mieluummin huonon arvosanan.

Eräs nuori kuvasti tilannettaan näin:

"Kun joudun ostamaan uusia kirjoja, äiti aina suuttuu ja sanoo, kuinka ei olisi kannattanut lähteä lukioon."

Toinen nuori kirjoitti tähän tapaan:

"Stressi rahasta on vaikuttanut opintoihini siten, että olen menettänyt yöunia huolen takia."

Kolmas kertoi perheensä rahapulasta näin:

"Yllättävät kulut saattoivat tarkoittaa, ettei perheeni syönyt pariin päivään muuta kuin puuroa."

Kansalaisaloite kerää nimiä

Pelastakaa Lapset ja sen yhteistyökumppanit ovat avanneet kansalaisaloitteen, jolla perätään maksutonta toisen asteen koulutusta kaikille. Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täällä. Allekirjoitusaikaa on 18.3. asti.

Kansalaisaloitteen etenemiseen vaadittavaan 50 000 nimeen on vielä matkaa. Tiistaihin mennessä allekirjoituksia oli kertynyt reilut 21 000.

–Määrä on ihan kohtuullinen, kun ottaa huomioon, ettei meillä ole ollut juurikaan taloudellisia resursseja mainostaa aloitetta, toteaa Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

"Tilanne vaatii korjaamista"

Markkula-Kivisilta katsoo järjestöjen saavuttaneen paljon, vaikka nimiä ei saataisikaan tarpeeksi kokoon.

–Kaikilta poliittisilta tahoilta on useaan kertaan todettu, että kyseessä on aito ongelma niin yksilön itsensä kuin yhteiskunnankin kannalta ja että tilanne vaatii korjaamista.

–Seuraava tavoitteemme on saada asia puolueiden eduskuntavaalitavoitteisiin ja sitä myötä seuraavaan hallitusohjelmaan. Uskomme vahvasti, että onnistumme tässä.

Pelastakaa Lapset on saanut kansalaisaloitteen takia runsaasti yhteydenottoja ja niissä on esitetty myös joitakin ratkaisumalleja.

–Esiin on noussut muiden muassa kirjojen ja muiden oppimateriaalien hankkiminen oppilaitoksille niin, että ne voivat lainata niitä. On puhuttu myös harkinnanvaraisen toimeentulotuen varmistamisesta kattamaan oppimateriaalit. Nyt käytännöt vaihtelevat kunnittain. Yksi mahdollisuus on opintotuen laajentaminen.

Kerro meille tarinasi

Aamulehti etsii haastateltavaksi toisen asteen opiskelijoita, jotka ovat joutuneet keskeyttämään opintonsa niiden kalleuden takia.

Kerro tilanteestasi omin sanoin ja jätä lisäksi tarkat yhteystietosi osoitteeseen al.ihmiset@aamulehti.fi


Kommentit (36)

  • Helena

    Tyttärelläni on kaksostytöt, jotka käyvät lukiota. Viime vuonna loppuivat lapsilisät. Nyt loppuvat elatustuet. Uudet tietokoneet ja tuhansiin euroihin nousevat kirjakustannukset olisivat olleet esteitä opiskelulle, ellei tätä tilannetta olisi ennakoitu. Koko tyttöjen elinajan on laitettu heidän tililleen vähän rahaa. Valmennuskurssit, ajokorttia jamahdollisia jatko-opintoja varten kummallakin on n. 5000 euroa. Se on tässä tilanteessa hyvä apu. Lukion kustannuksiin olemme osallistuneet isovanhempina maksamalla kirjalaskuja. Harvoin yksinhuoltajalla on ylimääräisiä rahoja lasten koulutukseen. Kädestä suuhun -eläjät ovat vaikeuksissa. Tyttäremme käy työssä ja on keskituloinen ja asuntovelkaa on eikä saa mitään tukia. Jos ei ole perheen piirissä tukea saatavilla, tulee ongelmia.

  • Nimetön

    Käsittämätöntä, että kirjoja joutuu ostamaan opettajan mieltymysten mukaan! Kirjat vaihtuvat jatkuvasti, koska kustantajat pyörittävät opettajia. Myös kurssimuotoisuus lisäsi kustannuksia. Missä ennen pärjäsit kolmella kirjalla, nyt ostat 12 kirjaa esim. matematiikassa. Oppisisällöt eivät ole muuttuneet. Silkkaa rahastusta ja asia on myytti, mitä ei uskalleta purkaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio