12 kätevää vinkkiä kuravaaterumbaan – apuna Ikea-kassi, jätesäkki ja autoharja

Kurainen lapsi voidaan kuljettaa kotiin käyttämällä apuna jätesäkkiä. Muita kikkoja ovat lumilämpäre, useat varavaatteet, suihkupullo ja tomutus. Vanhemmat kertovat, miten he putsaavat kuravaatteet.

Timo Marttila
12 kätevää vinkkiä kuravaaterumbaan – apuna Ikea-kassi, jätesäkki ja autoharja

Isoon kassiin mahtuu kätevästi kaikki pieni ja kurainen.

Tiina ElliläAamulehti

Kun lapsi on päiväkoti- tai koulupäivän jälkeen yltä päältä kurassa, mitä tehdä? Aamulehti kysyi vinkkejä kokemusasiantuntijoilta eli vanhemmilta sekä lastenvaatevalmistaja Reiman viestintäpäälliköltä Riikamaria Paakkunaiselta.

Näillä vinkeillä selviät toivottavasti kuravaaterumbasta mahdollisimman vähin vaurioin.

Katso tästä kolme nerokasta kikkaa kuravaaterumbaan. Lisää vinkkejä jutun lopussa:

 

Pese nurin päin

Reiman viestintäpäällikkö Paakkunainen muistuttaa, että ei ole suositeltavaa, että lastenvaatteitakaan pestäisiin joka päivä.

–Pesu kuluttaa aina vaatetta. Kun lastenvaatteita pesee, niin pese nurin päin, jotta vaatteen pinta ei kulu.

Hän suosittelee harjaamaan lastenvaatteista kuivan pintakuran pois, jottei pesukonetta tarvittaisi ihan joka päivä. Varsinaisille sade- tai kuravaatteille riittää usein pelkkä huuhtelu.

Monissa lasten ulkoiluvaatteissa, hanskoissa ja kengissä on vettähylkivä käsittely. Väheneekö vedenhylkivyys, jos vaatetta pestään monta kertaa?

–Kenkämme kestävät useita pesuja, mutta vedenhylkivyyskäsittelyn kestoon vaikuttaa myös käyttö: jos pintaa hinkataan paljon hiekkaan, pintakäsittely kuluu, Paakkunainen kertoo.

Timo Marttila
Suihk, suihk! Voit antaa vaikka lapsen suihkia samalla kun itse pyyhit enimmät kurat pois.

Suihk, suihk! Voit antaa vaikka lapsen suihkia samalla kun itse pyyhit enimmät kurat pois.

Harkitse suojasuihketta

Hän suosittelee ajoittain uusimaan vedenhylkivyyskäsittelyn puhtaalle pinnalle suojasuihkeella.

Mutta eivätkös ne ole myrkyllisiä?

–Katso purkista, että suojasuihke on fluoriton. Suihkepullossa on tällöin maininta pfc-free. Vaatteet on kuitenkin hyvä suihkuttaa ulkotiloissa, Paakkunainen muistuttaa.

Vaatteille tarkoitettu suojasuihkepullo, jossa on 300 millilitraa, maksaa esimerkiksi 5,90–13,90 euroa. Verkkokauppojen tuotetiedoista ei tosin näy, ovatko kyseisenhintaiset tuotteet fluorittomia.

Ai niin, ja vielä vanhemmilta yksi vinkki: jos olet rakentamassa taloa, rakennuta siihen kunnon kuraeteinen ja pesupaikka.

Tässä 12 vinkkiä kuravaaterumbaan:

1. Ikea-kassi -ratkaisu

–Meillä on eteisessä iso Ikean kassi, johon lapsi nostetaan heti sisään tullessa seisomaan, ja kurakamppeet riisutaan suoraan kassiin. Lapsi nostetaan kassista, joka heitetään suoraan kylpyhuoneeseen suihkuteltavaksi, kertoo yksi vanhempi.

2. Jätesäkkikikka

–Olen kuullut, että jos aikuinen hakee lapsen autolla, aikuinen ei yritäkään riisua heti kuraisia vaatteita pois, vaan laittaa kuraisen lapsen jätesäkkiin ja nostaa turvaistuimeen, kertoo toinen vanhempi.

Huomioi kuitenkin, että jätesäkin käyttöön liittyy tukehtumisvaara, etenkin pienillä lapsilla. Lapsilla on kiusaus kokeilla, miltä muovipussi tuntuu päässä. Siksi jätesäkkikikkaa on hyvä käyttää vain isoilla lapsilla – eikä lapsia saa jättää jätesäkin tai muunkaan muovipussin kanssa autoon hetkeksikään valvomatta.

Jos jätesäkkejä käyttää, ne on ehdottomasti pidettävä auton tavaratilassa.

3. Suihkupulloputsaus

–Kun pistää suihkepulloon vettä ja vähän astianpesuainetta, suihkii sillä kuraiset vaatteet ja sitten vain pyyhkii rätillä, pahimmat kurat lähtevät, kolmas vanhempi kertoo.

Ellei suihkupulloa ole, voit kastaa rätin myös esimerkiksi pesuämpärissä.

4. Lumileikkipuhdistus

–Jos maassa on edes hieman lunta, lapset tykkäävät kieriskellä lämpäreessä suurimmat kurat pois ennen sisäänmenoa, neljäs vanhempi jakaa vinkkinsä.

5. Penkinsuojukset-ehkäisy

–Penkinsuojukset estävät auton penkkejä kuraantumasta, sanoo Reiman Riikamaria Paakkunainen. Kaikkien penkkien suojasettien ja etupenkinsuojien hinnat alkavat noin 20 eurosta.

Timo Marttila
Jätesäkki suojaa autoa kuraantumiselta, mutta älä koskaan jätä lasta hetkeksikään valvomatta muovisen pussin kanssa tukehtumisvaaran takia.

Jätesäkki suojaa autoa kuraantumiselta, mutta älä koskaan jätä lasta hetkeksikään valvomatta muovisen pussin kanssa tukehtumisvaaran takia.

6. Tuplatemppu

–Meillä oli lapsille kahdet kuravaatteet: toiset päiväkodissa ja toiset kotona. Näin kuravaatteita ei tarvitse kuljettaa koko ajan edestakaisin, kertoo viides vanhempi.

7. Ei lopu kesken -ajatus

–Olen hankkinut kirppareilta muutamalla eurolla useita takkeja ja ulkohousuja, jotta aina ainakin yksi vaatekerta on puhtaana, kun muut ovat joko kuivumassa tai likaisina odottamassa pesua, kuudes vanhempi on keksinyt.

8. Autoharjafiksaus

Jos kuraiset vaatteet ovat päässet kuivumaan harmaiksi, vien ne ulos ja tomutan ravistamalla tai harjaan vanhalla tiskiharjalla, autoharjalla tai poisheitettävällä vaatteella eli vaikkapa reikäisellä sukalla enimmät pois, vanhempi numero seitsemän raportoi.

9. Vesileikkiehostus

–Pesimme kuraiset vaatteet juoksevalla vedellä eli puutarhaletkulla pihassa heti päiväkodista tultua. Käytimme samalla myös autonpesuharjaa, kertoo kahdeksas vanhempi. Lapsille tämä saattaa olla erittäin hauska vesileikki.

10. Suoraan asiaan -keino

–Viedään lapsi kuraisine haalareineen, kenkineen ja hanskoineen pesuhuoneeseen ja kurat suihkutellaan pois nämä kaikki ulkovaatteet päällä. Olen kyllä miettinyt, meneeköhän viemäri tukkoon, yhdeksäs vanhempi sanoo.

Osa vanhemmista riisuu kuraisen lapsen eteisessä ja kuljettaa sitten esimerkiksi ämpärissä kuraiset vaatteet pesuhuoneeseen puhdistettavaksi.

11. Pahimmat päältä -idea

–Riisun kuraisen lapsen joko kuistilla tai eteisessä, laitan kuraiset vaatteet ämpäriin ja huuhtelen vaatteen kerrallaan ämpärissä bidee-käsisuihkulla. Kaadan enimmät vedet pois lavuaariin ja vien pihalle puskaan lopun veden, joka on täynnä hiekkaa. Kuivaan ämpäristä hiekat pihalla pois vanhalla rievulla ja vielä huuhtelen ämpärin lavuaarissa puhtaaksi, neuvoo vanhempi numero kymmenen.

12. Kengät ovat turhia -keksintö

–Laitoin konttausikäiselle kurapirkolle hanskat jalkoihin kenkien sijaan. Hanskat on helpompi putsata kuin kengät, kertoo yhdestoista vanhempi. Hanskat myös kuivuvat nopeammin kuin kengät.

Timo Marttila
Moni vanhempi vie kuravaatteet pesuhuoneeseen ja suihkuttaa siellä kurat pois.

Moni vanhempi vie kuravaatteet pesuhuoneeseen ja suihkuttaa siellä kurat pois.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

 • Teemu

  ”Ihmiset jotka pelkäävät likaa ovat vieraantuneet ympäristöstään – suosittelen heille rohkeaa itsensä sotkemista lastensa kanssa hiekkalaatikossa tai istuvalteen lätäkössä.”

  En minä sotkua pelkää, pikemmin päällimmäinen tunne on viha ja ankeus.
  Olen täysin kyllästynyt eläinten karvoihin, pölypalloihin, hiekkaisiin sohviin, kuraisiin tuoleihin, tahmaisiin kaapinoviin, lattioihin johon sukat tarttuvat ja sormenjälkiin joka ikisessä lasipinnassa.
  Roinaa täynnä olevat kaapit, vaatehuoneet ja jatkuva lattioilla oleva tavara, lelut ja se hemmetinmoinen epäjärjestys, että mitään ei saa mahtumaan mihinkään ja mikään ei sitten tarpeen tullen löydy, on kyllä kaukana siitä mihin haluaisin palata taikka pyrkiä.
  Nyt on täysin järjestyksessä oleva koti, puhdas, siisti ja yhtäkään ylimääräistä roinaa ei ole säilytetty. Sielu ei ole koskaan niin paljon levännyt kuin nyt, voi keskittyä näkemään kauniita asioita maailmassa.

 • Nimetön

  Ihmiset jotka pelkäävät likaa ovat vieraantuneet ympäristöstään – suosittelen heille rohkeaa itsensä sotkemista lastensa kanssa hiekkalaatikossa tai istuvalteen lätäkössä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio