Japanin gp:ssä leikittiin F1-kuljettajien hengellä tavalla, joka toi mieleen ikävät muistot tragediasta

Jules Bianchin kuolema palasi mieleen, vaikka nyt selvittiin säikähdyksellä, kirjoittaa Riku Teiskonlahti.

Ajo-olosuhteet Suzukan radalla olivat sunnuntaina sateen takia surkeat.

9.10. 16:22

Sunnuntain Formula 1 -kisa oli poikkeuksellisen kehnoa mainosta koko sarjalle, alkumetreistä palkintojenjakoon asti. Suzukassa oltiin alusta loppuun sekoilun ytimessä kuljettajista riippumattomista syistä.

Epätietoisuus mestaruuden ratkeamisesta hämmensi jopa toisen mestaruutensa ottaneen Max Verstappenin. Hollantilaisen suvereeni näytös tällä kaudella olisi ansainnut parempaa viestintää siitä, missä reaaliaikaisessa pistetilanteessa mennään.

Jos Verstappen ja Red Bull olisivat tienneet pisteidenjaosta, he olisivat luultavasti yrittäneet tittelin varmistamista renkaidenvaihdon ja nopeimman kierroksen avulla. Se olisi riittänyt yhtä lailla kuin riitti Charles Leclercin putoaminen kolmanneksi aikasakolla.

Vielä anteeksiantamattomampia olivat silti kisan alkuvaiheiden tapahtumat. Niissä leikittiin kuljettajien hengellä.

Ranskalaiskuski Pierre Gasly onnistui väistämään niukin naukin radalle kiirehtineen traktorin, joka oli tullut radalle siirtämään avauskierroksella syntynyttä romua. Sitä syntyi, kun kilpailijat laitettiin ajokelvottomaan sadekeliin.

Gasly oli käynyt varikolla oltuaan osallisena avauskierrosten törmäyksestä. Hän ajoi turva-auton perässä ajanutta ryhmää kiinni heikossa näkyvyydessä, kun traktorit tulivat nopeasti radalle.

Gasly joutui tilanteesta tutkintaan, koska ajoi 250 kilometriä tunnissa punaisten lippujen alla. Oleellisinta on silti se, että traktori oli radalla jo samaan aikaan autojen kanssa, eikä tilanteessa maltettu odottaa kaikkien autojen pääsyä varikolle.

Gaslyn osalta kiinnostavaa turvallisuuden kannalta on se, onko tieto lipuista kulkenut kuljettajalle asti.

Gasly kävi tilanteessa kuumana eikä suotta. Vuonna 2014 F1-sarjassa sattui kuolemaan johtanut onnettomuus. Silloinkin oltiin Suzukassa ja sadekelissä.

Gaslyn maanmies Jules Bianchi törmäsi traktoriin, joka oli siirtämässä onnettomuudessa ollutta autoa. Bianchi, nykyisen Ferrari-kuljettajan Leclercin kummisetä, kuoli seuraavana kesänä tulematta välillä tajuihinsa.

Bianchin kuolema palasi mieleen, vaikka nyt selvittiin säikähdyksellä. Esimerkiksi Alex Albon sanoi Viaplayn haastattelussa suoraan, että kisan aloittaminen huonossa näkyvyydessä oli virhe. Lando Norris antoi Twitterissä täyslaidallisen tapauksesta.

“Miten tämä tapahtui? Menetimme ihmishengen tällaisessa tilanteessa muutama vuosi sitten. Riskeeraamme henkemme, etenkin tällaisissa olosuhteissa. Haluamme ajaa, mutta tätä ei voi hyväksyä”, Norris sanoi.

BBC:n F1-toimittaja Andrew Benson puolestaan kertoi, että F1-sarja olisi halunnut siirtää Japanin gp:n lokakuulta huhtikuulle, mutta paikallisen järjestäjät eivät halunneet muutoksia aikatauluun.

Sade ei yllättänyt Japanissa ensimmäistä kertaa. Ehkä seuraavaksi olisi neuvottelujen sijaan määräysten aika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut