Valtteri Bottas paljastaa yllättävän tiedon ystävyydestään Lewis Hamiltoniin: ”Pelin henki on muuttunut” - Formula - Aamulehti

Valtteri Bottas paljastaa yllättävän tiedon ystävyydestään Lewis Hamiltoniin: ”Pelin henki on muuttunut”

”Olen oppinut tuntemaan häntä paljon enemmän. Siinä samalla ovat huimasti kehittyneet niin tiimikaveruus kuin ystävyyskin”, Valtteri Bottas kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa suhteestaan Lewis Hamiltoniin. HS kokosi yhteen Bottaksen vuodet Mercedeksellä.

Lewis Hamilton (vas.) ja Valtteri Bottas aika-ajon jälkeisissä tunnelmissa Saudi-Arabian GP-kilpailussa joulukuun alussa.

10.12.2021 9:07

Viiden yhteisen vuoden ja sadan Grand Prix -viikonlopun jälkeen Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton ovat nyt muutakin kuin vain menestyksekkäät tallitoverit. Viimeiseen kilpailuunsa Mercedeksellä valmistautuva Bottas myhäilee, kun kuulee brittitähden ylistävän häntä maailman parhaaksi työkaveriksi.

Helsingin Sanomien puhelinhaastattelussa Bottas myöntää olevansa otettu näistä kehuista.

”Tuntuu hienolta kuulla tuollaisia kommentteja, kun ne lausuu jo itse F1-legenda. Kun sellainen kaveri sanoo noin, tietenkin se merkitsee paljon. Ei hän kuitenkaan jokaisesta kuskista tai ihmisestä sellaisia sano. Hän vain arvostaa sitä, mitä olen tiimille antanut ja tietysti sellainen se tuntuu ihan hyvältä”, Bottas sanoo Abu Dhabissa ajettavan kauden viimeisen ja ratkaisevan MM-osakilpailun alla.

Miten paljon Bottaksen ja Hamiltonin välit ovat lähentyneet siitä, kun suomalaiskuski tuli Nico Rosbergin tilalle kauden 2016 jälkeen?

”Varsinkin tämä vuosi tuntuu sellaiselta, että olen oppinut tuntemaan häntä paljon enemmän. Olemme matkustelleet tänä vuonna yhdessä samalla koneella kisoihin ja kisoista pois. Siinä samalla ovat huimasti kehittyneet niin tiimikaveruus kuin ystävyyskin.”

Tänä vuonna Bottas ja Hamilton ovat pitäneet yhteyttä kisaviikonloppujen ulkopuolellakin.

”Vuosi on ollut ensimmäinen, kun on viestitelty kisojen välilläkin. Yleensä on tehty omia juttuja, mutta tänä vuonna pelin henki on vähän muuttunut”, Bottas paljastaa.

Voittaja Lewis Hamilton ja kolmanneksi ajanut Valtteri Bottas palkintokorokkeella Jeddassa Saudi-Arabiassa viime viikonloppuna.

Millainen mielikuva Bottakselle on Lewis Hamiltonista syntynyt?

”Lewis on ihan mukava heppu. Hän on äärettömän keskittynyt työhönsä ja paiskii hommia todella kovaa. Hän on kiireinen myös muissa jutuissaan. Uskoisin hänen löytäneen juuri oikean balanssin elämässään. Kunnioitan häntä paljon niin siviilissä kuin kilpakuljettajanakin.”

Bottas uskoo, että Hamiltonilla on vielä jäljellä huippuvuosia kilparadoilla, "jos hän oikeasti niin haluaa”.

”Mistä sitä tietää, vaikka hänellä olisi vieläkin kehitysvaraa, kun on tuollainen intohimo tähän urheiluun ja pystyy joka kerta lyömään kaiken likoon?”

Hamilton taistelee kahdeksannesta kuljettajien MM-tittelistään tasapisteissä Max Verstappenin kanssa, ja Bottas on hänen rinnallaan valloittamassa viidettä perättäistä tallimestaruutta Mercedekselle.

Voiko F1-tallimestaruutta verrata arvokkuudeltaan siihen, kun Suomi voittaa maailmanmestaruuden jääkiekossa. Molemmissahan tiimi on tehnyt parempaa työtä kuin kukaan muu?

”Tiimimme on tehnyt todella hyvää työtä, ja kyllä viides valmistajien mestaruus putkeen olisi minulle henkilökohtaisesti kova juttu. Se osoittaisi meidän pystyneen voittamaan tiimimestaruuden kaikkina niinä vuosina, jotka olen tallissa ollut, ja tietysti sellainen merkitsee minulle todella paljon.”

”Vaikea sitä tietenkin suomalaisena olisi verrata jääkiekon MM-kultaan, kun se on kotimaassa niin maaginen juttu”, Bottas puntaroi.

F1-valmistajien mestaruudesta kuljettajat eivät saa pokaaleja. Vain nimi jää historiankirjoihin.

”Mutta onhan sekin jotain, kun pystyy sanomaan, että joka vuosi voitettiin tiimimestaruus, kun olin tiimissä. Kyllä sitä siinäkin on jotain, mitä ei varmaan kovin monella ole”, Bottas painottaa.

Valmistajien maailmanmestaruus tuntuu myös kuljettajien tilipussissa. Palkatkin toki perustuvat bonuksiin ja totta kai siitäkin lohkeaa kuskillekin mukavasti.

Onko Valtteri Bottaksesta kertaakaan tuntunut viiden yhteisen tallivuoden aikana, että hän olisi saanut Lewis Hamiltonista otteen, jonka avulla moninkertaiselle maailmanmestarille voisi pärjätä kilparadalla?

”Muutaman kerran tullut sellainen jonkinmoinen putki, että siltä on tuntunut, kun olen saanut hyviä vetoja aika-ajoissa – kuten kauden 2019 alussa. Ei hänestä mitään kunnon niskalenkkiä valitettavasti ikinä ole saanut. Lewis on kisoissa aina pystynyt taistelemaan, mistä tahansa lähtikään.”

Formulakauden 2021 päätteeksi Bottas pääsee testaamaan tulevan työnantajansa Alfa Romeota, aivan kuten Kimi Räikkönenkin teki kauden 2018 päätteeksi. Testipäivä on ensi viikon tiistai.

Kun Räikkönen lopettaa, Bottas ottaa ensi kaudella hänen paikkansa Alfa Romeolla. Evästystäkin vetäytyvä suomalaiskonkari on antanut maanmiehelleen.

”Juttelimme Kimin kanssa, ja hän kertoi hiukan tiimistä ja millaista siellä on. Itse asiassa hän lausui paljon positiivista, mutta toki myös mainitsi eräistä jutuista, jotka hänen mielestään kaipasivat kohennusta”, Bottas kertoo.

Tunteeko Bottas sitten jotain samaa siirtyessään Alfa Romeolle kuin aloittaessaan Williamsilla kisakuskina 2013?

”Onhan siinä erona lähtökohdissa, että itselläni on nyt niin paljon enemmän kokemusta ja tiedän pystyväni itse vaikuttamaan enemmän tiimissä."

”Vien sinne [Alfa Romeolle] kaiken tiedon ja opin, mitä olen tässä [Mercedeksen] tiimissä saanut. Mutta onhan se mielenkiintoista, kun ei tiedä oikeasti, miten ne uudet autot menevät. Siitähän voi tulla aika hyväkin. Iso plussa on, että Alfa Romeo aloitti niin aikaisin auton kehittämisen. Olen optimistinen.”

”Kaikki on mahdollista.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut