Ferrari määräsi Leclerciä päästämään Vettel ohi Kiinassa 2019 - Formula - Aamulehti

Ferrarin uskottavuus on pelissä – Lupauksiinsa hirttäytynyt tallipäällikkö on kovassa paikassa nolon mahalaskun jälkeen

Näkökulma: Ferrarin tallipäälliköllä Mattia Binottolla on kaksi viikkoa aikaa nostaa kuskit tasa-arvoiseen asemaan.

Mattia Binotto (oik.) on suosinut Sebastian Vetteliä (kesk.) päätöksissään. Charles Leclerc (vas.) on joutunut tyytymään kakkoskuskin rooliin heti alkukaudella.

15.4.2019 17:30

– Anteeksi siitä ensimmäisestä stintistä. Luulin, että olisin voinut ajaa lujempaa.

Sebastian Vettel tunnusti Kiinan GP:n jälkeen arvioineensa oman vauhtireservinsä väärin. Hän ei kuitenkaan ollut ainoa, joka sortui samaan.

– Päästä Sebastian ohi, päästä Sebastian ohi, Charles Leclercin kisainsinööri Jock Clear ojensi nuorta monacolaista kisan alkupuolella.

Leclerc yritti mutista vastaan. Se ei auttanut. Hänen takanaan oli lajin nelinkertainen maailmanmestari, joka oli vakuuttanut tallin johdon kyvystään ajaa karkuun pyrkivä Mercedes-kaksikko kiinni.

– Tunsin, että olin nopeammassa autossa. Minulta kysyttiin, voisinko mennä kovempaa ja vastasin, että pystyisin. Mutta kun pääsin vapaaseen ilmaan, niin olinkin vaikeuksissa, Vettel jatkoi ripittäytymistään kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

Radalla hän sortui alokasmaisiin virheisiin. Joka kerta kun Vettel sai muutaman sekunnin hajuraon tallikaveriinsa, hän lukitsi jarrunsa ja päästi Leclercin takaisin peesiin.

– Ja mitä nyt sitten, Leclerc kysyi ihan aiheellisesti katsellessaan kokeneen kollegansa räpiköintiä.

Kisan jälkeen tallipäällikkö Mattia Binotto ylisti nuoren tulokaskuskin kypsyyttä vastoinkäymisten kohdalla. Binotto myönsi myös, ettei heidän taktiikkansa toiminut.

– Onnistuin pääsemään eroon Charlesista vasta, kun löysin ajorytmin uudelleen. Luonnollisesti tavoite oli tavoittaa Mercedes ja siinä vaiheessa ero repsähtänyt jo aika isoksi, Vettel antoi meriselityksekseen.

Siinä samassa vaiheessa toki myös Max Verstappen oli haistanut Ferrari-sekoilun. Hollantilainen napsi sijoituksen ei-kenenkään-maalla hortoilleelta Leclerciltä ja alleviivasi samalla tallimääräyksen järjettömyyden.

Ilman sitä Ferrari olisi saanut kaksi pistettä enemmän valmistajien MM-sarjataulukkoon. Kuskien kohdalla niitä on ehkä turha laskea, koska Lewis Hamilton on kerännyt lähes tuplaten enemmän kuin kumpikaan maranellolaiskuski.

MM-sarja on toki pitkä kuin nälkävuosi, ja siitä on takana vasta yksi seitsemäsosa. Mutta jotta Shanghain nolo mahalasku vältettäisiin, on syytä palata siihen Leclercin kysymykseen.

– Ja mitä nyt sitten?

– Tilanne on aikamoinen sotku. Niin moni asia on pielessä, että siellä pitää tehdä isoja muutoksia, F1-asiantuntija Jyrki Järvilehto sanoo Ferrarista:

Binotto on erinomainen organisaattori ja hänen alaisuudessaan Ferrari on ottanut kiistattomia kehitysloikkia auton tekniikassa ja aerodynamiikassa. Yksi avain siihen on ollut, että nyt virheitä ei enää pelätä vaan niiden avulla voidaan oppia jotain uutta.

Binottolla on näytön paikka, mutta se sama pätee myös häneen.

Sveitsiläisinsinööri ei ole koskaan aiemmin ollut suora henkilöjohtaja kymmeniä miljoonia euroja ansaitseville F1-egoille. Tai tarkennetaan sen verran, että Ferrari-kuskeista vain Vettel tienaa kymmeniä miljoonia. Ja valitettavasti näyttää, että juuri se on vaikuttanut pomon ajatteluun.

– Jos olemme 50–50-tilanteessa, jossa meidän pitää tehdä päätöksiä, Seb on se kuski, jolla on enemmän mahdollisuuksia taistella maailmanmestaruudesta, Binotto toisti vielä Shanghain varikolla.

Sunnuntaina tilanne taisi tosin olla 30–70 tai 20–80, mutta siitä huolimatta Vettel sai edun.

Hän ei käyttänyt sitä.

– Olemme sopineet kuskien kanssa, että kisojen aikana tilanteet voivat muuttua. Ja voimme vaihtaa lähestymistämme, missä vaiheessa tahansa, Binotto jatkoi vielä lauantaina.

Lue lisää: Jääkö jälleen vakuuttanut Kimi Räikkönen yksin? Jyrki Järvilehto ennakoi radikaalia liikettä: ”Ero on järkyttävän iso”

Lue lisää: ”Se ei ole mukava tunne” – Valtteri Bottas menetti MM-sarjan piikkipaikkansa heti alussa

Lue lisää: Tätä Kimi Räikkönen ei olisi tehnyt – Ferrari osui kuskivalinnassaan nappiin

Ehkä se vaihe on nyt. Maranello nimittäin näyttäytyy Hölmölältä. Leclerc olisi ohittanut Vettelin jo avauskisassa Australiassa, jos talli olisi antanut siihen luvan. Bahrainissa hän oli niin paljon nopeampi, ettei edes kuunnellut varikkomuurin ohjeita ja painoi väkisin kollegansa edelle.

Sama toistui Kiinassa. Leclerc ohitti ihan reilusti ja sääntöjen mukaan tallikaverinsa startissa. Hän oli edellä käännyttäessä ensimmäiseen mutkaan, mikä kirjoittamattoman F1-säännön mukaan tarkoittaa tallin sisäistä preferenssiä.

Silti varikkomuurilla oli suuri hätä saada Vettel edelle.

– Tarvitsemme ykkös- ja kakkoskuskin. Mutta vahvistan, että voimme muuttaa sen milloin tahansa.

Binotto hirttäytyi ensin kauden alla antamaansa lupaukseen antaa Vettelille etusija. Nyt hän on hirttäytynyt siihen, että voi vaihtaa asetelman.

Tallipäälliköllä on alle kaksi viikkoa aikaa. Azerbaidzhanissa tämä tilanne ei saa enää toistua. Muuten koko uskottavuus katoaa Ferrari-organisaatiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos