Näin paljon formula ykkösten tulot tippuvat koronaviruksen takia - Formula - Aamulehti

Karu talousarvio: F1-sarjan tulot romahtamassa, talleille jäämässä käteen yli 90 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten

Formula ykkösten tulot ovat ehtymässä, mutta menot kasvamassa. F1 voi joutua rahoittamaan talleja estääkseen niiden joukkokonkurssit.

Yleisö ei ole pääsemässä näkemään GP-kilpailuita paikan päällä.

28.4.2020 7:15

Formula ykkösten talousluvut uhkaavat romahtaa tämän vuoden osalta alhaisemmiksi kuin vuosikymmeniin. Sillä voi olla kauaskantoiset seuraukset sekä tallien että koko sarjan tulevaisuuden kannalta.

Kausi 2020 ollaan saamassa vihdoinkin käyntiin, kun Itävalta ja Iso-Britannia ovat järjestämässä kaksi historiallista tuplakisaa. GP:t oltaisiin kuitenkin ajamassa tyhjille katsomoille, mikä lienee ainoa vaihtoehto vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Talouslehti Forbes on laskenut, miten pahasti koronavirus iskee formuloihin taloudellisesti. Mikäli F1 ei pysty lisäämään tulojaan ja karsimaan menojaan laskelmien arvioista, on luvassa kylmää kyytiä.

F1-kauden alku siirtyy jälleen – Sarjan toimitusjohtaja: ”Suunnitelmamme ovat edistyneet”

Pian on pakko toimia – Jyrki Järvilehto varoittaa jo F1-sarjan omistajia: ”Se olisi katastrofi lajille”

Tulot ehtyvät, reikiä paikattava

Ensimmäinen selvä taloudellinen tappio sarjalle koituu tyhjille katsomoille ajamisesta. Kun paikalla ei ole maksavia asiakkaita, jää kauden aikana saamatta satoja miljoonia dollareita.

Pääsylipputulojen puute on erityisen raskasta kisajärjestäjille. F1-sarjan omistava Liberty Media joutuneekin Forbesin arviossa tarjoamaan taloudellista kompensaatiota lukuisille ratayhtiöille, jotta kisan järjestäminen on ylipäätään mahdollista. Tämä tarkoittaa järjestämismaksun alennusta tai jopa poistoa.

Viime tilinpäätöskaudella lipputuloja raportoitiin 673 miljoonan dollarin edestä, joten kaiken tämän korvaaminen lyö hurjan loven 1,4 miljardin dollarin kassavirtaan.

Lisäksi F1 menettäisi noin sata miljoonaa dollaria erilaisten varikkopalveluidensa kuten eksklusiivisen Paddock Clubin katoamisesta.

Tulot siis ehtyvät, mutta menot pysyvät. Televisioinnin järjestäminen maksaa sarjalle yli 500 miljoonaa dollaria vuodessa.

Sarja tekisi näillä talousarvioilla tänä vuonna tulosta vain sata miljoonaa dollaria. Se on toki paljon rahaa, mutta yli 90 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

F1 löysi koronaviruksesta pelastuksen – ”lajin DNA:n” tuhoaminen tarjoaa niin paljon hyvää, ettei sen kanssa tule arkailla

Tallit toimeen murusilla

Rahavirtojen ehtyminen iskisi erityisen kovaa F1-talleihin. Nykyisen Concorde-sopimuksen perusteella tallit saavat potista 68 prosentin osuuden. Mikäli osuus olisi vain sata miljoonaa, jakaisivat tallit 93 prosenttia pienemmän osuuden kuin edellisvuonna.

Viime vuonna vähiten rahaa tililleen saanut talli oli Toro Rosso, mutta sillekin jyvitettiin 52 miljoonaa dollaria. Suurimman potin vei Ferrari, joka rohmusi erilaisine bonuksineen 205 miljoonaa dollaria.

Sarjan tyvipäässäkin rahaa palaa arviolta 150 miljoonaa dollaria, eikä vajetta paikata esimerkiksi uusilla sponsorisopimuksilla.

Mikäli Forbesin laskelma pitää paikkansa, joutuu F1 todennäköisesti rahoittamaan talleja estääkseen niiden joukkokonkurssit. Tämä söisi entisestään Liberty Median omaa kassaa, mikä asettaisi sen entistä tukalampaan taloudelliseen asemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut