Valtteri Bottas on miettinyt tarkasti, miksi hävisi Lewis Hamiltonille - Formula - Aamulehti

Valtteri Bottas on miettinyt tarkasti, miksi hävisi Lewis Hamiltonille: "Kävin läpi kaikki kisatilanteet, valmistautumiset GP-viikonloppuihin, asenteeni – ihan kaikki"

Valtteri Bottas kaasuttaa luottavaisena alkavaan kauteen.

5.3.2019 19:11

Valtteri Bottas ottaa paikkansa Mercedes-tallin moottorikodin korokkeelta. Tiedotuspäällikkö Bradley Lord johtaa puhetta, joka hyvin nopeasti kääntyy nastolalaisen viime vuoteen.

–Kausi oli pettymys, ja olin vihainen itselleni. En ole saavuttanut niitä tavoitteita, joita minulla tässä lajissa on. En halua olla enää tilanteessa, jossa kysyn itseltäni, olisinko voinut tehdä jotain paremmin, Bottas aloittaa.

Useimpien arvioiden mukaan Bottaksen nollasaldo voittosarakkeessa tietää sitä, että hän olisi näytettävä osaamisensa heti kauden 2019 alussa. Muuten omaa vuoroaan odottava Esteban Ocon saattaisi pakottaa tallipäällikkö Toto Wolffin kovaan ratkaisuun – ja nostamaan ranskalaisen Bottaksen tilalle.

–Ei minun tarvitse todistaa mitään kenellekään muulle – ainoastaan itselleni. Talli tietää tarkkaan, mihin pystyn ja sen jälkeen kaikki riippuu ainoastaan minusta itsestäni.

MM-titteli mielessä

Nastolalaisen suurin ongelma on hänen tallikaverinsa. Lewis Hamilton on viisinkertainen maailmanmestari ja yksi lajihistorian lahjakkaimmista kuskeista kautta aikojen.

Siitä huolimatta kaikkea Bottaksen tekemistä verrataan juuri häneen.

–Talven aikana olen yrittänyt miettiä, millaisissa mutkissa yleensä häviän hänelle. Miksi se on niin? Miten korjata se? Kävin läpi kaikki kisatilanteet, valmistautumiset GP-viikonloppuihin, asenteeni – ihan kaikki. Haluan, että nyt alkavasta kaudesta tulee toistaiseksi parhaani. En jätä mitään kiveä kääntämättä.

Bottas linjaa tavoitteekseen luonnollisesti sekä henkilökohtaisen että valmistajien maailmanmestaruudet. Mitään vähempää hän ei tietenkään voi Mersu-kuskina tavoitellakaan.

Mutta mitä tehdään, jos Wolff jälleen jossain vaiheessa nostaa Hamiltonin ykköskuskiksi? Viime vuonna Bottas olisi voittanut suosikkikisansa Sotshissa, jossa hän joutui kuitenkin päästämään tallikaverinsa ohitseen.

Naapuripilttuussa Ferrarin puolella on jo vihjattu Charles Leclercin uhraamisella Sebastian Vettelin mestaruustaiston takia.

–Ei se minua huoleta. Sovimme näistä asioista pari kautta sitten, kun tulin Mercedekselle. Kaikki riippuu ainoastaan minun tulostasostani. Tietenkin tilannetta katsotaan uudestaan, kun kausi etenee. Viime vuonna Lewis pääsi karkuun pisteissä – ja silloin tilanne oli tietenkin vähän erilainen.

Valtteri Bottas sai kasaan toiseksi eniten kilometrejä kaikista kuljettajista talven testeissä. Vain tallikaveri Lewis Hamiltonille kertyi enemmän kierroksia.

"Hyvä talvi"

Bottas käytti talvensa tavallista totisemmin. Toki hän kävi pyörittämässä WRC-luokan Ford Fiestaa Tunturirallissa, mutta sekin taisi mennä töiden puolelle.

–Ralli oli todella hauskaa. Siinä piti olla keskittynyt koko ajan, mikä auttaa näissä testeissä ja ensimmäisissä kisoissa. Muuten kauden alku olisi sellaista hakemista.

–Muutenkin talvi oli hyvä. Oli tärkeää, että pystyin punnitsemaan, mitä asioita voin tehdä paremmin viime vuodesta. Talvi on aina tärkeämpi vaikean kauden jälkeen. Se auttaa priorisoimaan asioita ja lepoa.

Bottas saa täksi kaudeksi uuden kisainsinöörin. Vielä viime kaudella luuriin vastannut Tony Ross johdatti aikoinaan Nico Rosbergin maailmanmestariksi, mutta nyt hän saa vastuulleen Mersun sähköformuloiden menestyksen.

–Itse asiassa saan sekä uuden kisainsinöörin että suorituskyvystä vastaavan insinöörin. Tämä on kuin uusi alku. Opimme tuntemaan toisiamme koko ajan paremmin.

–Joskus tällaiset muutokset voivat olla hyväksi. Käännämme uuden sivun, Bottas kuvailee.

Kaikesta näkee, että suomalainen on valmis uuteen kauteen. Viime vuonna Bottas koki erityisesti alkukaudesta suunnattomasti epäonnea. Hän olisi johtanut MM-sarjaa Azerbaidzhanin osakilpailun jälkeen, jos ei olisi kokenut rengasrikkoa kolmanneksi viimeisellä kierroksella.

Kauden loppupuoliskolla sitten suorituskyky vääjäämättä romahti, ja Bottas tippui MM-vitoseksi.

–Jossain vaiheessa viime kautta ymmärsin, etten tule taistelemaan mestaruudesta. Silloin pitää vain resetoida kaikki ja asettaa uudet tavoitteet. Se ei ole helppoa.

–En aio kantaa viime vuoden negatiivisuutta mukanani. Käännän sen kaiken vain motivaatioksi.

Mutta millaista ammattiapua etsit ongelmiisi?

–Katsoin peiliin, Bottas päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut