Uusi formulasääntö antaa kisan nopeimman kierroksen tehneelle ylimääräisen pisteen. - Formula - Aamulehti

Kimi Räikkönen saa hyvän syyn kasvattaa tilastojohtoaan – uusi sääntö mahdollistaa jopa härskin kikkailun

Kimi Räikkönen saapui keskiviikkona Australian Melbournessa järjestettyyn formula ykkösten uuden kauden avaustilaisuuteen.

13.3.2019 18:56 | Päivitetty 13.3.2019 20:16

Jotenkin tämä sopii hyvin F1-sarjan imagoon. Koska kyseessä on äärimmäisen nopea ja ajoittain myös äkkiarvaamaton urheilumuoto, voidaan sen sääntöjäkin muuttaa vain muutama päivä ennen kauden avauskisaa.

Formula ykkönen kääntää kelloa 60 vuotta taaksepäin, ja antaa kisan nopeimman kierroksen tehneelle ylimääräisen pisteen. Sääntö oli käytössä kymmenen ensimmäisen F1-kauden aikana, ja esimerkiksi vuoden 1958 mestaruus ratkesi Mike Hawthornin eduksi juuri, koska hän oli ajanut kaksi kertaa enemmän kisan nopeimpia kierroksia kuin Stirling Moss.

–Kävimme FIA:n kanssa läpi eri ideoita ja ratkaisuja, jotka voisivat parantaa show'ta, ja tunsimme, että piste nopeimmasta kierroksesta vie siihen suuntaan, Liberty Median urheilutoimenjohtaja Ross Brawn sanoi tiedotteessa.

–Kuinka monta kertaa olemmekaan kuulleet tiimiradiossa kuskien kysyvän kenellä on nopein kierros? Nyt tästä eteenpäin kyse ei enää ole vain kunniasta ja tilastoista, vaan tarjoamme konkreettisen motivaation, joka tekee kisojen loppuvaiheista paljon kiehtovampia, Brawn jatkoi.

Oltava kymmenen joukossa

Piste kisan nopeimmasta kierroksesta poistettiin säännöistä kauden 1960 alussa. Nyt se palaa sillä erotuksella, että se myönnetään vain, jos kuski muutenkin olisi MM-pisteillä (kymmenen parhaan joukossa). Muuten luonnollisesti vaarana olisi, että kisa ylimääräisestä pisteestä käytäisiin vain sijoilla 11–20 ajavien kanssa, jotka hakisivat viimeiselle kierrokselle uudet renkaat varikolta.

Nykyautoilla kisan nopein kierros on niin kaukana aika-ajon maksimivauhdista, että siihen pystyy helposti esimerkiksi F1-debytantti Alexander Albon, jos vain hänen Toro Rossoonsa laitettaisiin uudet renkaat parille viimeiselle kierrokselle.

Kimi Räikkönen johtaa nykykuskien tilastoa nopeimpien kierrosten määrässä.

Sääntötarkennuksen tarkoitus on tarjota myös kisan kärkikuskeille pieni palkinto, jotta he painaisivat kaasun pohjaan. F1-historiassa on ajettu 997 osakilpailua, ja niistä kisan nopein kierros on kirjattu GP:n voittajalle peräti 366 kertaa. Hämmentävää kaikkiaan 36,7 prosentin osuudessa on se, että vuonna 2018 ykköselle kirjattiin kisan nopein kierros vain neljä ja vuotta aiemminkin kuusi kertaa.

Käytännössä siis kisan kärjessä ajavat ajattelevat nyt ensisijaisesti renkaiden kuntoa, polttoaineen riittävyyttä ja voimayksikön rasitusta. Kun voitosta on tarjolla 25 pistettä, on kuskeja varmasti vaikea houkutella painamaan kaasu pohjaan vain yhden bonuspisteen takia.

Lue lisää:Valtteri Bottas on miettinyt tarkasti, miksi hävisi Lewis Hamiltonille: "Kävin läpi kaikki kisatilanteet, valmistautumiset GP-viikonloppuihin, asenteeni – ihan kaikki"

Lue lisää:Robert Kubican käsi vammautui pahasti rallionnettomuudessa kahdeksan vuotta sitten – Näin hän on tehnyt huikean paluun formula ykkösiin, vaikka ei pysty pitämään ratista kunnolla kiinni

Vuonna 1958 mestaruuden voittanut Hawthorn teki historiaa myös siksi, että hän oli ensimmäinen maailmanmestaruuden voittanut alle 30-vuotias kuski. Se kertoo karulla tavallaan, miten paljon laji on kehittynyt – tai ainakin muuttunut – niistä ajoista.

Nyt ylimääräistä pistettä ei jaeta lainkaan, jos nopein kierros kirjataan top 10:n ulkopuolella olevalle kuskille. Kuka tosissaan uskoo, ettei tätä sääntötulkintaa tulla käyttämään väärin esimerkiksi niin, että muutoin Lewis Hamiltonille menossa oleva kisan nopeimman kierroksen piste katoaa, kun sijalla 13 ajavalle Ferrari-akatemialaiselle Antonio Giovinazzille lyödään uudet renkaat alle?

Käytännössä nopeimmat kierrokset ajetaan aina osakilpailujen loppupuolella, kun bensakuorma on mahdollisimman pieni ja auto vastaavasti keveimmillään. Tässä vaiheessa bonuspiste kiinnostaa eri kuljettajia eri tavalla riippuen heidän erostaan lähimpiin kilpailijoihin, ja mahdollisuudesta hakea vielä uudet renkaat menettämättä sijoitusta radalla.

–Joskus on hyvä muistuttaa itseämme omasta perinteestämme, jotta pääsemme eteenpäin, Brawn päätti.

Suomalaisille tämä tietenkin sopii erinomaisesti. Onhan Kimi Räikkösellä nykykuskeista eniten kisan nopeimpia kierroksia (yhteensä 46). Alfa Romeo -veteraani saattaa saada tarjolla olevasta bonuspisteestä hyvän syyn kasvattaa tilastojohtoaan

Kuitenkin vasta kausi paljastaa sääntökikkailun todellisen vaikutuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos